Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 15:32

Προβληματίζουν τα οικονομικά του Δήμου με την αλλαγή του χρόνου

Προβληματίζουν τα οικονομικά του Δήμου με την αλλαγή του χρόνου

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου 
Με ένα χρόνο καθυστέρηση ήρθε ο ισολογισμός του 2018 για τυπική έγκριση από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Με ελάχιστες αμφισβητήσεις έγινε αποδεκτός από τις μειοψηφίες γιατί σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει. Δείχνει όμως με σχετική ακρίβεια τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε την τρέχουσα τετραετία... 

Μέσα στα τυπικά χαρακτηριστικά του και στα όσα προβλέπονται από  λογιστικά πρότυπα για τους ΟΤΑ, διακρίναμε ως μοναδική δημοτική παράταξη την αύξηση των υποχρεώσεων και το ανερχόμενο κόστος των παρεχόμενων ανταποδοτικών υπηρεσιών, που αντανακλά τις αυξήσεις που ήδη εμφανίζονται στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Επίσης διακρίναμε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές προβλέψεις, που ποτέ δεν επαληθεύονται, ιδιαίτερα τώρα που όλα σχεδιάζονται και υλοποιούνται με δανεικά.

Την συνεχιζόμενη αύξηση των δανείων αλλά και των υποχρεώσεων των δημοτών προς το ταμείο του Δήμου, με ποσά που υπερβαίνουν τα 25 εκ. ευρώ. 

Την υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεων αλλά και τη μειωμένη απορρόφηση και εκταμίευση πόρων από Ευρωπαϊκά ταμεία.  

Η  έλλειψη αναπτυξιακής τροχιάς διαφαίνεται ιδιαίτερα από την συσσώρευση ταμειακου υπολοίπου 14 εκ. ευρώ, πολύ υψηλού ποσού, που παραμένει στάσιμο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει θετικό πρόσημο και το κυριότερο ο ισολογισμός εμπεριέχει σημαντικές επισφάλειες και κινδύνους, όπως για παράδειγμα το 1,2 εκ. ευρώ που δήθεν εγγράφεται ως διεκδίκηση του Δήμου από την εταιρεία που μίσθωσε το τουριστικό Ταϋγέτου και αποχώρησε, με πιθανή όμως υπαιτιότητα του Δήμου.

Τέτοιες ανακολουθίες και αίολες εγγραφές υπάρχουν αρκετές και είναι ικανές να εκτροχιάσουν τα οικονομικά του Δήμου τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα δε, αν αυτό συσχετισθεί με τη σημερινή αδύναμη επιχειρησιακά αλλά και πολιτικά νέα δημοτική αρχή.

 

Μιχάλης Αντωνόπουλος

δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας

Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών