Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 16:02

Το Κινητό Πλανητάριο στη Μεσσήνη με εκπαιδευτικές ταινίες για παιδιά

Το Κινητό Πλανητάριο στη Μεσσήνη με εκπαιδευτικές ταινίες για παιδιά

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 
Μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν το διάστημα, τους πλανήτες, τους διάττοντες αστέρες θα έχουν τα παιδιά το Σαββατοκύριακο αρκεί να επισκεφθούν την πλατεία της Μεσσήνης, όπου θα λειτουργήσει το Κινητό Πλανητάριο και θα προβάλει εκπαιδευτικές ταινίες για όλες τις παιδικές ηλικίες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Αλληλεγγύης (ΚΕΑΔΗΜ) σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης και το mini-planetarium-κινητό πλανητάριο.

Το Κινητό Πλανητάριο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις τέσσερις το απόγευμα του Σαββάτου και όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιήσει ένα «εκπαιδευτικό ταξίδι με εξερεύνηση στο Διάστημα και στους πλανήτες. Ένας νέος, διασκεδαστικός τρόπος αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εμπλουτίζοντας και ενθαρρύνοντας µε διαδραστικό τρόπο τη γνώση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης»
Οι ταινίες που θα προβάλλονται είναι:
«The Mole – Ο τυφλοπόντικας»
Ο Πλάτωνας ο μικρός μας τυφλοπόντικας που ζει στα έγκατα της γης αποφασίζει να ζητήσει από τους γονείς του, μαζί με τον δάσκαλο του Σωκράτη και τους τρεις αγαπημένους φίλους του τα σκουληκάκια την Α τον Β και την Γ να τον αφήσουν να βγει στην επιφάνεια για πρώτη φορά και να αντικρίσει τι “υπάρχει εκεί έξω”. Σ΄ αυτό ταξίδι θα δει τον ήλιο, το φεγγάρι, τους αστερισμούς και θα μάθει από το δάσκαλο του πάρα πολλές πληροφορίες για την Γη μας, τους πλανήτες και το διάστημα. Ένα animation για τους μικρούς μας μαθητές με υπέροχες εκπαιδευτικές πληροφορίες και με καταπληκτικά τραγούδια που θα τους ενθουσιάσουν.
Διάρκεια: 35′, προβλεπόμενη ηλικία: προ νήπιο – νηπιαγωγείο – Πρώτη Δημοτικού.
«H αυγή της Διαστημικής Εποχής»
Από την εκτόξευση του Σπούτνικ 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου μέχρι τις «κινηματογραφικά» συγκλονιστικές προσσεληνώσεις και τις μελλοντικές πτήσεις στο φεγγάρι µε ιδιωτικά διαστημόπλοια, θα ακολουθήσουμε βήμα – βήμα , την παγκόσμια περιπέτεια που συνοψίζεται στη φράση «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την Ανθρωπότητα».
Διάρκεια: 41′, προβλεπόμενη ηλικία: από Πρώτη Δημοτικού και άνω
«Δύο μικρά κομμάτια γυαλί – O αντικατοπτρισμός του διαστήματος»
Μέσα από τα µάτια δύο εφήβων, που έχουν προσκληθεί σε µία Γιορτή Παρακολούθησης Διαττόντων Αστέρων, μαθαίνουμε πώς το τηλεσκόπιο µας βοήθησε να προσδιορίσουμε τη θέση µας στο σύμπαν,  «διαστέλλοντας» τη γνώση µας για το διαστημικό µμακρόκοσμο. Καθώς τα δύο αγόρια έρχονται σε επαφή µε µία νέα αστρονόμο, η ιστορία του πρώτου τηλεσκοπίου από την εποχή του Γαλιλαίου, του «αιρετικού» πατέρα της Ηλιοκεντρικής Θεωρίας , που το βελτίωσε χρησιμοποιώντας 2 μικρά κομμάτια «γυαλί»( και ανακάλυψε τους τέσσερις δορυφόρους του ∆ία).
Διάρκεια: 23′, προβλεπόμενη ηλικία: από 8 ετών/ Τρίτη Δημοτικού και άνω.