Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 18:40

Παρουσιάστηκε η "Μάργω" του Φώτη Κατσιμπούρη

Μαίρη Γεωργιοπούλου, Φώτης Κατσιμπούρης, Γιούλα Σαρδέλη, Ανδρέας Ζαγάκος Μαίρη Γεωργιοπούλου, Φώτης Κατσιμπούρης, Γιούλα Σαρδέλη, Ανδρέας Ζαγάκος

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
«Νύμφη του βουνού; Μάγισσα των σκοτεινών χρόνων; Ή μήπως μια απολύτως πραγματική γυναίκα που ζει ανυπόταχτη έξω από τις συμβάσεις κάθε εποχής;». Πρόκειται για τη Μάργω, την ηρωΐδα του τελευταίου βιβλίου του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Φώτη Κατσιμπούρη, με τίτλο «Μάργω, φως και φωτιά», το οποίο παρουσιάστηκε το Σάββατο το βράδυ «…στο κύμα» της Καλαμάτας...

Για ένα «συγκλονιστικό ανθρωπονατουραλιστικό θρίλερ φαντασίας. Εύπλαστο κι εύφλεκτο» κάνει λόγο σε κριτική της η Μαίρη Γεωργιοπούλου, συγγραφέας και συντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού «Στην πρέσα», εκ των παρουσιαστών της βραδιάς. Ένα «μυστηριακό βιβλίο τρόμου. Μια ευφάνταστη ιστορία ενός ευφυούς ανθρώπου, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη φύση. Την διαρκή τους πάλη. Την πάλη του καλού και του κακού».
Για ένα βιβλίο που σε κάνει να ξεχάσεις την ψυχοφθόρα καθημερινότητα με τις τόσο άσχημες ειδήσεις, μίλησε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθερία» Γιούλα Σαρδέλη: «Πραγματικά με μάγεψε η Μάργω» είπε για την ηρωίδα, η ιστορία της οποίας ξεκινά ένα Φθινόπωρο από την παραλία της Καλαμάτας. Επισήμανε δε την εντυπωσιακή έρευνα που έχει κάνει ο Φώτης Κατσιμπούρης και πρόσθεσε ότι ο τρόπος γραφής του είναι τέτοιος που δεν σε αφήνει να σταματήσεις το διάβασμα, θέλεις να μάθεις τι θα συμβεί παρακάτω.
«Τη Μάργω τη συμπάθησα περισσότερο απ’ όλους τους ήρωές μου» σημείωσε στο τέλος ο Καλαματιανός συγγραφέας. Αναφερόμενος στη λογοτεχνία του φανταστικού (Τόλκιν, Στίβεν Κινγκ, κ.ά.), είπε ότι είναι το είδος που αγαπά και έχει επιλέξει να γράφει, ωστόσο τη χαρακτήρισε παρεξηγημένη, που από κάποιους θεωρείται ακόμη και παραλογοτεχνία. Διαβεβαίωσε λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου εύκολο είδος, καθώς απαιτεί λογική, αλληλουχία, μαθηματική δομή.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Αντίλογος, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», βρέθηκαν επίσης πολλοί εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι του συγγραφέα, που μίλησαν για εκείνον με ιδιαίτερη εκτίμηση, καθώς και μαθητές του από το σχολείο.
Την παρουσίαση συντόνισε ο ιδιοκτήτης του «...κύματος» Ανδρέας Ζαγάκος.
Μ.Ν.