Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 13:28

Διακοπή ή μη ανανέωση της σύμβασης;

Διακοπή ή μη ανανέωση της σύμβασης;

Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ 
Για τους φίλους μας 
Τα δημοτικά συμβούλια δουλεύουν υπό πίεση γιατί ορισμένες φορές βρίσκονται πολύ κοντά στα προβλήματα που επιδιώκουν να λύσουν και είναι σε άμεση επαφή με τους πολίτες. Ακόμα και σε εφαρμογές νόμων της κεντρικής κυβέρνησης, οι διατάξεις που συζητούνται απαιτούν ψάξιμο και ιδιαίτερη επιμέλεια. Οι συγκεκριμενοποιήσεις αυτών των αποφάσεων είναι σημαντικό έργο των δημοτικών συμβουλίων. Καθώς υπάρχει η φυσική παρουσία φορέων ή εκπροσώπων οι προτάσεις που υιοθετούνται πρέπει να είναι ουσιαστικές, να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στα διατυπωμένα αιτήματα. Αυτό πολλές φορές προκαλεί πολιτική “δυσπεψία” στο κατεστημένο που θέλει την αυτοδιοίκηση ως παράρτημα της κεντρικής κυβέρνησης και απλό εφαρμοστή των πολιτικών της, δηλαδή το “υπάκουο παιδί ”...

Οι δημοτικές παρατάξεις, πρέπει να είναι τα εξειδικευμένα εργαστήρια όλων αυτών των τοπικών πολιτικών που εισάγονται στο δημοτικό συμβούλιο. Ειδικά όταν υπάρχει διένεξη με μεγάλα συμφέροντα, ακολουθεί πάντα η διαπόμπευση της αντίθετης άποψης και μαζί των συλλογικών οργάνων καθώς επίσης βρίσκονται σχεδόν πάντα εύκολα και οι “πρόθυμοι” υποστηριχτές του μπουλινγκ.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας υποβοήθησε με την ανακοίνωση του να χτιστεί το fake news εναντίον του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο δήμαρχος Καλαμάτας υποβοήθησε με την ανακοίνωση του να χτιστεί το fake news μιλώντας για σκοταδιστές, για απλή αναλογική και μικροπολιτική σκοπιμότητα, που ακυρώνουν τη τεχνολογική εξέλιξη (!), ενώ το Δ.Σ. αντίθετα, συζήτησε και αποφάσισε για άλλο θέμα από το αν είναι χρήσιμο το 5G, αν πρέπει να εγκατασταθεί ή όχι. Αλλά για το αν αυτή η σύμβαση με τη Wind είναι σωστή ή όχι. Πράγμα το οποίο αποδέχθηκε και ο ίδιος ο δήμαρχος προσωπικά μέσα στο Δ.Σ. ότι δεν είναι η σωστή συμφωνία! Η συμπεριφορά του μετέπειτα είναι για άλλη μια φορά απαξιωτική πρός το Δ.Σ και τον οδηγεί, αν συνεχίσει, σε δύσκολες καταστάσεις. Ένα δημοτικό συμβούλιο με την ευκαιρία, με καλό επίπεδο, μορφωτικό, επιστημονικό, το οποίο το υποβαθμίζει χωρίς αναστολές και έτσι δεν προοιωνίζεται καλή η συνέχεια.

Όταν ο δήμαρχος της Καλαμάτας μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λέει ότι δεν θα ανανεώσω τη σύμβαση, αν ήμουν δήμαρχος δεν θα την υπόγραφα και θα κάνω ημερίδα για να διερευνήσω το ζήτημα, τι ακριβώς λέει με όλα αυτά στους πολίτες; Ότι είναι βέβαιος για την ασφάλεια των πολιτών που υπηρετεί ή το αντίθετο; Και από πότε οι πολίτες πρέπει να πουν «α, καλά όποτε θέλετε εσείς κύριοι ψάξτε το!»;

Προφανώς το Δ.Σ. οδηγήθηκε μέσα από αυτή τη δημαρχιακή οπτική και θέση μονόδρομα στη διακοπή του προγράμματος και όχι με την τοποθέτηση του Μπεχράκη, που μίλησε 10ος! Και καλά έκανε κατά τη γνώμη μου.

