Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 18:05

Ανέτοιμη και με σοβαρά προβλήματα η Μεσσηνία μπροστά στην αντιπυρική περίοδο

Αντωνία Μπούζα περιφερειακή σύμβουλος, Γιώργος Ρουμελιώτης θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας, Γιώργος Σταθάς διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ελένη Αλειφέρη αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και Ευγενία Αλευρά προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα περιφερειακή σύμβουλος, Γιώργος Ρουμελιώτης θεματικός αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας, Γιώργος Σταθάς διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ελένη Αλειφέρη αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και Ευγενία Αλευρά προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  
Χωρίς τη βοήθεια του καιρού και της τύχης η Μεσσηνία δεν μπορεί να είναι βέβαιη ότι θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία συμβάντα δασικών πυρκαγιών μέσα στη θερινή περίοδο. Το πρωί στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, έγιναν συγκεκριμένες αναφορές για κεντρικούς δασικούς δρόμους σε ορεινές περιοχές που είναι σχεδόν αδιάβατοι επειδή δεν έχουν συντηρηθεί, για ανυπαρξία πυροσβεστικών κρουνών σε πολλά χωριά, για τη συνέχιση ανεξέλεγκτων φαινομένων που διασπούν και κουράζουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές γύρω από το πολεμικό αεροδρόμιο, τη Χρυσοκελλαριά κ.ά ή τις πυρκαγιές μέσα σε σκουπιδότοπους. Απεικονίζοντας το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και το πόσο ενδιαφέρεται η πολιτεία, ο διευθυντής Δασών, Γιώργος Σωτηρόπουλος, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση που διατέθηκε φέτος για αντιπυρικές εργασίες είναι 18.000 ευρώ στο Δασαρχείο Καλαμάτας και 12.000 ευρώ στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας!...

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο υπεύθυνος για την πολιτική προστασία θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ρουμελιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας είναι κυρίαρχα για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Είπε ότι το Συντονιστικό Όργανο δεν έχει καμία αυτονομία και πως όσες ελλείψεις, προβλήματα και άλλα ζητήματα καταγραφούν θα παρουσιαστούν στον περιφερειάρχη, ο οποίος και θα πάρει τις αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστούν δύο πυροσβεστικοί κρουνοί σε κάθε χωριό, ένας στην είσοδο και ένας στην έξοδο, για να αντλεί η πυροσβεστική νερό. Τόνισε ότι πολλά χωριά δεν έχουν, ενώ πέρσι διαπιστώθηκε ότι και τα χωριά που έχουν τέτοιους κρουνούς, όταν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λειτούργησαν!

ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

Ο διοικητής τόνισε ότι έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά προβλήματα σε κεντρικούς δασικούς δρόμους του Νομού, κάνοντας ειδική αναφορά και στο δρόμο του Δάσους της Βασιλικής αλλά και σε άλλους.

Είπε ο κ. Θεοφιλόπουλος ότι πρέπει να καθαριστούν οικόπεδα και πρανή δρόμων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές σχετικές καταγγελίες στην υπηρεσία του σε ό,τι αφορά την περιοχή της Καλαμάτας.

Ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα πυροπροστασίας στους χώρους όπου αποθηκεύονται σκουπίδια. Είπε μάλιστα ότι πέρσι η Υπηρεσία του χρειάστηκε να επέμβει διάφορες φορές στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα σκουπίδια του Μελιγαλά.

ΔΙΑΣΠΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Όπως σχολίασε ο διοικητής της Πυροσβεστικής, τα συμβάντα πυρκαγιάς στους χώρους με τα σκουπίδια όπως και σε καλαμιώνες αποτελούν πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί διασπούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, δεν επιτρέπουν να γίνει η καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και των μέσων και κουράζουν και τις δυνάμεις με τα μέσα.

Ζήτησε επίσης ο κ. Θεοφιλόπουλος καλύτερη συνεργασία από την πλευρά ορισμένων προέδρων τοπικών διαμερισμάτων, για τους οποίους σχολίασε ότι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πυροσβεστική.

Ακόμη σημείωσε ότι οι πληγές, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε κάποιες περιοχές με επαναλαμβανόμενα συμβάντα κάθε χρόνο δεν έχουν κλείσει και αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να ελέγχονται συστηματικά μέχρι να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα.

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Ο διοικητής πρότεινε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος να πραγματοποιεί περιπολίες και περιμετρικά έξω από τα όρια του πολεμικού αεροδρομίου σαν αποτρεπτικό μέτρο απέναντι σε όσους ανάβουν παράνομα φωτιά. Σχολίασε ότι η Υπηρεσία του πέρσι χρειάστηκε να επεμβαίνει σε τρία και τέσσερα διαφορετικά συμβάντα κάθε ημέρα γύρω από το πολεμικό αεροδρόμιο και υπογράμμισε ότι το κόστος για την αντιμετώπιση αυτών των συμβάντων είναι πολύ υψηλό και το επιβαρύνονται όλοι οι πολίτες.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΣΥΝΤΗΡΗΤΟΙ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ

Ο διευθυντής Δασών, Γιώργος Σωτηρόπουλος, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με δασικούς δρόμους και μάλιστα σχολίασε ότι η κατάσταση ορισμένων δρόμων είναι πραγματικά άσχημη γιατί ούτε πέρσι είχαν συντηρηθεί. Από την πλευρά του σημείωσε ότι ο δρόμος Καρνάσι-Αγία Θεοδώρα, στην Άνω Μεσσηνία, είναι σχεδόν αδιάβατος, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για έναν κρίσιμης σημασίας δρόμο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι οι δασικές υπηρεσίες διάνοιξαν δύο μεγάλους δασικούς δρόμους, έναν που συνδέει την περιοχή της Νέδουσας με την περιοχή της Πολιανής και έναν στο Καλάθι. Πρόσθεσε όμως ότι οι δρόμοι πρόσβασης σε αυτούς τους καινούργιους δρόμους είναι σε κακή κατάσταση, επειδή δεν έχουν συντηρηθεί.

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Οι δασικές υπηρεσίες, τόνισε, δεν μπορούν να κάνουν έργα συντηρήσεων και άλλες παρεμβάσεις, επειδή δεν έχουν χρηματοδότηση. Επιπλέον σημείωσε ότι στην ευθύνη του Δασαρχείου Κυπαρισσίας υπάρχει δασικό οδικό δίκτυο 200 χιλιομέτρων, όμως η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν έχει ούτε καν μηχάνημα να συντηρήσει αυτούς τους δρόμους.

Τέλος ο κ. Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι με νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης πρόκειται να προσληφθούν 66 άτομα στο Δασαρχείο Καλαμάτας και 36 στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας για την πυροπροστασία. Παρατήρησε όμως ότι αφενός πολλά από τα άτομα αυτά δεν θα έχουν την εμπειρία και τη γνώση για να τους ανατεθούν ευθύνες πυροπροστασίας, όπως επίσης τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το με ποιον τρόπο οι εργαζόμενοι αυτοί θα πηγαίνουν στις δασικές περιοχές που θα τους στέλνει η Υπηρεσία, δεδομένου ότι χρήματα για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης δεν υπάρχουν… 
Στ.Μ.