Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 17:33

Δήμοι και ΔΕΥΑ στέκονται κοντά στους ευάλωτους αλλά τα έσοδά τους καταβαραθρώνονται

Δήμοι και ΔΕΥΑ στέκονται κοντά στους ευάλωτους αλλά τα έσοδά τους καταβαραθρώνονται

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΝΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Οι ευάλωτοι και ευπαθείς πολίτες στέκονται όρθιοι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες χάρη στη βοήθεια των Δήμων, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις. Για να μπορέσουν όμως και οι Δήμοι να συνεχίσουν να στέκονται όρθιοι, ώστε να συνεχίσουν να βοηθούν τον κόσμο, χρειάζονται στήριξη από το κράτος, γιατί τα έσοδά τους καταβαραθρώνονται. Αυτό προκύπτει από την τηλε-συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ό,τι αφορά πάντως το Δήμο Καλαμάτας, σήμερα με νέα ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι κοινωνικές δομές συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να βοηθούν όσους χρειάζονται στήριξη. Προστίθενται όμως στην ανακοίνωση αυτή ότι “ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, κατ’ επανάληψη έχει τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, που οι Δήμοι διαθέτουν, από το κράτος”...

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου “αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης που όλο αυτό το διάστημα κρατάνε ψηλά τη σημαία της αλληλεγγύης και της προσφοράς απέναντι σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη”.

Κατά την τηλε-συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έκανε παρέμβαση ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος και συζήτησε διεξοδικά τα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη του συμβουλίου”.

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι “λόγω της καραντίνας, τα έσοδα των Δήμων έχουν βουλιάξει και ήδη σε πολλούς άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας. Οι προϋπολογισμοί θα παρουσιάσουν μεγάλες «τρύπες». Για το λόγο αυτό η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού χρειάζεται μια σοβαρή οικονομική ενίσχυση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία των Δήμων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε αυτό το σημαντικό κονδύλι προς την Αυτοδιοίκηση να εξασφαλιστεί.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Λιβάνιος, ζήτησε από την ΚΕΔΕ μια καταγραφή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των Δήμων λόγω των έκτακτων συνθηκών και υποσχέθηκε ότι η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει αβοήθητη την Αυτοδιοίκηση γιατί είναι αυτή που στηρίζει την κοινωνία.

«Βάζετε πλάτη, όπως και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, με έναν τρόπο που είναι δυσανάλογος των δυνατοτήτων σας και τα βγάζετε πέρα» ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης μετά την υγειονομική κρίση θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Δήμος Καλαμάτας

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, σε αυτή σημειώνονται τα εξής: “Καθημερινός είναι ο αγώνας και η μάχη που δίνεται στην τοπική μας κοινωνία για την αντιμετώπιση της διάδοσης του Covid-19. Σημαντικός ο ρόλος και η συνεισφορά των κοινωνικών δομών του Δήμου, που στέκονται αλληλέγγυες στους πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη τις κρίσιμες αυτές στιγμές.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, κατ’ επανάληψη έχει τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, που οι Δήμοι διαθέτουν, από το κράτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Καλαμάτας μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας, καθημερινά μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εξυπηρετεί 50-55 συμπολίτες μας. Προσφέρονται σε καθημερινή βάση 80 γεύματα. Στο Δήμο οι εγγεγραμμένοι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ ανέρχονται σε 4.172. Επίσης σημειώνεται ότι ο Δήμος καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες με 20 υπαλλήλους από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές και προγράμματα που λειτουργεί, ενώ προς εξυπηρέτηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» έχουν διατεθεί τρία οχήματα”.