Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 02:42

Σε Αρχαία Μεσσήνη και Βουλκάνο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Σε Αρχαία Μεσσήνη και Βουλκάνο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ 
ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Αυτοψία στην Αρχαία Μεσσήνη πραγματοποίησε χθες η ολομέλεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την εξεύρεση της καταλληλότερης θέσης του νέου μουσείου και τον καθορισμό των ορίων των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης έγινε επίσκεψη στο παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου.

Την ολομέλεια του ΚΑΣ και την πρόεδρό του, γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνόδευσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος της Αρχαίας Μεσσήνης Χρήστος Αθανασακόπουλος και εκπρόσωπος της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καλαμάτας.
Η κ. Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης είναι μοναδικός. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, που έχει αποκτήσει πλέον διεθνή εμβέλεια. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να τον προστατεύσουμε όσο γίνεται περισσότερο, χωρίς βέβαια να αγνοούμε ότι υπάρχουν και σύγχρονοι κάτοικοι. Όλα αυτά θέλουν προσοχή, δεν είναι κάτι εύκολο, γι' αυτό και τα μέλη του ΚΑΣ είναι εδώ ως ολομέλεια και όχι ως ομάδα αυτοψίας, όπως γίνεται συνήθως».
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στο παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του μνημείου και να γίνει και η αποτύπωσή του, ενώ σημείωσε ακόμη ότι εάν υπάρχουν άλλα χρήματα στο ΕΣΠΑ το έργο θα χρηματοδοτηθεί.
Επιπροσθέτως, η κα Μενδώνη υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια επιτελείται ένα έργο βαρύνουσας σημασίας, καθώς γίνονται προσπάθειες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση έργων αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων και στην περιοχή μας. Ειδικά για τη Μεσσηνία, «έναν ευλογημένο τόπο», όπως τη χαρακτήρισε, τόνισε ότι έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Ο δήμαρχος, Στάθης Αναστασόπουλος, ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα για τη δεύτερη επίσκεψή της στην Αρχαία Μεσσήνη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Τόνισε ότι η όλη προσπάθεια που καταβάλλεται έχει σαν στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας, μέσα σε ένα εξαιρετικά στενό οικονομικό πλαίσιο. «Ευχαριστώ την κ. Μενδώνη για την ομαλή υλοποίηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δηλαδή το Ανδρομονάστηρο, την αναστήλωση του κάστρου της Ανδρούσης και τη Σαμαρίνα. Είναι τρία πολύ σημαντικά έργα τα οποία παρακολουθούμε και για τα οποία συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο, παρέχοντας κάθε βοήθεια που μας ζητείται. Η σημερινή πολύ σημαντική επίσκεψη γίνεται πολύ σύντομα σε σχέση με το πότε ετέθη το ζήτημα στο Υπουργείο». Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος είπε ότι «εμείς, ως δημοτική αρχή, θα είμαστε κοντά σας σε ότι αφορά τις άμεσες σωστικές ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν για τα μνημεία στα οποία έγινε αυτοψία σήμερα, όπως μας υποδείξατε. Από εκεί και πέρα, σήμερα συζητούνται δύο ζητήματα που είναι βαρύνουσας σημασίας τόσο για τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και για τη ζωή των κατοίκων. Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν τα καλύτερα και για τα δύο».
Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επίσκεψης της κ. Μενδώνη και της ολομέλειας του ΚΑΣ και δήλωσε ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει, δηλαδή μετρημένα, μεθοδευμένα και μελετημένα. Τέλος, είπε ότι πρέπει επιτέλους να τεθούν οι βάσεις για να ξεκινήσει το νέο μουσείο σε συνδυασμό με τα έργα του Ανδρομονάστηρου, του κάστρου της Ανδρούσας και της Σαμαρίνας.