Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 07:56

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα από Σωματεία για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα από Σωματεία για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων

“Δώστε λεφτά για την υγεία” φώναξαν δεκάδες διαδηλωτές χθες το βράδυ, στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν Σωματεία της περιοχής, με αίτημα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους αλλά και την αποτροπή της κρατικής βίας και καταστολής…

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία 23ης Μάρτη και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, το Συνδικάτο Τουρισμού και Επισιτισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, ενώ συμμετείχαν και άλλοι φορείς και επιτροπές, όπως η Επιτροπή Φοιτητών Μεσσηνίας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος. Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον Κώστα Οικονομόπουλο, φοιτητή, εκλεγμένο με την Πανσπουδαστική στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, από τον Βασίλη Νικολακόπουλο, από το Συνδικάτο Τουρισμού και Επισιτισμού και από τον Γιάννη Τζαβάρα, από το νεοσύστατο Σωματείο Τροφίμων και Ποτών. 

Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης ήταν:

-Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.

-Κεντρικός καταμερισμός και αξιοποίηση του συνόλου των δομών Υγείας της χώρας ώστε να μη μετατραπεί το σύστημα δημόσιας Υγείας της χώρας σε σύστημα μιας νόσου.

-Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία.

-Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

-Μέτρα προστασίας στα μέσα  μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.

-Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, καθώς και στα  σούπερ μάρκετ, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, με τακτικά τεστ για covid19.

-Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

-Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή».

-Ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας του Νομού μας, με προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.

-Ενίσχυση του τομέα καθαριότητας στα Νοσοκομεία και σε όλες τις δομές υγείας, στην Εκπαίδευση και σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών του Δημοσίου, (Δήμο Περιφέρεια), με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με  πλήρες ωράριο εργασίας.