Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 16:55

Το Πειραματικό Σχολείο στην Καλαμάτα “με το έτσι θέλω” διχάζει σοβαρά τη σχολική κοινότητα

Το Πειραματικό Σχολείο στην Καλαμάτα “με το έτσι θέλω” διχάζει σοβαρά τη σχολική κοινότητα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
Και γονείς μαθητών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας βγήκαν σήμερα μπροστά στις κάμερες και υπογράμμισαν την ανησυχία, αναστάτωση και δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει το θέμα του χαρακτηρισμού του σχολείου τους ως Πειραματικού. Οι γονείς βρέθηκαν στο Διοικητήριο, στη νέα διαμαρτυρία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, προς την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Θεοφανεία Σιούτη, την οποία και κάλεσαν να “παγώσει” το θέμα του χαρακτηρισμού του 10ου Δημοτικού ως Πειραματικού. Εκείνη δεν απάντησε τι θα κάνει, αν και από τις αναφορές της προς την αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, ότι υπάρχει κινδυνολογία για το θέμα και ότι το συγκεκριμένο σχολείο πληροί όλους τους όρους για να χαρακτηριστεί ως Πειραματικό, επιβεβαιώνουν ότι η απόφασή της είναι να προωθήσει το χαρακτηρισμό, παρά την αντίθεση απόφαση, με μεγάλη πλειοψηφία, του Συλλόγου Διδασκόντων και παρά την ανησυχία που διατυπώνουν γονείς…

Στο αίθριο του Διοικητηρίου το μεσημέρι βρέθηκαν μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και γονείς, ενώ στον έκτο όροφο, στον διάδρομο, είχαν συνάντηση με τη διευθύντρια Θεοφανεία Σιούτη ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσης Ψαλλίδας, η γραμματέας Χριστίνα Λαδά και από το 10ο Δημοτικό ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ανδρινόπουλος. 

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους είπαν πως η διευθύντρια έδειξε ότι δεν προτίθεται να σταματήσει τη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του 10ου Δημοτικού ως Πειραματικού, όμως υπογράμμισαν ότι ο Σύλλογος δεν θα σταματήσει την προσπάθειά του για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, η οποία τόνισαν ότι κατηγοριοποιεί μαθητές και σχολεία, θίγει δικαιώματα εκπαιδευτικών, ενώ, πέρα από όλα αυτά, πρόκειται για κάτι για το οποίο επιδιώκει η μειοψηφία του Συλλόγου Διδασκόντων κόντρα στην απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Διονύσης Ψαλλίδας, τόνισε πως ο Σύλλογος ξεκάθαρα τάσσεται κατά του χαρακτηρισμού του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας ως Πειραματικού, από τη στιγμή που ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι αντίθετος. Στην Κυπαρισσία, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού είναι υπέρ του χαρακτηρισμού του σχολείου ως Πειραματικού, συνέχισε ο πρόεδρος, ο Σύλλογος δεν μπορεί να εκφράσει αντίθετη θέση. Ο κ. Ψαλλίδας υπογράμμισε ότι εν μέσω πανδημίας, με τα σχολεία κλειστά, χωρίς ενημέρωση, δεν μπορούν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες τόνισε ότι δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση, καταργούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, προβλέπουν κληρώσεις για το ποιοι μαθητές θα εγγραφούν κ.ά. 

Ο γονέας δύο μαθητών του 10ου Δημοτικού, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο και συγκεκριμένα είπε ότι γονείς ενημερώθηκαν για όλα αυτά από κάποιες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι ακόμη και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση από κανένα θεσμικό πρόσωπο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι εφόσον δεν υπάρχει ενημέρωση δεν θέλει και να κρίνει, διερωτήθηκε όμως πως θα μπορούσε να συμφωνήσει για το Πειραματικό όταν θα πρέπει το Σεπτέμβρη να πάνε τα παιδιά του σε ένα σχολείο χωρίς να ξέρει ποιοι είναι οι εκπαιδευτικοί, χωρίς να ξέρει ποιο είναι το πρόγραμμα του σχολείου, ποιες αλλαγές θα γίνουν. 

Και ο Γιάννης Πιερρακέας, επίσης γονιός μαθητών στο 10ο Δημοτικό, εξέφρασε την απορία του για τις εξελίξεις στο σχολείο και μάλιστα διερωτήθηκε πως μπορούν 2-3 άνθρωποι, όπως είχε χαρακτηριστικά, να αποφασίσουν για 300-350 οικογένειες, χωρίς εκείνες να έχουν καμία ενημέρωση. 

Η γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Χριστίνα Λαδά, σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου με τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία, έχει διπλή στόχευση, αφενός να περιορίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών, αφού καταργούνται οι οργανικές θέσεις και αφετέρου να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία σε εκείνα για τους λίγους και εκλεκτούς και στα υπόλοιπα που στενάζουν από υποχρηματοδότηση. 

Στ.Μ.