Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 21:35

“Ακούμε τους νέους” - Κλασική μουσική και σύμπραξη με καταξιωμένους καλλιτέχνες στην Αρχαία Μεσσήνη

Στάθης Γυφτάκης, Μαρία Χρισταρά, Πόπη Μαλαπάνη, Σταύρος Μπένος Στάθης Γυφτάκης, Μαρία Χρισταρά, Πόπη Μαλαπάνη, Σταύρος Μπένος

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Μια τέτοια ευκαιρία οι φίλοι της μουσικής δεν μπορεί να την αφήσουν ανεκμετάλλευτη… Ο λόγος για τη συναυλία που θα δώσουν νέοι αλλά ολοκληρωμένοι σολίστ, με τους οποίους θα συμπράξουν και ιδιαίτερα καταξιωμένοι μουσικοί, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Είναι συναυλία στο πλαίσιο του προγράμματος “Ακούμε τους Νέους 2023”, το οποίο υλοποιείται από το “Καλογεροπούλειο” Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού Κορίνθου, σε συνεργασία με το Σωματείο “Διάζωμα”, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Τρίτο Πρόγραμμα. Οι νέες σολίστ που θα δώσουν τη συναυλία, οι οποίες προκρίθηκαν έπειτα από διαγωνισμό 56 μουσικών στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι η Αριέτα Λιάτση στο βιολί, η Μαρία-Έλλη Πετρίδου στο τσέλο και η Αγγελική Γιαννοπούλου στο πιάνο. Θα παίξουν μαζί τους ο Νίκος Μάνδυλας (κορυφαίος Ά στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών) και ο Ηλίας Σδούκος (κορυφαίος Ά στις βιόλες της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής). Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη...

 

Κάλεσμα στον κόσμο να παρακολουθήσει τη συναυλία και με την παρουσία του να στηρίξει τους νέους μουσικούς, έκαναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας η πρόεδρος του “Καλογεροπούλειου” Ιδρύματος, Μαρία Χρισταρά, η Καλαματιανή μουσικός και υπεύθυνη του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους», Πόπη Μαλαπάνη, ο πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης.

Η κ. Μαλαπάνη σημείωσε ότι η συναυλία της Δευτέρας στην Αρχαία Μεσσήνη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα συμμετέχουν και οι τρεις νέες σολίστ, οι οποίες θα ξαναπαίξουν μαζί στην καταληκτική συναυλία του προγράμματος, τον Φεβρουάριο του 2024 στο Μέγαρο Μουσικής. Εν τω μεταξύ ήδη έχουν  ξεκινήσει ή ξεκινούν το επόμενο διάστημα ατομικές συναυλίες από τις τρεις σολίστ καθώς και ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα, η παρουσίαση των οποίων έχει αρχίσει σε εκπομπές του Χρήστου Παπαγεωργίου “Αναζητώντας την κυρία με τη Στρυχνίνη”. 

Η κ. Μαλαπάνη επισήμανε ότι ο σκοπός τους προγράμματος “Ακούμε τους νέους” είναι η σχετικά συχνή παρουσίαση των νέων σολίστ “ώστε να γίνουν ευρέως γνωστές και να αποκτήσουν διασυνδέσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, γιατί αυτά τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι σημαντικό να κρατήσουν μια επαφή με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι στην πατρίδα τους”. 

Τέλος η κ. Μαλαπάνη ανέφερε ότι στη συναυλία της Δευτέρας το κοινό θα ακούσει έργα των Μπραμς, Σούμπερτ και Ντβόρζακ (Brahms Piano Trio No.3, Schubert Piano Trio Op.100: Andante con moto, Dvorak Piano Quintet No.2 Op. 81”. 

Ο κ. Γυφτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα σημαντικό γιατί “η χώρα μας δεν φροντίζει, δυστυχώς, τόσο πολύ τους νέους καλλιτέχνες”. Επίσης είπε ότι την άλλη Κυριακή 30 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας”, η πιανίστα Αγγελική Γιαννοπούλου, μια από τις σολίστ που θα δώσουν τη συναυλία τη Δευτέρα στην Αρχαία Μεσσήνη, θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας πρόγραμμα σόλο πιάνο.  

“Να γεμίσετε το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης και να χαρείτε τις τρεις αυτές φτασμένες σολίστ, τις δροσερές υπάρξεις που χαίρονται που τους δίνεται η ευκαιρία να βρίσκονται σε αυτόν τον ιστορικό τόπο” είπε από την πλευρά της η κ. Χρισταρά, η οποία επίσης υπογράμμισε τη μεγάλη της ικανοποίηση για τη συνεργασία της, ως προέδρου του “Καλογεροπούλειου” Ιδρύματος, με την κ. Μαλαπάνη, τον κ. Γυφτάκη και τον κ. Μπένο. Ιδιαίτερα για τον κ. Μπένο είπε ότι “ήταν η αιτία να έρθουν και το Τρίτο Πρόγραμμα και το Μέγαρο Μουσικής μαζί μας, να ζωντανέψουμε το όνειρο, να δώσουμε το πρώτο σκαλί στους νέους καλλιτέχνες”. Ακόμη η κ. Χρισταρά ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας της Δευτέρας, το Δήμο Μεσσήνης και την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά και στους χορηγούς του προγράμματος. Τέλος επέμεινε ότι η συναυλία της Δευτέρας είναι ξεχωριστή για τις τρεις σολίστ γιατί τους δίνεται η μοναδική ευκαιρία να παίξουν ισότιμα με κορυφαίους μουσικούς της χώρας. 

Τέλος ο κ. Μπένος είπε ότι το πρόγραμμα “Ακούμε τους νέους” και η προσπάθεια του “Καλογεροπούλειου” έχουν μεγάλη σημασία γιατί “οι νέοι καλλιτέχνες στην πατρίδα μας δυστυχώς είναι αόρατοι. Όλοι οι άλλοι νέοι, ό,τι και αν τελειώνουν, όπου και αν επιδιώκουν να παν, έχουν κάποιο κίνητρο είτε ως εργαζόμενοι είτε ως επιχειρηματίες. Οι νέοι καλλιτέχνες, πάλι ως εργαζόμενοι αλλά και ως δημιουργοί δεν έχουν ένα πλαίσιο κινήτρων και έχουν μια τεράστια δυσκολία να συναντηθούν στα πρώτα βήματα με το κοινό τους”. 

Ακόμη ο κ. Μπένος σημείωσε ότι το πρόγραμμα “Ακούμε τους νέους” έχει ομοιότητες δραστηριότητες που υλοποιούσε το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας όταν ήταν δήμαρχος ο ίδιος και καλλιτεχνικός διευθυντής ο Γιώργος Κουρουπός. Τότε, είπε ο πρώην δήμαρχος και πρόεδρος του “Διαζώματος”, γίνονταν οι εκδηλώσεις της Δευτέρας, στις οποίες προσκαλούνταν νέοι καλλιτέχνες. Κλείνοντας ο κ. Μπένος τόνισε ότι “έχει τεράστια ιδεολογική αξία όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται. Αν επιμείνουμε και της δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη οντότητα και τη διευρύνουμε ακόμα περισσότερο στο μέλλον θα αποφέρει αποτελέσματα”. 

Στ.Μ.