Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 00:00

«Η Δρομομαχία της Ναυαρίνου»

«Η Δρομομαχία της Ναυαρίνου»

Του Ανδρέα Ζαγάκου*
Άμεσες λύσεις, όχι όμως πρόχειρες, όχι βιαστικές, λύσεις που να υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον και όχι συντεχνιακές λογικές, ζήτησε ο Ανδρέας Ζαγάκος, όσον αφορά τη λειτουργία της Ναυαρίνου. Υπογράμμισε δε ότι «η ταυτότητα της πόλης είναι η θάλασσα και το μέλλον έρχεται από εκεί»…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας παρουσίασε τις θέσεις του το βράδυ της Δευτέρας, στη συζήτηση που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στο Δημαρχείο για τη Ναυαρίνου. Η τοποθέτησή του ήταν η εξής:
«Η αποψινή μας συνάντηση, βάση της πρόσκλησης του κύριου αντιδημάρχου που λάβαμε, έχει να κάνει με τις συνθήκες κυκλοφορίας και τις προτάσεις για βελτίωση αυτών των συνθηκών στην οδό Ναυαρίνου.
Είναι φυσικά κατανοητό ότι ένα τόσο σοβαρό για την πόλη θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία μόνο συνεδρίαση επαγγελματικών φορέων, υπηρεσιακών παραγόντων και δύο μόνο επιστημονικών εκπροσώπων από τους δεκαέξι αποδέκτες της πρόσκλησης.
Είναι σαφές επίσης ότι σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών ούτε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας μπορούσαμε να έχουμε, πολύ δε περισσότερο την θέση της γενικής συνέλευσης για ένα τόσο σοβαρό, δύσκολο και πολύπλοκο θέμα που αφορά απόλυτα την ζωή των συμπολιτών μας, τη λειτουργία και ανάπτυξη της πόλης και δευτερευόντως τα επαγγελματικά συμφέροντα που νομίζουν ότι θίγονται ή ευνοούνται με τις όποιες εξελίξεις στην παραλιακή ζώνη και ιδιαίτερα στην οδό Ναυαρίνου.
Αγαπητές φίλες και φίλοι «το μέλλον της πόλης έρχεται από τη θάλασσα». Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό καμία διαβούλευση και καμία ρύθμιση δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα προς όφελος της πόλης. Να σημειώσω εδώ πως ο κλάδος μας φυσικά και προτάσσει το συλλογικό συμφέρον ανάπτυξης της πόλης, γιατί μόνο μέσα από αυτό μπορεί να υπάρξει επισκεψιμότητα της Καλαμάτας που είναι το ζητούμενο για την δουλεία μας.
Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να σημειώσω, για να προλάβω την σκέψη σας και το μειδίαμα στα χείλη σας, ότι ξεχωρίζουμε από την συλλογικότητα μας τους επαγγελματίες εκείνους που προσβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο την λειτουργία και την αισθητική της πόλης. Στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια ευταξίας στο δημόσιο χώρο, χωρίς να ξεχνάμε ότι ακόμη και τώρα συνδιαλεγόμαστε με ένα κράτος που αποθεώνει την ασαφή πολυνομία ώστε να μας έχει σε συνεχή ομηρία με απώτερο σκοπό τη μονίμως παράνομη άσκηση της νόμιμης επαγγελματικής μας δραστηριότητας.
Επανερχόμενος όμως στο θέμα της συνάντησης θα ήθελα να επισημάνω, επιγραμματικά για αρχή, λίγα πράγματα. Για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας το «κρυφό ερώτημα» είναι η πεζοδρόμηση η όχι της οδού Ναυαρίνου, αφού ό,τι δοκιμάστηκε στο παρελθόν είχε γενικώς από αδιάφορο έως αρνητικό αποτέλεσμα.
Για πολλές δεκαετίες, αυτές της μηχανικής εξέλιξης, υπήρχε η αντίληψη να προσαρμόσουμε τις πόλεις στο αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες στην μορφή των πόλεων και στον ιστορικό πολεοδομικό ιστό τους. Φτάσαμε όμως στο απροχώρητο. Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, τα τροχαία ατυχήματα, η δυσχερής μετακίνηση πεζή ή με ποδήλατο και η μη επαρκής σήμανση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι χαμένες ανθρωποώρες, η ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος η δυσχερής κίνηση των πεζών και συνολικά εν τέλει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Αν τα παραπάνω συμφωνήσουμε ότι μας θυμίζουν την οδό Ναυαρίνου, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είμαστε σε καλό δρόμο. Σε αυτά τα προβλήματα λοιπόν ζητάμε άμεσες λύσεις. Άμεσες, όχι πρόχειρες όχι βιαστικές όχι συντεχνιακά αποδεκτές. Και το λέμε εμείς αυτό. Η επαγγελματική ομάδα με την μεγαλύτερη δυναμική αποσχόλησης στην περιοχή, την χαρακτηριστική μονοεπιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής και τη συνεχή προσπάθεια για την επαγγελματική μας επιβίωση.
Για να μην καταχρώμαι άλλο τον χρόνο, πιστεύουμε ότι πρέπει να διαμορφωθούν πολιτικές προτάσεις μετά από έρευνα και με τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση να τεθούν σε συζήτηση. Η απόφαση όμως που θα χαρακτηρίσει την ανάπτυξη της πόλης για τις προσεχείς δεκαετίες θα πρέπει να είναι αυτή του δημοτικού συμβουλίου και όχι των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.
Ο χρόνος δε υλοποίησης αυτών των αποφάσεων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αιφνιδιάσει την επιχειρηματική κοινότητα της παραλίας.
Κλείνοντας θα αναφέρω τις σθεναρή και αποφασιστική δράση της δημοτικής αρχής όσον αφορά την κυκλοφοριακή ευταξία, την ανάπτυξη και ανάδειξη των πεζοδρόμων, την όσο γίνεται καλύτερη τακτοποίηση του θέματος της στάθμευσης, που ανέδειξε και υποστήριξε τη λειτουργία και την ανάπτυξη του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.
Ανάλογης αντιμετώπισης θα πρέπει να τύχει και η παραλιακή ζώνη πρώτα για το μέλλον της πόλης, ύστερα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και σίγουρα για την ασφαλή, νόμιμη και υψηλού επιπέδου παροχή τουριστικών υπηρεσιών μέσω της εστίασης και της διασκέδασης. 
Ταυτότητα της πόλης είναι η θάλασσα και το μέλλον έρχεται από’κεί.

*Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Του Δήμου Καλαμάτας.