Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 18:53

Διάλεξη από την Καλαματιανή καθηγήτρια Φιλοσοφίας Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου

Διάλεξη από την Καλαματιανή καθηγήτρια Φιλοσοφίας Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
“Η σπουδαιότητα και η πολυδιάστατη επικαιρότητα της στωικής φιλοσοφίας” είναι το θέμα που θα παρουσιάσει η Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου σε ομιλία που θα δώσει την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα, στην πανεπιστημιακή σχολή της Καλαμάτας... 

Η Καλαματιανή ομότιμη καθηγήτρια της Φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, είναι προσκεκλημένη του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, που λειτουργεί το Τμήμα Φιλολογίας Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με υπεύθυνους τους καθηγητές Ανδρέα Μαρκαντωνάτο και Ελένη Βολονάκη. Η διάλεξη θα δοθεί στο αμφιθέατρο Νικόλαος Πολίτης του Πανεπιστημίου.

Βιογραφικό

Στο βιογραφικό της κας Δραγώνα-Μονάχου αναφέρεται:
“Η Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1935. Κατοικούσε δίπλα στο ποτάμι με τα πλατάνια και έκανε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Δημοτικό Σχολείο στην πλατεία της Υπαπαντής, και στο Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων. Ως μαθήτρια μαθήτευε στην εφημερίδα Σημαία Καλαμάτας, δημοσίευε άρθρα στα Νέα και διάβαζε ανελλιπώς στην περίφημη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας αποτέλεσε μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο. Στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη έκανε ως φιλόλογος τις πρώτες της διαλέξεις. 
Αρχικά φοίτησε στη Νομική Σχολή, αλλά σύντομα την κέρδισε η Φιλοσοφική από την οποία αποφοίτησε με «Άριστα». Εργάστηκε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση αρχικά στην Πύλο, αργότερα στην Αθήνα, για ένα χρόνο στην Ανδρούσα Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα και στο Βαρβάκειο. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο, όπου και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα το 1973. Ως διδάκτωρ Φιλοσοφίας διατέλεσε για μια δεκαετία συντάκτης στο «Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας» της Ακαδημίας Αθηνών και δίδαξε φιλοσοφία στο Κέντρο Φιλοσοφικών Ερευνών ( ΚΦΕ) και στη Χ.Ε.Ν. Αθηνών. Το 1982 εκλέχτηκε καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο νεότευκτο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1998 της έγινε μετάκληση από το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και δίδαξε μέχρι το 2002. Έκτοτε ως ομότιμη καθηγήτρια των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης και μέλος της «Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής» και της «Ανεξάρτητης Αρχής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» δίδαξε φιλοσοφία και βιοηθική στα Μεταπτυχιακά Τμήματα Κρήτης και Καλαμάτας.
Η καθηγήτρια Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου είναι μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Φιλοσοφίας με έδρα την Αρμενία, διετέλεσε πρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας (ΕΦΕ), μέλος και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιριών (FISP), της έχει αφιερωθεί τιμητικός τόμος από το περιοδικό ΣκΕΨΙΣ, και απονεμηθεί από το Δ.Σ. της Παμμεσηνιακής Ένωσης Αθηνών το αργυρούν μετάλλιο του «Ιθωμάτα Διός», έχει συμπεριληφθεί στις «γυναίκες της Μεσσηνίας» και έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ως θεράπαινα της φιλοσοφίας, κ.λπ. 
Εκτός από το δημοσιευμένο διδακτορικό της, «The Stoic Arguments for the Existence and the Providence of the Gods”, Αθήνα, Σαριπόλιο 1976, 331 σελ., έχει γράψει και τα βιβλία, Φιλοσοφία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, 1986, 335 σελ., Σύγχρονη Ηθική φιλοσοφία: ο Αγγλόφωνος στοχασμός, 550 σελ., Ο Σωκράτης, 217 σελ., τις πανεπιστημιακές σημειώσεις Φιλοσοφικοί Προβληματισμοί σε θέματα ιατρικής ηθικής και βιοηθικής, 250 σελ., «Divine Providence in the Philosophy of the Empite”, ANRW ,36, De Gruiter, Berlin 1994, 71 σελ., και έχει στο ενεργητικό της επιμέλειες συνεδρίων και βιβλίων, συμμετοχές σε συλλογικά έργα, περισσότερες από 150 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες και ανακοινώσεις σε συνέδρια και πολλές άλλες ακόμη αδημοσίευτες”.