Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 13:16

Ξεκίνησαν από το μηδέν και με τη βοήθεια του Τάκη Κατσουλίδη γνώρισαν τη χαρακτική

Ξεκίνησαν από το μηδέν και με τη βοήθεια του Τάκη Κατσουλίδη γνώρισαν τη χαρακτική

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Άνθρωποι που δεν είχαν πιάσει ούτε μολύβι για να σχεδιάσουν, βρέθηκαν να μαθαίνουν τη χαρακτική τέχνη με δάσκαλο τον μεγάλο Τάκη Κατσουλίδη. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι μιλούν ενθουσιασμένοι για μια εκπληκτική εμπειρία που έζησαν, για κάτι που τους έκανε να δουν την τέχνη με βαθύτερη ματιά. Ο δε Τάκης Κατσουλίδης, πολύ ικανοποιημένος και εκείνος, εστίασε στην ανάγκη να δοθεί περισσότερη ζωή στο Μουσείο Χαρακτικής που φέρει το όνομά του, στη Μεσσήνη. Και όλα αυτά οφείλονται στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, την πρώην ΝΕΛΕ, που πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στον Τάκη Κατσουλίδη για την πραγματοποίηση ταχύρυθμου εκπαιδευτικού προγράμματος για την χαρακτική, το οποίο έγινε στο Μουσείο της Μεσσήνης…

Με τον πολιτικό υπεύθυνο του ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας, τον περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου Απόστολο Γκούνη, συναντήσαμε τον Τάκη Κατσουλίδη και τους εκπαιδευόμενους, κατά το τελευταίο μάθημα, που έγινε την Παρασκευή. Την επομένη τα έργα των σπουδαστών εκτέθηκαν στο Μουσείο Χαρακτικής και θα παρουσιάζονται στους επισκέπτες μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Απόστολος Γκούνης και Τάκης Κατσουλίδης
«Νομίζω ότι βγήκε δουλειά, έγινε σχετικά καλή δουλειά, έχουμε ένα αποτέλεσμα αρκετά καλό», δήλωσε στην Kalamata Journal ο Τάκης Κατσουλίδης και συνέχισε: «Φαντάζομαι ότι και οι σπουδαστές, οι οποίοι δεν είναι μικροί, είναι όλοι μεγάλοι, να έμειναν ευχαριστημένοι. Υπήρχαν συμμετέχοντες οι οποίοι δεν είχαν πιάσει ούτε μολύβι, δεν είχαν σχεδιάσει ποτέ και παρόλα αυτά έκαναν ένα έργο χαρακτικής. Βλέπεις ότι ώρες ώρες ξεκινάς από το τίποτα…».

Ο Τάκης Κατσουλίδης με μαθητές του
«Πώς και πήρε όμως το ΚΕΚ αυτή την πρωτοβουλία;», ρωτήσαμε τον Απόστολο Γκούνη: «Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Κατσουλίδη για την τιμή μας έκανε να διδάξει στο ΚΕΚ της Περιφέρειας. Είναι ένα σημείο αναφοράς και έναυσμα να προχωρήσουμε ακόμα πάρα κάτω. Το ΚΕΚ της ΠΕ Μεσσηνίας έχει μακρά ιστορία στα καλλιτεχνικά σεμινάρια, δεν ήταν η πρώτη φορά. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε την συνεργασία με το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη και με τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Το σκεπτικό ήταν να ενεργοποιήσουμε το μουσείο ως σχολή χαρακτικής και να του δώσουμε πνοή. Ως γνωστόν ο κύριος Κατσουλίδης διαμένει στην Αθήνα και είναι δύσκολο να παραδίδει μακροχρόνια σεμινάρια, για αυτό το λόγο έγιναν ταχύρρυθμα. Εύχομαι μέσα από αυτά τα σεμινάρια να βγουν κάποια ταλέντα και να συνεχίσουν αυτή την τέχνη, αυτός είναι και ο σκοπός μας».
Ας δούμε όμως τι μας είπε και ο ίδιος ο Τάκης Κατσουλίδης για την πρόταση συνεργασίας που του έκανε το ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας αλλά και για το Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης: «Το ότι είπα ότι θα συμμετέχω σε αυτό το σεμινάριο σημαίνει ότι μου άρεσε αυτή η πρόταση. Επικροτώ αυτή την πρωτοβουλία του ΚΕΚ και γι’ αυτό είπα κατευθείαν ότι θα το κάνω εγώ. Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα: Εμένα μου άρεσε να το κάνω το σεμινάριο, στο Μουσείο όμως, γιατί με ενδιαφέρει να ζωντανεύει το Μουσείο, γι’ αυτό κάνω τα σεμινάρια αυτά. Για διάδοση. Από εκεί και πέρα, η αμοιβή η δική μου από το ΚΕΚ δεν είναι ούτε για να γίνεται συζήτηση. Εμένα η ώρα μου είναι πανάκριβη. Επειδή όμως ήταν κάτι που αφορούσε το Μουσείο και επειδή ξέρω ότι και το ΚΕΚ κάνει μια σημαντική δουλειά είπα ότι θα κάνω το σεμινάριο».

