Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 17:36

Έτοιμη η Καλαμάτα για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού

Έτοιμη η Καλαμάτα για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Χορού

Ν.ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ-Β.ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όλα είναι έτοιμα για τη λαμπρότερη πολιτιστική γιορτή της Καλαμάτας, το καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας για όλη τη χώρα, το 18o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που κάνει πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη, στο αμφιθέατρο του Κάστρου. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι για την αυλαία που θα ανοίξει αύριο, ο πρόεδρος της «Φάρις», Νίκος Μπασακίδης, αναφέρθηκε εμμέσως και σε τοποθετήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας: «Με την πεποίθηση ότι «το φυλάξαι τα αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι εστίν» συνεχίζουμε τη δημιουργική μας προσπάθεια, ώστε η Καλαμάτα να συνεχίσει να είναι πόλη του Πολιτισμού».

Στη συνέντευξη η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Βίκυ Μαραγκοπούλου, μίλησε με συγκίνηση για το γεγονός ότι αυτή η διοργάνωση έφτασε, παρά τις δυσκολίες, ιδίως της τελευταίας περιόδου, στο 18o χρόνο της ζωής της, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και τη νεοτερικότητα του περιεχομένου της. Επίσης, τόνισε ότι η προπώληση των εισιτηρίων πηγαίνει εξαιρετικά καλά, κάτι που αποδεικνύει ότι παρά την κρίση το Φεστιβάλ εξακολουθεί να προσελκύει φίλους του σύγχρονου χορού από διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο κ. Μπασακίδης στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην Ελλάδα σήμερα, το εύκολο είναι να γκρεμίζεις αυτό που οι άλλοι κτίζουν. Το δύσκολο είναι να δημιουργείς. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ενηλικιώνεται κλείνοντας τα 18 του χρόνια, αφού ξεπέρασε δυσκολίες, αδυναμίες και ατέλειες, χαρακτηριστικά άλλωστε μιας παιδικής και ανέμελης ηλικίας.
Με την επαγγελματική οργάνωση και την υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική ποιότητα, το Δ.Φ.Χ, έχοντας για 18 χρόνια λάβει θετικές κριτικές, έχει καταξιωθεί σε όλα τα μέρη της Γης.
Λόγω της φήμης και της αξίας του, ως δημοτική αρχή, πετύχαμε για τα επόμενα τρία χρόνια την ένταξη του για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έναντι ποσού 1.000.000 ευρώ».
Ακόμη ο πρόεδρος της «Φάρις» τόνισε ότι αυτή η διοργάνωση έχει προσφέρει στην πόλη παγκόσμια προβολή, την έχει αναδείξει σε σημείο αναφοράς για κάθε πολιτιστική δράση, στηρίζει τις σχολές καλλιτεχνικής παιδείας, τον ποιοτικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων, την καλλιτεχνική κινητικότητα, τη μεγάλη επισκεψιμότητα. Επίσης υπογράμμισε: «Στην πόλη για τον πολιτισμό τα τελευταία 27 χρόνια εργάστηκαν αρκετοί, είτε αιρετοί είτε καλλιτέχνες. Σήμερα τους καρπούς αυτής της προσπάθειας απολαμβάνουν χίλιοι και πλέον ανά ετος σπουδαστές των σχολών καλλιτεχνικής παιδείας, χιλιάδες θεατές όλων των εκδηλώσεων, όλη η τοπική κοινωνία, γιατί η ποιότητα ως έννοια που αναζητά και βρίσκει κανείς στην Τέχνη, γίνεται τρόπος ζωής και μέρος της καθημερινότητας μας. Ιδιαίτερα ως δημοτική αρχή με τη δημιουργία της ΦΑΡΙΣ, το 2009, έγιναν βαθιές τομές και έτσι εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα όλων των πολιτιστικών δομών του Δήμου».
Η κ. Μαραγκοπούλου αναφέρθηκε στην παράσταση της πρεμιέρας, αύριο το βράδυ στις 10.00, το «Panorama» του Ντεκουφλέ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ένας παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ και μια πολύ μεγάλη φυσιογνωμία του σύγχρονου χορού.
Επίσης ανέφερε ότι ήδη βρίσκονται στην Καλαμάτα οι εκατό σπουδαστές που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια χορού, ενώ μίλησε και για τα προγράμματα του Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας επιστημονικά κείμενα για το σύγχρονο χορό, δεδομένου ότι η σχετική ελληνική βιβλιογραφία είναι φτωχή.
Τέλος, η κ. Μαραγκοπούλου σημείωσε ότι η τέχνη και ο πολιτισμός σε εποχές κρίσης αποτελούν στήριγμα και αντίδοτο για το άνθρωπο, κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ο κ. Μπασακίδης ερωτήθηκε από το «KJ» σχετικά τις τοποθετήσεις που είχαν το φως της δημοσιότητας για το Φεστιβάλ, το κόστος και την προσφορά του, τόνισε όμως ότι εν όψει της πρεμιέρας δεν θα ήθελε να απαντήσει, κάτι που θα κάνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης.
Στ.Μ.