Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 18:36

Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935 - Ο ατέρμονος «Μεσοπόλεμος» της αγροτιάς

Του Ηλία Ε. Καραμπάτσου 
Εκδόσεις «Σύγχρονη Σκέψη»
Πριν 80 χρόνια, στις 26 Αυγούστου του 1935, κλιμακώνεται δραματικά στην Πύλο η μεγάλη Σταφιδική Εξέγερση των αγροτών που ιστορικά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον ελλαδικό χώρο μετά από αυτή του Κιλελέρ!...

 

"Το σούρουπο χιλιάδες αποφασισμένου κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Πύλου και οι χωροφύλακες πυροβολούν "στο ψαχνό" για να τους αναγκάσουν να διαλυθούν. Αφήνουν στον τόπο δυο νεκρούς: Τον Κώστα Τσαρπάλα από του Κυνηγού και τον 13χρονο Γιώργη Πατσούρο του Σπύρου. Έπειτα από μερικές ώρες κυνηγημένος στο δρόμο προς Μεσοχώρι, αφήνει την τελευταία του πνοή και ο Κώστας Χριστόπουλος (τον οποίο δεν αναζήτησε κανένα συγγενικό του πρόσωπο). Οι τραυματίες είναι δεκάδες. Η κυβέρνηση Τσαλδάρη κηρύττει άμεσα στρατιωτικό νόμο και επιβάλλει λογοκρισία. Δυνάμεις καταστολής φθάνουν από θάλασσα και από στεριά. Φόβος και τρόμος κυριαρχεί παντού. Το κυνηγητό θα τραβήξει μέχρι τα Χριστούγεννα..."
Ο ιατρός Θεόδωρος Κορμάς, απόγονος του πρωταγωνιστή του κινήματος, δικηγόρου Θεόδωρου Κορμά,
με τον συγγραφέα και ερευνητή Ηλία Καραμπάτσο 

Ο Ηλίας Ε. Καραμπάτσος με το νέο του βιβλίο, «Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935 – Ο ατέρμονος ‘’Μεσοπόλεμος’’ της αγροτιάς» παρουσιάζει εν τάχει την «περιπέτεια» του κύριου εξαγωγικού προϊόντος, της σταφίδας, από τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, καθώς και την πορεία κλιμάκωσης του Σταφιδικού Κινήματος του Μεσοπολέμου.
Ο Ηλίας Καραμπάτσος ανάμεσα σε εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Λευκοχώρας, τόπο του μεγάλου χαράκτη Α. Τάσσου

Όπως τονίζει, «σήμερα που οι καταστάσεις μοιάζουν πολύ με εκείνες του Μεσοπολέμου, η μνήμη της θυσίας και του αγώνα του λαού συνεχίζει να αντηχεί μέσα από τους ορίζοντες που ανοίχτηκαν από τους εξεγερμένους και παραμένουν επίκαιροι όσο και ανεκπλήρωτοι! Τιμή και δόξα στα θύματα της μεγάλης Σταφιδικής Εξέγερσης του 1935! Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του Σταφιδικού Κινήματος του Μεσοπολέμου!».

Ο αναπληρωτής καθηγητής γεωργικής οικονομίας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου,  Δημήτρης Πετρόπουλος, ο Ηλίας Καραμπάτσος και ο ιστοριοδίφης, ερευνητής και βιολόγος εκπαιδευτικός Γιάννης Λύρας

ο Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Σύγχρονη Σκέψη», παρουσιάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου και στην Αθήνα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου. Μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Πετρόπουλος, ο πολιτισμολόγος Mcs υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Κόρδος, ο ιστοριοδίφης, ερευνητής, εκπαιδευτικός Γιάννης Λύρας και φυσικά ο συγγραφέας του βιβλίου Ηλίας Καραμπάτσος. Χαιρετισμό απεύθυνε Θεόδωρος Κορμάς, απόγονος πρωταγωνιστών του σταφιδικού κινήματος, ορθοπαιδικός, συντονιστής διευθυντής του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Συντόνισε ο Ιάσων Στεφάνου, των εκδόσεων «Σύγχρονη Σκέψη».
Αναζητείστε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας, Κονταργύρη και Παπαχρήστου, στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στις εκδόσεις «Σύγχρονη Σκέψη» (Μεσογείων 27), τηλ. 210-7711307, απ' όπου μπορούν να σας το στείλουν άμεσα με αντικαταβολή.

 Ο ιατρός Θεόδωρος Κορμάς απευθύνει χαιρετισμό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χριστούγεννα στην Καλαμάτα 2015 Καρλής service »