Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 17:54

Με 1.000 σαΐτες από 120 σαϊτομάχους ο παραδοσιακός σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας

Με 1.000 σαΐτες από 120 σαϊτομάχους ο παραδοσιακός σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Τα φώτα της δημοσιότητας έλκει και φέτος ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας, που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και όλοι σχεδόν οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας έχουν παρουσιάσει σχετικά αφιερώματα. Σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο αρμόδιος για τη διοργάνωση δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης και καπετάνιοι μπουλουκιών με σαϊτομάχους, παρουσίασαν το πρόγραμμα του σαϊτοπολέμου, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό λαϊκό έθιμο που κρατιέται ζωντανό και απεύθυναν κάλεσμα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσουν τον σαϊτοπόλεμο…

Ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι πλέον ο σαϊτοπόλεμος γίνεται με οργανωμένο τρόπο και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι σαϊτομάχοι έχουν ιδρύσει δικό τους σύλλογο,  κάτι που άφησε να εννοηθεί ότι είναι ιδιαίτερα θετικό για την καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία. Επίσης ο κ. Νίκας συγχάρηκε τους σαϊτομάχους, τονίζοντας ότι πρόκειται για λαϊκούς ανθρώπους που κρατούν ζωντανό ένα σπουδαίο λαϊκό έθιμο.

Ο Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σημείωσε όμως ότι ο κόσμος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των υπευθύνων του Δήμου και να μη σταθμεύσει τα αυτοκίνητά του στη Νέδοντος και την Αρτέμιδος, στο ύψος του βόρειου πάρκινγκ, όπου και θα γίνει ο σαϊτοπόλεμος, στις οχτώ το βράδυ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της εκδήλωσης σημείωσε ότι τους σαϊτομάχους θα συνοδεύσει η Δημοτική Φιλαρμονική με τις μελωδίες της, ενώ θα παρουσιαστούν και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Βέργας, καθώς επίσης μετά τη λήξη του σαϊτοπολέμου θα προσφερθούν κεράσματα στον κόσμο.


Κούλης Ζησιμάτος, Γιάννης Βαρελάς, Παναγιώτης Νίκας, Νίκος Μπασακίδης και Νίκος Χατζής

Ο Νίκος Χατζής, εκπρόσωπος των σαϊτομάχων, ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Καλαμάτας και το δήμαρχο για τη στήριξη του παραδοσιακού εθίμου. Ανέφερε ότι οι σαϊτομάχοι είναι άνθρωποι του μόχθου, έχουν μπέσα, έχουν τιμή, λένε λίγα λόγια και βάζουν και οι ίδιοι βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να κρατηθεί το έθιμο. Τόνισε λοιπόν ότι θα είναι πολύ ευχάριστο γι’ αυτούς να προσέλθει πολύς κόσμος για να παρακολουθήσει τον σαϊτοπόλεμο της Κυριακής.

Επιπλέον, ο κ. Χατζής τόνισε ότι η σαΐτα δεν είναι επικίνδυνη, όπως σχολίασε ότι είναι το βαρελότο, γιατί ο σαϊτομάχος δεν την πετάει πουθενά, την κρατάει ο ίδιος και αν υπάρχει έστω και ένας ελάχιστος κίνδυνος ατυχήματος, αυτός που θα κινδυνεύσει θα είναι μόνο ο σαϊτομάχος. Πάντως υπογράμμισε ότι φέτος όλοι οι σαϊτομάχοι έχουν υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις για τη συμμετοχή τους στο έθιμο, ενώ δεν επιτρέπεται να μπουν και να ρίξουν σαΐτες παιδιά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των σαϊτομάχων, Γιάννης Βαρελάς, επίσης απεύθυνε θερμό κάλεσμα προς τον κόσμο να προσέλθει στον σαϊτοπόλεμο και να τιμήσει τους σαϊτομάχους που διαθέτουν μεγάλο κόπο και χρόνο για να διατηρήσουν το έθιμο.

Ο Χρήστος Σαμιώτης ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι από τους παλιότερους σαϊτολόγους και καπετάνιους μπουλουκιών, ότι με τις σαΐτες τις αγαπούσαν ο παππούς του, ο πατέρας του, τις αγάπησε ο ίδιος και τις έχουν αγαπήσει τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Τέλος, ανάλογο κάλεσμα στον κόσμο να παρακολουθήσει τον σαϊτοπόλεμο απεύθυναν οι νεαροί σαϊτομάχοι Δημήτρης Νίκας και Κούλης Ζησιμάτος.

Σημειώνεται ότι τα μπουλούκια που θα ρίξουν σαΐτες είναι εννέα, οι σαϊτομάχοι περίπου 120 και ο συλογικός αριθμός των σαΐτών που ετοιμάζονται περίπου χίλιες.
Στ.Μ.