Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 16:39

Εκεί που γράφτηκε το Έπος του ‘40, στην Αλβανία που αλλάζει...

Φώτης Μπουγάς, Δημήτρης Μπουγάς, Αναστασία Ιωάννου, Νίκος Κάππος, Μαρία Κολλάτου, Γιώργος Τσορόπουλος, Μαρίλια Τροχάτου, Χαρούλα Κουντούρη Φώτης Μπουγάς, Δημήτρης Μπουγάς, Αναστασία Ιωάννου, Νίκος Κάππος, Μαρία Κολλάτου, Γιώργος Τσορόπουλος, Μαρίλια Τροχάτου, Χαρούλα Κουντούρη

ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ 
Με ένα βίντεο από το ταξίδι στη Βόρειο Ήπειρο της Αλβανίας, ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Το βίντεο ήταν πραγματικά ενδιαφέρον, ωστόσο το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το ταξίδι το καταλάβαμε περισσότερο όταν ακούσαμε τους μαθητές να μιλούν. Μας αφηγήθηκαν πόσο σημαντικές εμπειρίες και ενδιαφέρουσες εντυπώσεις τους δημιουργήθηκαν από το οδοιπορικό στη Βόρεια Ήπειρο, το προσκύνημα στον τόπο θυσίας των αγωνιστών του Έπους του ‘40, την επαφή με τους Αλβανούς συμμαθητές τους, τη γνωριμία με ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα από το ελληνικό και με μια διαφορετική νοοτροπία, τον εντυπωσιασμό τους από την πόλη των Αγίων Σαράντα και τις τουριστικές υποδομές της…

Στο ταξίδι, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου 2018, συμμετείχαν περίπου 30 μαθητές των τάξεων από τη Β’ Γυμνασίου μέχρι τη Β’ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και το οργάνωσε η φιλόλογος και διευθύντρια του Γυμνασίου, Μαρία Κολλάτου. Σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής, τόνισε, ήταν να γνωρίσουν από κοντά οι μαθητές τα τοπωνύμια των περιοχών όπου οι Έλληνες έγραψαν το Έπος του ‘40, να δουν τα στρατιωτικά νεκροταφεία με Έλληνες πολεμιστές που έπεσαν στις μάχες, να πληροφορηθούν άμεσα τη διαδικασία ταυτοποίησης των πεσόντων και γνωρίζοντας καλύτερα τη φρίκη του πολέμου να αγαπήσουν την ειρήνη. Επίσης, η κ. Κολλάτου σημείωσε ότι οι μαθητές στο ταξίδι ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές από το 9χρονο (Δημοτικό και Γυμνάσιο) ελληνορθόδοξο σχολείο “Πνοή Αγάπης”και το αντίστοιχο Λύκειο, στο Αργυρόκαστρο, που είναι έργα του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου και στα οποία φοιτούν μαθητές ελληνικής καταγωγής, αλβανικής καταγωγής, μουσουλμάνοι και άθεοι. Επιπλέον η διευθύντρια ανέφερε ότι οι μαθητές χαλάρωσαν κιόλας και διασκέδασαν στην πόλη των Αγίων Σαράντα, η οποία σημείωσε ότι μέσα σε λίγα χρόνια έχει διπλασιάσει σχεδόν τον πληθυσμό της, ενώ έχει αποκτήσει υποδομές που της επιτρέπουν να φιλοξενεί αριθμό επισκεπτών σχεδόν διπλάσιο του πληθυσμού της!

Σημειώνεται ότι το ταξίδι περιελάμβανε επίσκεψη στο χωριό Βουλιαράτες και στο εκεί στρατιωτικό νεκροταφείο, καθώς και στην κοιλάδα της Κλεισούρας και το νέο στρατιωτικό νεκροταφείο. Όπως ειπώθηκε, και τα δύο έχουν αναγνωριστεί από το Αλβανικό κράτος, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Αναστασία Ιωάννου, αναφερόμενη στην επαφή που είχαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά με τους μαθητές από το σχολείο που επισκέφθηκαν στο Αργυρόκαστρο, σημείωσε πως ήταν τόσα πολλά τα κοινά στοιχεία μεταξύ τους ώστε δεν φαινόταν ότι οι μαθητές από την Αλβανία ανήκαν Συνταγματικά σε ένα διαφορετικό κράτος. Αναφέρθηκε στα έντονα συναισθήματα που κυρίευσαν τους μαθητές κατά την επίσκεψή τους στα στρατιωτικά νεκροταφεία και κατά την ενημέρωσή τους για τη διαδικασία ταυτοποίησης των πεσόντων πολεμιστών της Ελλάδας. Μίλησε με θετικές εντυπώσεις και για την Αλβανία, σημειώνοντας ότι είναι χώρα που τώρα αρχίζει να αναπτύσσει όλα τα κομμάτια της.

Ο Δημήτρης Μπουγάς, μαθητής της Α’ Λυκείου, είπε ότι η εκπαιδευτική εκδρομή στέφθηκε με επιτυχία γιατί ήταν σωστά προετοιμασμένη και γιατί έγιναν συναντήσεις με τους κατάλληλους ανθρώπους. Σχολίασε επίσης ότι το Αλβανικό κράτος, κατά το παρελθόν τουλάχιστον, δυσκόλεψε την παραμονή και διαβίωση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Ο Νίκος Κάππος, μαθητής της Α’ Λυκείου, υπογράμμισε ότι αυτό το ταξίδι ήταν μια σημαντική εμπειρία, την οποία καλό θα ήταν να βιώσουν όλοι οι Έλληνες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τόνισε ότι του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πολυκύμαντη ιστορία του αρχαιολογικού χώρου του Βουθρωτού, κοντά στον συνοριακό σταθμό του Μαυροματίου, όπως και ο μετασχηματισμός της Αλβανίας και η μετάβασή της στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ο Γιώργος Τσορόπουλος, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου αναφέρθηκε κυρίως στις εντυπώσεις του από την πόλη των Αγίων Σαμαρά, τις τουριστικές εγκαταστάσεις, τους τομείς της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Ανάλογες εντυπώσεις παρουσίασαν και οι μαθήτριες Μαρίλια Τροχάτου και Χαρούλα Κουντούρη, που φοιτούν στη Γ’ Γυμνασίου.

Τέλος ο υπεύθυνος των Εκπαιδευτηρίων, Φώτης Μπουγάς, ευχαρίστησε τους γονείς και τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την προσκυνηματική επίσκεψη, όπως τη χαρακτήρισε, ενώ τόνισε πως τα σχολεία που επισκέφθηκαν οι μαθητές, στο Αργυρόκαστρο, είναι έργα του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ο οποίος, όπως σημείωσε, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους στο διηνεκές κατασκεύασε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Αλβανία, ώστε με τα έσοδα να χρηματούνται οι εκπαιδευτικές αυτές μονάδες, οι οποίες καλύπτουν μέρος του κόστους και με τα έσοδα από τα δίδακτρα, που όμως είναι χαμηλά, ανέρχονται στα 35 ευρώ το μήνα.

Στ.Μ.