Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 10:54

Οι Νεοζηλανδοί στο Ελληνικό αντάρτικο και η Μάχη της Καλαμάτας

Οι Νεοζηλανδοί στο Ελληνικό αντάρτικο και η Μάχη της Καλαμάτας

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 
Άνθρωποι που ήρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου, από τη Νέα Ζηλανδία, στην Ελλάδα για να πολεμήσουν κατά του Ναζισμού, είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου “Νεοζηλανδοί στην άμυνα και στο Ελληνικό αντάρτικο 1941-1945”, του Χαράλαμπου-Δημήτρη Γουνελά, το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στην Καλαμάτα. Βιβλιοπαρουσίαση που συνδέεται με την επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, η οποία θα γίνει την Τρίτη, στο μνημείο των πεσόντων συμμάχων, Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Κυπρίων, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων...

Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, “το βιβλίο «Νεοζηλανδοί στην άμυνα και στο Ελληνικό αντάρτικο 1941-1945»  (εκδόσεις Επίκεντρο) του Χαράλαμπου-Δημήτρη Γουνελά θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα7 Μαΐου στις 8μμ στον πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού «Μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας).

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο καλεσμένος συγγραφέας  Χαράλαμπος-Δημήτρης Γουνελάς, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για τη μάχη της Καλαμάτας (28/04/1941) και τη συμμετοχή των Νεοζηλανδών σε αυτή, θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπακόπουλος.

Στην εκδήλωση θα παρίστανται και θ' απευθύνουν χαιρετισμό ο Αυστραλός ιστορικός Jim Claven, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης και ο Επιτετραμμένος της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Ελλάδα Andrea Biggi

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός (ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας) και μέλος της «Αρχείων Τάξις» Παναγιώτης Ανδριανόπουλος.

Οι ομιλίες θα συνοδεύονται από προβολές εικόνων.

Πριν τη βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί περίπατος (7-8μμ) στην παραλία και στο λιμάνι με σύντομη παρουσίαση των κυριότερων γεγονότων όπου συνέβησαν κατά τηΜάχη της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941). Σημείο συνάντησης : ξενοδοχείο << Χάικος >> (7μμ). ΟΡΓΑΝΩΣΗ Βιβλιοπωλείο βιβλιόπολις, Εκδόσεις Επίκεντρο, Εργαστήρι επιχειρηματικού πολιτισμού mataroa, Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αρχείων Τάξις. Ομάδα Ανάδειξης-Τεκμηρίωσης Μεσσηνιακής Ιστορίας”.