Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 12:39

“Ακινησία” στον Δήμο Καλαμάτας - Εισπράξεις 19.000.000 ευρώ, έξοδα για έργα μόλις 349.000 ευρώ

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πιπίνα Κουμάντου, με τον ανιδήμαρχο Γιώργο Φάβα Η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πιπίνα Κουμάντου, με τον ανιδήμαρχο Γιώργο Φάβα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

“Ακινησία” επικράτησε στο Δήμο Καλαμάτας, όσον αφορά πληρωμές έργων ή άλλων δράσεων τον Ιανουάριο του 2024, παρότι στο Ταμείο μπήκαν πάρα πολλά χρήματα. Όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πιπίνα Κουμάντου, χθες στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, τον Ιανουάριο τα έσοδα του Δήμου ξεπέρασαν τα 19.000.000 ευρώ και τα έξοδα ήταν μόλις 2.500.000 ευρώ, με αποτέλεσμα το ταμειακό υπόλοιπο να αυξηθεί στα 16.500.000 ευρώ περίπου…

 

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών αναγνώρισε ότι “ο Ιανουάριος ήταν ένας δύσκολος μήνας για το Ταμείο” και αυτό το απέδωσε στην κατάργηση νομικών προσώπων και την ένταξή τους στο Δήμο, όπως της Φιλαρμονικής και του Αθλητικού Φορέα. Είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν γνωρίζαμε, και ακόμα δεν γνωρίζουμε δηλαδή, γιατί δεν έχει έρθει καμία εγκύκλιος από την κεντρική διοίκηση, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των νομικών προσώπων που απορροφήθηκαν από το Δήμο”. Επίσης η κ. Κουμάντου είπε ότι η κατάργηση νομικών προσώπων και η ένταξή τους στο Δήμο “απορρόφησε πολλές δυνάμεις από τη Διεύθυνση Οικονομικών. Ο τρόπος που απορροφήθηκαν τα νομικά πρόσωπα, ο οποίος έχει αχαρτογράφητα νερά (...) δημιουργεί αναστάτωση”, με αποτέλεσμα, όπως πρόσθεσε, η Υπηρεσία “δεν μπορεί να κάνει όλες τις ενέργειες που χρειάζεται για να προχωρήσει στην είσπραξη όσων πρέπει να εισπράξει”.

Ωστόσο ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής λόγω της απουσίας του δημάρχου και προέδρου, τόνισε ότι “εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έλλειμμα εσόδων. Έσοδα, δόξα το Θεό, από τα προβλεπόμενα έχει πάρει (ο Δήμος) 19 εκατομμύρια και ξοδέψαμε τον πρώτο μήνα 2,5 εκατομμύρια”. 

Ο κ. Τζαμουράνης τόνισε ότι είναι κατανοητό σε ένα βαθμό να υπάρχει μια δυστοκία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος τον πρώτο μήνα κάθε χρονιάς, ωστόσο παρατήρησε ότι αυτό “δυστυχώς δεν είναι δυστοκία που παρατηρείται μόνο τον πρώτο μήνα, παρατηρείτο, τουλάχιστον στα προηγούμενα χρόνια, και στους υπόλοιπους μήνες και ιδιαίτερα στον τομέα των έργων. Στον τομέα των έργων η απορρόφηση στον συγκεκριμένο μήνα είναι 349.000 ευρώ, δηλαδή 1,57%. Θεωρώ ότι με αυτούς τους ρυθμούς δεν μπορούμε να έχουμε απορρόφηση ενός ικανοποιητικού ποσού”.

Στ.Μ.