Για τους άσπονδους φίλους μας

Η προσπάθεια να χτυπήσουν την παράταξη μας ορισμένοι κύκλοι έχει τις αιτίες της, πιστεύω, στον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα της από το σύστημα. Πρέπει να αποφασίσουν τελικά πως θα μας χτυπούν:

Τελικά θα είμαστε κομματικά φερέφωνα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο και δεν θα πρέπει να μας στηρίζουν οι ψηφοφόροι;

Ή είμαστε αντάρτες που δεν ακολουθούμε την «κομματική γραμμή» και γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να μας στηρίζουν οι ψηφοφόροι ;

Μάλλον έχουν αποφασίσει να μας διαβάλλουν με κάθε τρόπο. Αρκεί απλά να καταφέρουν να μην μας ψηφίζουν οι δημότες ανεξαρτήτως του λόγου.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΑ θα λέμε ό,τι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, για να τα έχουμε καλά με τη συνείδηση μας, αυτοδιοικητική, κοινωνική και πολιτική, αδιαφορώντας για το κόστος.

Δεν υπάρχει τριμερής συνεργασία κυβέρνησης δήμου Wind

Δεν υπάρχει τριμερής συνεργασία κυβέρνησης δήμου Wind. Αλλά δύο συμφωνίες . Μία της τότε Κυβέρνησης – Δήμου και μία Δήμου – Wind. Στο πρώτο σύμφωνο το υπουργείο δεν εμπλέκεται στα πρακτικά αλλά σημαντικά και δέχεται αρκετές αρμοδιότητες θα καθοριστούν μεταξύ Εταιρείας και του Δήμου. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναλαμβάνει τη συνεργασία στα στοιχειώδη μόνο. Τη δωρεάν διάθεση συχνοτήτων στους παρόχους στο πλαίσιο του έργου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Τη διερεύνηση για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του έργου. Την προώθηση της συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου. Τη δημοσιότητα και παρουσίαση του έργου σε διεθνή φόρα. Αφήνοντας το πεδίο για τα υπόλοιπα και σημαντικά στη δεύτερη συμφωνία .

Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Μαγκλάρας δεν έπρεπε να αφήσει ελεύθερο το πεδίο, ιδιαίτερα στα θέματα μετρήσεων αλλά και παραμέτρων που θα παρακολουθούνται και έπρεπε να αναγραφόντουσαν στις υποχρεώσεις του Δήμου που θα είχε με τους μελλοντικούς συμβαλλόμενούς του. Το “σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις” δεν επαρκεί σε κάτι νέο που δοκιμάζεται πειραματικά. Προφανώς μπορεί να έχει καλυφθεί στο καταμερισμό ευθύνης από το γεγονός ότι ο Δήμος εμφανίζεται να είναι ο πλέον αρμόδιος στη συμφωνία για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος λόγω της εγγύτητας που έχει στο χώρο που θα εφαρμοστεί η συμφωνία -του ιδεατού (;) χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης ότι αυτή πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για τις συγκεκριμενοποιήσεις στη χωροθέτηση κεραιών εκπομπής, τον αριθμό και ό,τι άλλο θα περιγράφει εν τέλει, η ειδική συμφωνία του δήμου με την Wind. Επομένως το βάρος το επωμίζεται το Δ.Σ. του Δήμου για την συμφωνία, τους όρους, τα ποιοτικά στοιχεία, την ασφάλεια, τις μετρήσεις κλπ.

Η δεύτερη συμφωνία μεταξύ μεταξύ Δήμου και Wind απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στη δεύτερη συμφωνία μεταξύ μεταξύ Δήμου και Wind η συμφωνία περιγράφει το πλαίσιο εφαρμοστικών διατάξεων χωρίς όμως να αναφέρει:

α) τα θέματα βιολογικής ασφαλείας των δημοτών, των απαιτούμενων εξειδικευμένων παραμέτρων και του τρόπου των μετρήσεων αυτών όπου χρειαζόταν να αναφέρονται αναλυτικά και ιεραρχημένα οι ενέργειες λήψης, το δυνατό φάσμα εκπομπής μέχρι να καλύπτει όλο το τμήμα του που μπορεί να εκπέμψει το πειραματικό σύστημα. Μελανό σημείο είναι ότι ούτε ο δήμος ζήτησε από πριν, γνωμοδότηση από επιστημονικό φορέα τι οφείλει να παρακολουθεί και πως να το παρακολουθεί ώστε να το ενσωματώσει στη σύμβαση.

