Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 00:36

Η λογική της εξαίσιας ανοησίας

Η λογική της εξαίσιας ανοησίας

Του Παναγιώτη Λάππα*
Συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, ενημερωτικές εκπομπές, συνεντεύξεις, άρθρα. Αγωνίες, προβληματισμοί, καινοτόμες ιδέες, όλα για το ελαιόλαδο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ανώτερη ποιότητα, την διατροφική αξία, τα ΠΟΠ και τα κουραφέξαλα. Όπως σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού διαλόγου κυριαρχεί μια εξαίσια ανοησία, έτσι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση το λάδι και τα προβλήματα της αγροτιάς…

Κατανοούμε πολύ καλά ότι οι βιομήχανοι και κάθε λογής μεσάζοντες θέλουν άριστης ποιότητας και φθηνές πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα αυτά τα συνέδρια, διαλέξεις, ημερίδες, εκούσια ή ακούσια.
Για τον καπιταλισμό, την ασύδοτη αγορά των εκμεταλλευτών, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το κράτος και τους μηχανισμούς εξουσίας του, σαν προστάτη των οικονομικά ισχυρών, ούτε κουβέντα, είναι ντεμοντέ.
Και, εν τέλη, η κατάντια των αγροτών και γενικότερα του λαού δεν είναι αποτέλεσμα του υπέρογκου πλουτισμού μιας και μόνο τάξης; Όχι!! φταίει η ποιότητα, η έλλειψη καινοτομίας και ένα σωρό άλλες βλακείες, λες και η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι στα χέρια της ισχυρής τάξης, στα χέρια των καπιταλιστών. Λες και δεν χρησιμοποιείται για την χειραγώγηση και σκλαβοποίηση των λαών.
Σε τούτο τον τόπο και στην μυλόπετρα να αλέσεις τις ελιές, το λάδι που θα παραχθεί αρίστης ποιότητας θα είναι, και αυτό δεν αμφισβητείται. Όμως αν δεν εμβαθύνουμε στην πραγματική αιτία των προβλημάτων και συνεχίσουμε να υποτασσόμαστε στην λογική των συμφερόντων μιας χούφτας παρασίτων και των παρατρεχάμενών τους, ο εξανδραποδισμός, η πείνα και η εξαθλίωση είναι τα μόνα που μπορούν και διατίθενται να μας προσφέρουν.
Τα συμφέροντα τους εξυπηρετούν αυτοί, δεν τους πήρε ο πόνος για το λαό. Μόνος δρόμος για το μικρό και μεσαίο αγρότη η συσπείρωση με την Επιτροπή των Μπλόκων, το πλαίσιο της οποίας εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες του μικρομεσαίου αγρότη και της οικογένειας του στοχεύοντας στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.

*Μέλος της γραμματείας Μεσσηνίας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού