Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 18:28

Επεξεργασία σκουπιδιών δίπλα στο αεροδρόμιο σχεδιάζει ο Δήμος Καλαμάτας!

Επεξεργασία σκουπιδιών δίπλα στο αεροδρόμιο σχεδιάζει ο Δήμος Καλαμάτας!

ΜΙΣΘΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ
Οικόπεδο που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, επέλεξε η δημοτική αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων! Άραγε αν απαγορευτεί να γίνεται εκεί η επεξεργασία, τα σκουπίδια θα πάνε πάλι στη «Μαραθόλακκα»; Το ίδιο δεν έγινε και στο παρελθόν;

Το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μισθωθεί το οικόπεδο του Κωνσταντίνου Καρδάση, που υπάγεται στα όρια της Σπερχογείας, για την επεξεργασία των σκουπιδιών με τη μέθοδο της δεματοποίησης των αδρανών, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης των οργανικών. Ο κ. Καρδάσης αρχικά είχε ζητήσει 140 ευρώ ανά στρέμμα το μήνα (για 11,5 στρέμματα περίπου). Στη συνέχεια μείωσε την απαίτησή του στα 120 ευρώ ανά στρέμμα και σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ανέφερε ότι αναλογιζόμενος την οικονομική κατάσταση ζητάει 100 ευρώ ανά στρέμμα.
Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας, Γιάννης Παπαδόπουλος, η μίσθωση του ακινήτου θα γίνει εφόσον δεν προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχουν συναποφασίσει οι Δήμοι του Νομού, για κοινή διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πάντως για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού δεν έχει γίνει ακόμη κανένα βήμα. Ούτε η τοποθεσία της επεξεργασίας έχει επιλεγεί, αλλά ούτε και το σύστημα της επεξεργασίας που θα αξιοποιηθεί.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, τόνισε ότι είναι εκ των προτέρων βέβαιο πως δεν πρόκειται να επιτραπεί από την Αεροπορία να γίνεται επεξεργασία των σκουπιδιών σε τόσο κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο. Η δική του πρόταση ήταν, μεταξύ των οικοπέδων που έχουν προταθεί για αυτή τη διαδικασία να επιλεγεί εκείνο που βρίσκεται πιο μακριά από το αεροδρόμιο. Επιπλέον τόνισε ότι επιχειρήθηκε να κρατηθεί κρυφό από τη δημοτική αρχή έγγραφο της Αεροπορίας, στο οποίο σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων σε απόσταση μικρότερη των 13 χιλιομέτρων από αεροδρόμιο.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, υποστήριξε ότι οι διαδικασίες της δημοτικής αρχής είναι παράνομες και αδιαφανείς και καταψήφισε την εισήγηση. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, σημείωσε ότι ο Δήμος είναι αρμόδιος μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων, εντούτοις, επειδή η Περιφέρεια σήμερα και η πολιτεία χθες δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα την διαχείρισης των σκουπιδιών, οι Δήμοι αγωνίζονται μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το θέμα και να μη μένουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
Στ.Μ.