Πέμπτη, 26 Μαϊος 2016 13:51

“Αν ήταν να αλλάξει ο κόσμος με τα ποιήματα, θα είχε αλλάξει”

Γ. Αργυροπούλου, Λ. Κούσουλας, Τ. Γαλάτης, Μ. Μαρκαντωνάτου Γ. Αργυροπούλου, Λ. Κούσουλας, Τ. Γαλάτης, Μ. Μαρκαντωνάτου

ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
«Από την 'Πολιτεία' o Πλάτων αποκλείει τους ποιητές. Σε μια ιδανική πολιτεία τι θέση θα μπορούσαν να έχουν οι ποιητές;» αναρωτήθηκε κάποια στιγμή ο Τάσος Γαλάτης την Τετάρτη το βράδυ, μιλώντας στο αμφιθέατρο της πανεπιστημιακής σχολής Καλαμάτας...

Ποιητής ο ίδιος, ήταν μαζί με τους ομότεχνούς του Λουκά Κούσουλα, Μαρία Μαρκαντωνάτου και την Καλαματιανή Γιώτα Αργυροπούλου καλεσμένοι των Ανοιχτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων. «Ποιητής και κόσμος» ήταν ο τίτλος αυτού του σεμιναρίου, με το οποίο έκλεισε ο κύκλος των εκδηλώσεων λόγου, που διοργάνωσε φέτος το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Οι τέσσερις προσκεκλημένοι διάβασαν ποίησή τους και στο τέλος συνομίλησαν με το κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις.

«Δεν υπάρχει αυθόρμητη έμπνευση, υπάρχει ένα αόριστο αίσθημα. Αυτό το αίσθημα προσπαθούμε να το κάνουμε ποίηση, να του δώσουμε μορφή» σημείωσε ο Τάσος Γαλάτης.
Για τη σχέση της με την ιστορία και την πολιτική, τις οποίες κοιτάζει «με δειλία» μίλησε η Γιώτα Αργυροπούλου. «Όσον αφορά εμένα, ο κόσμος μου ποιητικά είναι ο μικρόκοσμός μου» εξομολογήθηκε, διαβάζοντας μεταξύ άλλων την εξαιρετική και συγκινητική «Μετακόμιση».
Προσωπικά βιώματα, που αγγίζουν όμως κάθε ευαίσθητο άνθρωπο, «κρύβει» και η ποίηση της Μαρίας Μαρκαντωνάτου, τουλάχιστον αυτή που επέλεξε να παρουσιάσει χθες βράδυ.

«Αν ήταν να αλλάξει η ζωή και ο κόσμος με τα ποιήματα, θα είχε αλλάξει. Μόνο προς στιγμήν βοηθάνε... Nα μη νιώθεις για λίγο την πληγή» είπε ο Λουκάς Κούσουλας εμπνεόμενος από τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Κι όταν μια φοιτήτρια τον ρώτησε τι έχει να συμβουλέψει τους νέους σχετικά με την ποίηση, εκείνος απάντησε με το ιδιαίτερο πνευματώδες χιούμορ του: «Να κόψετε μαζί της όσο είναι νωρίς… Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας θα επιμεληθεί μόνος του την καταστροφή του, όπως λέει και ο Χριστιανόπουλος».

Της Μαρίας Νίκα