Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 19:55

Ξεκινάει το σημαντικό 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Κλεώνη Φλέσσα, Αντωνία Μπούζα, Τζίνα Πετροπούλου Κλεώνη Φλέσσα, Αντωνία Μπούζα, Τζίνα Πετροπούλου

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Το παράθυρο στον κόσμο, στην ενημέρωση, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, στη δημιουργία, στην ανθρώπινη δύναμη, ανοίγει αύριο, Τετάρτη, με την έναρξη του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Φέτος το μεγάλο αφιέρωμα της διοργάνωσης αφορά τον κινηματογράφο και την υγεία. Θα παρουσιαστούν 92 ταινίες συν 18 στην εκπαιδευτική ζώνη. Όπως ανέφερε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τζίνα Πετροπούλου, η φετινή διοργάνωση είναι πιο διευρυμένη, θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φλεβάρη, ενώ θα γίνουν προβολές και στο Γύθειο, το Άργος, την Αμαλιάδα, τη Σπάρτη και τη Δημητσάνα. Η είσοδος στις προβολές και τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη…

Η τελετή έναρξης θα γίνει στις οχτώ το βράδυ, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν στις εννέα το πρωί, πάντα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, με τις ταινίες της εκπαιδευτικής ζώνης.

Η παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης έγινε το μεσημέρι από την Τζίνα Πετροπούλου, τη συνεργάτιδά της και υπεύθυνη για τις ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ Κλεώνη Φλέσσα και την περιφερειακή σύμβουλο Πελοποννήσου, συντονίστρια έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Αντωνία Μπούζα.

Η Τζίνα Πετροπούλου ξεκίνησε ευχαριστώντας θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τονίζοντας ότι χάρη στη δική της αρωγή έφτασε το Φεστιβάλ να διοργανώνεται φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ σημείωσε ότι στη διοργάνωση θα έρθουν 22 ξένοι δημιουργοί ταινιών που θα προβληθούν μέχρι τις 7 Φλεβάρη και 28 Έλληνες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κινηματογράφος και υγεία», συνέχισε η κ. Πετροπούλου, θα προβληθούν 19 ταινίες, οι οποίες δεν έχουν αυστηρά ιατρικό θέμα. Επίσης θα γίνει διημερίδα, το Σάββατο και την Κυριακή, για την υγεία και όπως διευκρίνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια, αυτή δεν θα έχει το χαρακτήρα του συνεδρίου υγείας αλλά μιας συζήτησης προβληματισμού και δημιουργίας του εναύσματος για μια περαιτέρω ενημέρωση επάνω σε διάφορα θέματα. Στη διημερίδα, συνέχισε η κ. Πετροπούλου, που έχει διοργανωθεί με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου και του Οδοντιατρικού Συλλόγου, θα έρθουν και πανεπιστημιακοί καθηγητές υψηλής καταξίωσης.

Σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εκδηλώσεις η κ. Πετροπούλου σημείωσε ότι αυτές είναι πολλές και ενδεικτικά αναφέρθηκε στη χορευτική παράσταση «Το Δέντρο», της ομάδας σύγχρονου χορού Dagipoli, στην οποία συμμετέχουν άτομα με κινητικά προβλήματα. Η παράσταση θα γίνει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου το Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Επιπλέον αναφέρθηκε στη θεατρική παράσταση «Η Εβραία του Μπέρτολτ Μπρεχτ», της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης, η οποία θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 1η Φλεβάρη στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.

Τέλος η κ. Πετροπούλου σημείωσε ότι για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ συνέδραμαν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, η Βουλή των Ελλήνων, ο Δήμος Καλαμάτας και η Φάρις.

Η Κλεώνη Φλέσσα από την πλευρά της τόνισε ότι τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ αποτελούν για τους δημιουργούς ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο, δεδομένου ότι οι δημιουργίες τους μόνο σε τέτοιες διοργανώσεις προβάλλονται γιατί οι κινηματογραφικές αίθουσες δεν έχουν ανοίξει ακόμη γι’ αυτές τις ταινίες τεκμηρίωσης.

Πρόσθεσε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας αποτελεί πολύ σημαντική διοργάνωση για την ανάπτυξη της κουλτούρας στην περιοχή, ενώ σε ότι αφορά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν επεσήμανε ότι αυτά είναι 32.

Η Κλεώνη Φλέσσα σημείωσε ακόμη ότι στο Φεστιβάλ θα έρθουν πολλοί Έλληνες δημιουργοί, ανάμεσά τους και ο Φώτος Λαμπρινός, τον οποίο χαρακτήρισε ως δάσκαλο των νεότερων δημιουργών, ενώ πρόσθεσε ότι έχει διασώσει σπουδαίο αρχειακό υλικό. Μάλιστα ανέφερε ότι ο Φώτος Λαμπρινός έχει γεννηθεί στην Καλαμάτα, δίπλα στην Υπαπαντή.

Η Αντωνία Μπούζα από την πλευρά της τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου στήριξε από την πρώτη το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και αυτό γιατί οι δημιουργίες που προβάλλονται αγγίζουν την ανθρώπινη ζωή και προάγουν τον πολιτισμό. Πρόσθεσε επίσης ότι για την Περιφέρεια έχει εξαιρετική σημασία και η εκπαιδευτική ζώνη του Φεστιβάλ και η προσέγγιση της μαθητικής κοινότητας με την τέχνη του ντοκιμαντέρ, ενώ, τέλος, σημείωσε ότι μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το αφιέρωμα κινηματογράφος και υγεία.

Στ.Μ.

Το πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ΕΔΩ