Ο Τάκης Κατσουλίδης με τον φύλακα του Μουσείου και βοηθό του, Παναγιώτη, ετοιμάζουν τα υγρά για το χαλκό
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο ο Τάκης Κατσουλίδης σημείωσε: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Και το πρώτο είναι τα οικονομικά. Αλλά τώρα είναι η κατάσταση τέτοια που δεν μπορώ να πιέσω περισσότερο. Πριν από 5-6 χρόνια κάναμε διάφορες εκθέσεις, φέρναμε από το εξωτερικό. Τώρα ήθελα να κάνω την έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο. Από πληροφορίες που είχα πάρει από διάφορους από το Παρίσι, ξεκίνησα να κάνω την έκθεση με χαρακτικά παλιά για το Μέγα Αλέξανδρο που έχει το Μουσείο Χαρακτικής της Ρώμης. Ήρθα σε επαφή με το Μουσείο, τους έστειλα γράμματα με τη βοήθεια και της Ιταλίδας που είναι εδώ στη Μεσσήνη, της Μαργαρίτας Μποβιτσέλι. Μου απάντησαν ότι έχουν χαρακτικά για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τους ζήτησα να μας δανείσουν 35, είπαν ναι αλλά η μεταφορά και όλα τα υπόλοιπα θα μας κόστιζε 30.000 ευρώ. Τους είπα ευχαριστώ και σταμάτησα, γιατί που να βρούμε τα 30.000 ευρώ... Πριν από οχτώ χρόνια όμως που έφερα έργα από το Παρίσι μας είχε κοστίσει πάλι 30.000 ευρώ, από το επίσημο Μουσείο Χαρακτικής της Γαλλίας. Τότε μου έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ήταν υπουργός Εσωτερικών και ο Γιάννης ο Κωστόπουλος της ALPHA BANK και κάναμε την έκθεση που ήταν καταπληκτική. Ήταν πολύ σημαντική έκθεση και για να μου τη δώσουν οι Γάλλοι την ασφαλίσαμε, μεταφέραμε τα έργα σε κιβώτια ισοθερμικά, μαζί ήρθε για συνοδεία μια κυρία από το Μουσείο, που κάθισε όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Όλα αυτά όμως τα ξεχνάμε... Επίσης έχουμε το πρόβλημα του φύλακα. Δεν έχουμε διορισμένο φύλακα, ο Παναγιώτης έρχεται περιστασιακά και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, να έχουμε ένα φύλακα που να ανοίγει το Μουσείο τις ώρες που πρέπει. Αυτό είναι το πρόβλημά μας».

Ρόη Μαούνη-Βακαλοπούλου
Aς δούμε όμως τις εντυπώσεις των μαθητών. Η Ρόη Μαούνη-Βακαλοπούλου μας είπε ότι εντελώς τυχαία έμαθε για τη διοργάνωση αυτού του προγράμματος, «δυο ημέρες πριν ξεκινήσει είδα στην εφημερίδα μια σχετική δημοσίευση. Πήγα λοιπόν ενθουσιασμένη και για την χαρακτική και για τον κ. Κατσουλίδη, έναν τέτοιο εξαιρετικό καλλιτέχνη και γράφτηκα. Ενθουσιάστηκα πραγματικά. Μου αρέσουν οι κατασκευές, οι χειροτεχνίες αλλά ιδιαίτερα με την τέχνη δεν ασχολούμαι. Ο γιος μου είναι καλλιτέχνης αλλά εγώ δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα. Τώρα θα δούμε τι ανταπόκριση θα έχουν τα έργα μου πρώτα στην οικογένειά μου και στους φίλους μου και θα κριθεί αν θα συνεχίσω με την χαρακτική. Θέλω να επαναλάβω ότι έμεινα πάρα πολύ ευχαριστημένη. Ο κ. Κατσουλίδης ήταν συνέχεια από πάνω μας, ήταν σπουδαίο αυτό που έκανε για εμάς».

Νικοδήμη Σπύρη
Η Νικοδήμη Σπύρη γράφτηκε στο πρόγραμμα της χαρακτικής χωρίς να γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Βασικά την έγραψε η μητέρα της, Μαριάνθη, που επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα. Και η ίδια όμως ενθουσιάστηκε και μας είπε χαρακτηριστικά: «Γενικά μου αρέσουν όσα έχουν σχέση με την τέχνη. Έχω τελειώσει και σχέδιο μόδας και ενδυματολογία οπότε με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα αυτά. Ωστόσο τη χαρακτική δεν την ήξερα καθόλου. Δεν τα περίμενα αυτά που έμαθα, γι’ αυτό και ενθουσιάστηκα. Δηλαδή αν έβλεπα προηγουμένως τα έργα θα νόμιζα ότι είναι ζωγραφική, δεν γνώριζα καθόλου τη ξυλογραφία, τη χαλκογραφία. Όσο για τον κ. Κατσουλίδη, είναι ο καλύτερος!».
Μετά από το σεμινάριο χαρακτικής τί άλλο σχεδιάζει το ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας, ρωτήσαμε, τέλος, τον Απόστολο Γκούνη, που μας είπε: «Με την πρωτοβουλία μας αυτή αγκαλιάσαμε το Μουσείο Χαρακτικής, τέτοιες δράσεις είναι πηγή πολιτισμού και είναι στις προτεραιότητες μας. Έχουμε σχεδιάσει αρκετά τμήματα τόσο καλλιτεχνικά όσο και επιστημονικά. Τέτοιου είδους σεμινάρια απαιτούν ιδιαίτερα εργαλεία και χώρους για να υλοποιηθούν. Έχουμε σκοπό να «αναστήσουμε» τέχνες όπως η ξυλογλυπτική και η υφαντική αλλά είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση ξυλογλύπτη. Είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση να τη συζητήσουμε. Σκοπός μας είναι πάνω από όλα η ικανοποίηση των πολιτών».
Στ.Μ.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης των σπουδαστών, στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης "Τάκης Κατσουλίδης" στη Μεσσήνη