Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 22:06

Εκατό χρόνια Εργατικό Κέντρο - Πως να πορευτεί τώρα το συνδικαλιστικό κίνημα

Εκατό χρόνια Εργατικό Κέντρο - Πως να πορευτεί τώρα το συνδικαλιστικό κίνημα

Του Σωτήρη Τσώνη* 
Το 1918 ο Γαβριήλ Νικολόπουλος, που ήταν γιός του μεγαλέμπορου και τραπεζίτη Νικολάου Νικολόπουλου, παρότι μεγαλοαστός επηρεασμένος βαθιά από τις σοσιαλιστικές αντιλήψεις και τις επαφές του με το εργατικό κόμμα της Αγγλίας, αφού σπούδαζε στο Μάντσεστερ, ίδρυσε το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας...

Η ιστορία του ΕΚΚ είναι μεγάλη και χαρακτηρίζεται από αγώνες, διώξεις, αίμα, αλλά και κατακτήσεις. Συνδέεται άμεσα με την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας.

Είναι απ’ τα πρώτα ιδρυθέντα Εργατικά Κέντρα στη χώρα μας.  Μεγάλες μορφές συνδικαλιστών πέρασαν απ’ το ΕΚΚ.

Η ιστορία του ΕΚΚ συνεχίζεται από εμάς σήμερα, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κοινωνικής κρίσης, αβεβαιότητας και πολλαπλών προκλήσεων.

Ύστερα από 8 χρόνια μνημονίων που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας μας άντεξε αφού έδωσε αλλά και συνεχίζει να δίνει αγώνες, κυρίως αμυντικούς, μέσα σε μια καταιγίδα μέτρων και αντεργατικών ρυθμίσεων.

Στάθηκε όρθιο, σε αντίθεση με συνδικάτα άλλων χωρών που σε ανάλογες καταστάσεις κατέρρευσαν.

Συνεχίζουμε να δίνουμε το βροντερό μας παρών, ΓΣΕΕ και ΕΚΚ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, πρόσφατα είχαμε την συμφωνία της κυβέρνησης και τις αποφάσεις των δανειστών για τις επόμενες δεκαετίες.

Στις 12 Ιουνίου 2018 κατέρρευσε ο μύθος της καθαρής εξόδου και αντικαταστάθηκε από μέτρα λιτότητας και ενισχυμένης εποπτείας δεκαετιών.

Τα δύσκολα έφυγαν τα χειρότερα έρχονται, γιατί η συμφωνία απομακρύνει μεν την χώρα μας απ’ το ενδεχόμενο ενός ξαφνικού θανάτου, όμως μεταθέτει την ώρα της κρίσης για μετά το 2030.

Στην επόμενη δεκαετία δυστυχώς θα κυριαρχήσουν θηριώδη πλεονάσματα, υπερφορολόγηση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το σ.κ. της χώρας μας μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να ενώσει την φωνή του με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να γίνει απ’ όλους για την ανασυγκρότησης της χώρας μας, να εκμεταλλευτούμε την επόμενη δεκαετία ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης, οικονομικής σταθερότητας, ευημερίας και καλύτερου βιοτικού επιπέδου για το σύνολο της κοινωνίας.

Μέσα απ’ τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου συνδικάτα, φορείς, εργαζόμενοι και εργοδότες, πολιτικά κόμματα που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα και βλέπουν τα πράγματα με ρεαλισμό, μπορούμε όλοι μαζί να πορευτούμε.

Όλοι μας ύστερα από 8 χρόνια μνημονίων θα πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι.

Η πόρτα που θα βγούμε σίγουρα θα πρέπει να είναι άλλη απ’ αυτή που μπήκαμε.

 

*Απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας κατά την εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ, την Παρασκευή 13 Ιούλη