Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016 15:11

Κωνσταντακόπουλος και Περιφέρεια δίνουν 100.000 ευρώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Κωνσταντακόπουλος και Περιφέρεια δίνουν 100.000 ευρώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

ΚΑΙ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ, ΜΑΡΤΙΝΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ 
Ποσό 50.000 ευρώ χορηγεί η εταιρία ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, για την τελική φάση της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Καλαμάτα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, επίσης για την τελική φάση, δίνει άλλες 50.000 ευρώ. Ακόμη η ναυτιλιακή εταιρία του Κωνσταντίνου Αρνόκουρου, από τα Πλατάνια Τριφυλίας, έδωσε, πάντα για τον τελικό, 10.000 ευρώ. Άλλες 10.000 ευρώ αποφάσισε να δώσει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Επιπλέον, από 5.000 ευρώ έχουν δώσει μέσω εταιριών που ελέγχουν η οικογένεια του πλοιοκτήτη Θανάση Μαρτίνου και του Λεωνίδα Μπόμπολα…

Μέχρι τώρα για την τελική φάση έχουν συγκεντρωθεί συνολικά από χορηγίες 130.000 ευρώ, ο προϋπολογισμός προβλέπει τη συγκέντρωση 175.000 ευρώ (συν 175.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου), ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, είπε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι θα κατορθώσει να συλλέξει ποσό που θα πλησιάσει τα 200.000 ευρώ…
Σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, εγκρίθηκε, ομόφωνα, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη ΤΕΜΕΣ. Μέσα από τη σύμβαση αυτή η ΤΕΜΕΣ θα πληρώσει απευθείας στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας K21 με το συνολικό ποσό των 50.000 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μια έμμεση χορηγία προς το Δήμο για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Η ίδια εταιρία είχε δώσει, με τον ίδιο τρόπο, 76.000 ευρώ κατά την προκριματική φάση του διαγωνισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Δηλαδή μόνο για τη διεκδίκηση του τίτλου η ΤΕΜΕΣ δίνει 126.000 ευρώ.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Φάρις, ανακοίνωσε επίσης το μεσημέρι ότι ουσιαστικά έχει κλείσει η συμφωνία ώστε να στηρίξει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη διεκδίκηση του τίτλου από την Καλαμάτα, με άλλες 50.000 ευρώ.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα χορηγία ύψους 10.000 ευρώ από τη ναυτιλιακή εταιρία του εφοπλιστή από τα Πλατάνια Τριφυλίας, Κωνσταντίνου Αρνόκουρου, καθώς και άλλων 10.000 ευρώ από το Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις έχει γίνει αποδεκτή χορηγία ύψους 5.000 ευρώ από εταιρία που ελέγχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, καθώς και χορηγίας 5.000 ευρώ από εταιρία που ελέγχει ο πλοιοκτήτης Θανάσης Μαρτίνος.
Χθες το βράδυ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Πύλου-Νέστορος για τη χορηγία των 10.000 ευρώ, τονίζοντας ότι η περιοχή του και ιδιαίτερα το Ανάκτορο του Νέστορος θα προβληθεί μέσα από το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Ωστόσο με έμμεσο τρόπο εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου προσφέρθηκε να δώσει, στην Καλαμάτα, για την τελική φάση του διαγωνισμού, ποσό 2.000 ευρώ, το οποίο ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι αρνήθηκε να το αποδεχτεί ως ευτελές, δεδομένου μάλιστα, όπως υπογράμμισε, ότι όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του ως προέδρου της Ένωσης, την προηγούμενη τετραετία, είχε αφήσει στα ταμεία της 250.000 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά ο Παναγιώτης Νίκας, αν και μίλησε για αντιπαλότητα πόλεων, σημείωσε ότι τελικά αυτό που έχει σημασία, σε αυτή τη φάση, δεν είναι τόσο το αν θα δώσουν χρήματα αλλά το να πάρουν αποφάσεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, κάτι που υπογράμμισε ότι ήδη το έχουν κάνει.
Στ.Μ.