Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 15:27

Για το νομοσχέδιο για τη Ψυχική Υγεία και απεξάρτηση

Για το νομοσχέδιο για τη Ψυχική Υγεία και απεξάρτηση

Του Λεωνίδα Μπαλίκη 

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έχοντας μεγάλη αποστροφή για ό,τι είναι δημόσιο και κατ’ επέκταση ανοιχτό στις ανάγκες του λαού, αλλά και προσιτό στα λαϊκά εισοδήματα, προσπαθεί να βάλει χέρι πλέον και στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Η γνωστή συνταγή είναι η απαξίωση των δημοσίων αγαθών, μέσω της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, οι συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών (σχολικών μονάδων, νοσοκομείων), ώστε να αφήσει χώρο για το ιδιωτικό κεφάλαιο να κάνει «business» με αγαθά, που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν και ισότιμα σε όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς να αλλοτριώνονται από τους κανόνες  της αγοράς. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να υπάρχει μια κοινωνία ανθρώπων πολιτισμένη και όχι μια ζούγκλα που όποιος «τα σκάει» θα μορφώνεται,  θα θεραπεύεται και πλέον, αν εχει μπλέξει στο λαβύρινθο των ναρκωτικών, θα μπορεί να απεξαρτηθεί.

 

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με τον ευφημιστικό τίτλο «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» κονιορτοποιείται ο τομέας των εξαρτήσεων, για τον οποίο δημιουργείται ιδιωτικός φορέας (ΝΠΙΔ), ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Κάτω από αυτό τον φορέα θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως 18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, προοπτική που ισοδυναμεί με δραματικές αλλαγές τόσο στην φιλοσοφία και στη θεραπευτική διαδικασία της απεξάρτησης όσο φυσικά και στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η σύσταση ΝΠΙΔ αποτελεί τον προθάλαμο πλήρους ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης, δίνοντάς την δωράκι και αυτή στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που περιμένει να κερδοσκοπήσει πουλώντας αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες.

Τέλος, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί την ιατρικοποίηση της απεξάρτησης. Αντιμετωπίζει δηλαδή την τοξικομανία σαν ένα ιατρικό ζήτημα, που θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή, παραγνωρίζοντας τις βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου και φυσικά την παταγώδη αποτυχία των προγραμμάτων υποκατάστασης (μεθαδόνη κ.α), μπάζοντας στο «party» κερδοσκοπίας και τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο-τερατούργημα κατατίθεται χωρίς να δοθεί ο λόγος στους εργαζόμενους στις δομές, τους θεραπευόμενους και τους συλλόγους των οικογενειών.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό για τους εξαρτημένους και απόκληρους αυτής της κοινωνίας. Εξάλλου, στον αδηφάγο καπιταλισμό, όπου το χρήμα είναι ο θεός και αυτοί που το κατέχουν κηρύττουν λατρείες σε θεούς, για να κρατάνε το λαό ναρκωμένο, οι τοξικομανείς, οι ΑΜΕΑ, οι ηλικιωμένοι και όσοι εν συνόλω δεν θεωρούνται αρκετά παραγωγικοί, ώστε να μπορούν να πουλήσουν την εργασία τους κοψοχρονιά στους κεφαλαιοκράτες, αυτομάτως πετιούνται στους σύγχρονους Καιάδες.

Εν κατακλείδι: Επιβάλλεται μαζικός αγώνας για την ανατροπή του συγκεκριμένου αλλά και όλων των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, με συμμετοχή όλου του λαού. Για να μην αφήσουμε τα κοράκια του κεφαλαίου να κατασπαράξουν τα βασικά αγαθά μας, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΑΣ, ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ! ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΛΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

"Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.

Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,

ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου...
Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΓΕΝΝΗΣΕ!"

Ζοζέ Σαραμάγκου, κομμουνιστής Πορτογάλος συγγραφέας

 

Λεωνίδας Μπαλίκης

Μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου οικοδόμων & συναφών επαγγελμάτων Ν.Μεσσηνίας



 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θα καεί η τσέπη μας πολύχρωμα Κεφάλαιο Κασσελάκης »