β) Τα σαφή οφέλη ουσιαστικά για τους πολίτες στη συνέχεια, πέρα από τις φωτογραφήσεις των στελεχών της εκάστοτε δημαρχιακής παράταξης

γ) περιοριστικούς όρους για τις ανησυχητικές αναφερόμενες διατάξεις:

“Ρητώς συμφωνείται και αναγνωρίζεται από τα Μέρη πως η αντίστοιχη τεχνολογία 5G δεν είναι ακόμη ώριμη, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός, τόσο σε επίπεδο δικτύου όσο και σε επίπεδο τερματικού εξοπλισμού, βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Ως εκ τούτου, δεν παρέχεται οιασδήποτε φύσεως εγγύηση για τα αποτελέσματα του”, καθώς και

“Ρητά συμφωνείται από τα Μέρη ότι όλες οι πληροφορίες που τους αποκαλύπτονται ή θα τους αποκαλυφθούν κατά την εκτέλεση της παρούσας συμφωνίας ή εξ’ αφορμής αυτής είναι εμπιστευτικές και απόρρητες (εφεξής καλούμενες χάριν συντομίας ως «Εμπιστευτικές Πληροφορίες»)“ και οτι από αυτές τις διατάξεις πρέπει να αφαιρούνται, επί παραδείγματι, από τους παραπάνω περιορισμούς δημοσιότητας, όσες αφορούν τη βιολογική ασφάλεια των πολιτών με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι δύο προτάσεις για τη συμφωνία

Τελικά, προς ψήφιση έφτασαν δύο προτάσεις, η πρώτη από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που αναφερόταν σε μη ανανέωση της σύμβασης στις 31/12 και η δεύτερη που ζητούσε τη διακοπή της σύμβασης στο τέλος της προφανώς δεν είναι ταυτόσημες αλλά και καμία από τις δύο δεν ασχολείται γιατο  αν θέλουμε το 5G ή όχι, όπως διαστρεβλώνουν σκοπίμως στη συνέχεια.

Έπειτα από μια ψηφοφορία με 16 ψήφους αποφασίστηκε η διακοπή της σύμβασης, ενώ 13 ψήφους έλαβε η μη ανανέωση. Στην πλευρά που υπερίσχυσε και αποφάσισε συντάχθηκαν συνολικά 16 σύμβουλοι από 7 διαφορετικές παρατάξεις που εκπροσωπούν σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα, πράγμα που αποδεικνύει ότι είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και χρειάζεται σωστή διαχείριση. Πρόκειται για τις παρατάξεις των Β. Κοσμόπουλου, Β. Τζαμουράνη, Μ. Μάκαρη, Τ. Κουζή, Δ. Οικονομάκου και Μ. Αντωνόπουλου. Παρατάξεις που κάθε άλλο παρά τεχνοφοβικού προσανατολισμού ή μειοψηφικές είναι, μάλλον το αντίθετο.

Η κατασκευή fake news τεχνόφοβοι

Η προβολή μιας ακραίας άποψης κάποιου, χρεώθηκε τεχνηέντως ως σύνθημα όπου εκφράζει, δήθεν, τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν εναντίον της συγκεκριμένης συμφωνίας. Η διαχείριση αυτή δεν είναι τυχαία. Γίνεται πάντοτε όταν εμπλέκονται μεγάλα συμφέροντα, ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τη συγκεκριμένη κριτική στο θέμα που βρίσκεται στον διάλογο και να χρεωθεί με κάτι που να οδηγεί στο επιφώνημα “είναι δυνατόν να είναι τόσο πχ σκοταδιστές”;

Στα καφενεία ή στα διαδικτυακά σχόλια στις αναρτήσεις αξιοποιούνται τα fake news συνήθως μεταξύ διαπληκτιζόμενων ενεργοποιώντας κόμπλεξ κατωτερότητας ” εγώ είμαι της τεχνολογίας και ανώτερος ενώ εσύ είσαι του σκοταδισμού και των προκαταλήψεων”.

Η προβολή της πόλης ως «ψεκασμένων» δημοτικών συμβούλων, από το ρεπορτάζ σκοπιμοτήτων χρειάζεται να στηριχτεί απαραίτητα στην κατασκευή ενός τουλάχιστον γραπτού δημοσιεύματος, το οποίο θα αναπαράγεται ή θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή επώασης άλλων επιχειρημάτων που δεν υποστηρήχθηκαν από κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο! Η πρακτική αυτή θα καταγραφεί στη σκοτεινή πλευρά του πολέμου της ασύδοτης πιλοτικής εφαρμογής του 5G εναντίον εκείνων που δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκαν για οτιδήποτε αφορούσε, από την έλλειψη μέτρων προστασίας μέχρι τη μη επιμελή εφαρμογή και τήρηση ασφαλών μέτρων ενός νέου πιλοτικού έργου, μάλιστα ενός τεχνολογικού βήματος όπου οι φέροντες την πειραματική εφαρμογή αποποιούνται εκ προοιμίου οποιαδήποτε ευθύνη για οτιδήποτε και αν γίνει!

Σταμάτης Μπεχράκης

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

“Ανοιχτός Δήμος– Ενεργοί πολίτες”