Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 15:10

Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο τη Δευτέρα στην Καλαμάτα

Πεταμένη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας στον κάμπο του Ασπροχώματος Πεταμένη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας στον κάμπο του Ασπροχώματος

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον, όπως η κλιματική αλλαγή, τα ακραία φαινόμενα με αναφορές και στη Μεσσηνία, η διαχείριση των απορριμμάτων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, τα πυρηνελαιουργεία, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, τη Δευτέρα στην Καλαμάτα…

Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο REX, στις 6.30 το απόγευμα, με εισηγητές και θέματα:
Ιωάννης Σχίζας, συγγραφέας, αρθογράφος, διαχειριστής των ιστότοπων oikoniki και oikologein: "Αναφορά στο ζήτημα των αποβλήτων μέσα από μια ολική συλλογιστική, που συναρθρώνει την πρόληψη, τη μακροβιότητα των υλικών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση".
Λεονάρδος Τηνιακός, Δρ. γεωλόγος – υδρογεωλόγος, επίτιμος Δ/ντής Υδάτων Δυτ. Ελλάδος & Πελοποννήσου: "Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή, ακραία καιρικά φαινόμενα και επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους της Μεσσηνίας".
Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, καθηγητής Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας – Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Αθηνών: "Συνταγματική Προστασία του Περιβάλλοντος".
Σπύρος Λαπιώτης, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Καλαμάτας: "Εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και η ποινική τους αντιμετώπιση".
Σίσση Πλακονούρη, εκπαιδευτικός, Δ/ντρια Δ.Σ. Παραλίας Βέργας, πρόεδρος του παραρτήματος Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση): "Εκπαίδευση και περιβάλλον, η δράση - ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΚΗΠΟ-".
Θανάσης Μαργέλης, πυρηνελαιουργός: "Πυρηνελουργεία και σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης των ατμοσφαιρικών ρύπων".
Υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου είναι ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, γεωλόγος – γεωτεχνικός Περιβάλλοντος, M.Sc., ο οποίος σημειώνει: «Δεν είναι ασυνήθιστο αλλά ούτε και απρόβλεπτο, που μια φυσική καταστροφή όπως ο φοβερός σεισμός του Τόκιο στην Ιαπωνία, άφησε πίσω του συντρίμμια. Υλικές και ανθρώπινες απώλειες. Μία άλλη όμως καταστροφή όπως αυτή που σχετίζεται αποκλειστικά από την ανθρώπινη δράση, και είναι η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι ξεπέρασε το μέγεθος της φυσικής καταστροφής του Εγκέλαδου.
Πρόσφατες πλημμύρες στον πλανήτη αλλά και στην Μεσσηνία ανέδειξαν την απουσία περιβαλλοντικής μέριμνας για τις επιπτώσεις από τα φυσικά φαινόμενα που έχουν γίνει μόνιμος εφιάλτης και σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες αφήνουν πίσω τους ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες καταστροφές πολλές φορές μη αναστρέψιμες.
Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε ότι τα ανθρώπινα έργα έχουν ακόμα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η δράση του Παρατηρητηρίου σχετίζεται και με άλλες ανθρώπινες επιλογές που μπορεί να είναι το έλλειμμα στη διαχείριση απορριμμάτων, η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων πολλών δραστηριοτήτων και πολλά άλλα.
Είναι βέβαιο ότι δεν λαμβάνουμε σωστά τα μηνύματα της φύσης και της εποχής μας. Η φύση δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους, ούτε έχει υπογράψει μαζί τους κανένα συμβόλαιο.
Η χώρα μας είναι εκτεθειμένη σε σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Παράλληλα έχει περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα τα οποία αντί να αναδεικνύονται και να προστατεύονται θυσιάζονται σε πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες».