Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 16:43

Έργα του Φώτη Γεωργακά με πρώτες ύλες από το χωριό του, το Σύρριζο

Ο Φώτης Γεωργακάς, ο Καραϊσκάκης του και ο Νίκος Καλογερόπουλος Ο Φώτης Γεωργακάς, ο Καραϊσκάκης του και ο Νίκος Καλογερόπουλος

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μια αρμονία… Αυτή την αίσθηση νοιώσαμε εμείς κοιτώντας τα έργα του λαϊκού καλλιτέχνη Φώτη Γεωργακά. Η έκθεσή του ξεκίνησε χθες το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και συνεχίζεται μέχρι τις 9 Μάρτη… 
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μια αρμονία… Αυτή την αίσθηση νοιώσαμε εμείς κοιτώντας τα έργα του λαϊκού καλλιτέχνη Φώτη Γεωργακά. Η έκθεσή του ξεκίνησε χθες το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και συνεχίζεται μέχρι τις 9 Μάρτη…

«Είναι μια αναζήτηση στα παιδικά μου χρόνια», μας είπε ο Φώτης Γεωργακάς, μιλώντας για τα έργα που παρουσιάζει. Μεγάλωσε στο ορεινό Σύρριζο, του πρώην Δήμου Είρας, απέναντι από τον Επικούριο Απόλλωνα και πάνω από το ποτάμι της Νέδας. Σε αυτό το απομονωμένο αλλά πανέμορφο μέρος, κοντά στα «λημέρια» του επαναστάτη Αριστομένη, ο Φώτης Γεωργακάς αγάπησε τη φύση και την αγάπη του αυτή τη βγάζει μέσα από τα έργα του, με πρώτη ύλη την πέτρα και το ξύλο από το χωριό του. Γι’ αυτό και τα έργα του δημιουργούν την αίσθηση της αρμονίας.
Εκθέτει διάφορα έργα που έχει δημιουργήσει με πολλή δουλειά, γλυπτά και σκαλιστά κυρίως. «Η δημιουργία αυτών των έργων ήταν και είναι μια διέξοδος από την καθημερινότητά μου, γι’ αυτό και δεν νοιώθω κόπο. Άλλωστε η κόπωση σήμερα είναι πνευματική και ψυχολογική», μας είπε.
Οι επισκέπτες θα δουν σκαλισμένα σε ξύλο διάφορα ζώα της φύσης, κυρίως πουλάκια, εικόνες από τις παλιές αγροτικές εργασίες, όπως το αλώνισμα και διάφορες άλλες κατασκευές, ενώ στο χώρο της έκθεσης ξεχωρίζει η προτομή του Καραϊσκάκη.
Μπροστά σε αυτή την προτομή προτίμησε να φωτογραφηθεί χθες, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Νίκος Καλογερόπουλος, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός και δημιουργός του Τρενοτεχνείου στην Κυπαρισσία, δημιουργός και του πασίγνωστου τραγουδιού για τον Καραϊσκάκη.
Ο Φώτης Γεωργακάς είναι τεχνίτης υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού στην Καλαμάτα, ενώ έχει δουλέψει στις ανασκαφές του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, από την ημέρα που αυτές ξεκίνησαν μέχρι το άνοιγμα του Μουσείου.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις δέκα το πρωί έως τις δύο μετά το μεσημέρι και από τις έξι απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ.
Στην έκθεση συμμετέχει με ορισμένες δικές της δημιουργίες από χρησιμοποιημένα υφάσματα και η Γεωργία Μαγκλάρα.
Στ.Μ.