Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 17:22

Να συζητηθεί το θέμα του προλιμένα στο Δ.Σ. ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων

Να συζητηθεί το θέμα του προλιμένα στο Δ.Σ. ζητάει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων

ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ 
ΓΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

Εντείνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες των κατοίκων της Παραλίας, και όχι μόνο, για τον κίνδυνο μπαζώματος και τσιμεντοποίησης της αμμουδιάς του προλιμένα. Οι Παραλιώτες συναντήθηκαν με το δήμαρχο, που επίσης εξέφρασε φόβους…

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων της Παραλίας επισκέφθηκαν το πρωί το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, από τον οποίο ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα του προλιμένα, της αμμουδιάς που υπάρχει εκεί και όσων προβλέπει το «Μάστερ πλαν». Ζήτησαν επίσης να συζητηθεί το θέμα σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ενημέρωση που είχαν ενέτεινε την ανησυχία τους για το μέλλον του προλιμένα, αφού και ο ίδιος ο δήμαρχος εξέφρασε φόβους για απαξίωση του αιγιαλού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση των μελών της Επιτροπής έχει ως εξής: «Εκπρόσωποι της Συντονιστικής επιτροπής κατοίκων παραλίας, συναντηθήκαμε σήμερα (27/9/2012) μετά από αίτημα μας με το Δήμαρχο κ. Νίκα. Κατά τη συνάντηση, μας ενημέρωσε για το φερόμενο ως εγκριθέν σχέδιο του MASTER PLAN, από το οποίο προκύπτει ότι θα γίνει επέκταση του υπήνεμου μόλου ως το φάρο (τετράγωνο), κάτι που δημιουργεί και στον ίδιο φόβο για μεγάλο περιορισμό ανανέωσης των υδάτων του προλιμένα, με αποτέλεσμα την απαξίωση της χρήσης του αιγιαλού ως έχει.
H εκτίμηση αυτή ενισχύει και τις δικές μας ανάλογες ανησυχίες, και σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό που υπάρχει στο εγκριθέν σχέδιο (ΠΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΟΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ), δημιουργούνται φόβοι ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για επέμβαση καταστροφική για τη χρήση του αιγιαλού.
Οι ανησυχίες μας γίνονται ακόμα πιο βάσιμες διότι υπάρχουν επίσημα έγγραφα του Δήμου, από τα οποία προκύπτει η πρόθεση για μελλοντική μετασκευή του προλιμένα σε ΜΑΡΙΝΑ.
Τα παραπάνω και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που διαθέτουμε, τα οποία θα δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες, νιώθουμε ότι δικαιολογoύν απολύτως τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στη πόλη μας σχετικά με το θέμα, όπως επίσης και  όλες τις κινήσεις που γίνονται με πρωτοβουλία μας.
Ζητάμε να πραγματοποιηθεί άμεσα ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα παραστούμε, με σκοπό να αποφασιστεί ότι ο προλιμένας αποτελεί ανεκτίμητο περιβαλλοντολογικό κεφάλαιο και σπουδαία ιστορική κληρονομιά για τη πόλη μας, το οποίο πρέπει να μείνει αναλλοίωτο, και να αξιοποιηθεί με σεβασμό και υπευθυνότητα.
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, και να παρεμβαίνουμε με τον προσφορότερο τρόπο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ
Από την πλευρά του Δήμου, μετά τη συνάντηση εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Επιτροπή κατοίκων της περιοχής του Προλιμένα επισκέφθηκε σήμερα το Δήμαρχο, ο οποίος τους έδωσε σχετικό φάκελο και τους εξήγησε θέματα σχετικά με τον Προλιμένα, το Master Plan και τις διαχρονικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Τους τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα μπαζώματος και μεταβολών στην ακτογραμμή, ούτε υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος διεκδικεί να αναλάβει την ανάπλαση του χερσαίου χώρου του Προλιμένα και τη λειτουργία παραθαλάσσιου Πάρκου ώστε να ελεγχθεί απολύτως η λειτουργία του».