Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 21:48

Μικρά από την Kalamata Journal: Λαϊκισμός και εκλογική πρωτιά με διαφορά στην Καλαμάτα

Μικρά από την Kalamata Journal: Λαϊκισμός και εκλογική πρωτιά με διαφορά στην Καλαμάτα

Κάποιοι απόρησαν με το ύφος της απάντησης του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, στην ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου, για τη συμπλήρωση τριών χρόνων θητείας στην τρέχουσα δημοτική περίοδο. 

Είναι αλήθεια ότι ο Βασίλης Κοσμόπουλος στην ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη δημοτική αρχή Καλαμάτας “πολύ κακή” και μίλησε για “παρακμή”. Δεν έκανε όμως προσωπικό χαρακτηρισμό. 

Αντίθετα ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, στην απάντησή του χαρακτήρισε τον Βασίλη Κοσμόπουλο λαϊκιστή και ακόμη είπε ότι μεταχειρίζεται ανακρίβειες και συκοφαντίες. 

Τι είναι λοιπόν αυτό που πείραξε τόσο πολύ το δήμαρχο και απάντησε με αυτό το ύφος; 

Να είναι η αναφορά του Βασίλη Κοσμόπουλου ότι ο δήμαρχος δεν συντάχθηκε με το αίτημα της κοινωνίας για την ανασκαφή στην Υπαπαντή; 

Να είναι η κριτική του ότι η δημοτική αρχή υιοθέτησε “χωρίς στοιχειώδες βάσανο” τη μελέτη του “Μορέα” για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας;

Να είναι οι αναφορές του Βασίλη Κοσμόπουλου σε συγκεκριμένα έργα που καθυστερούν όχι μήνες αλλά χρόνια ολόκληρα;

Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά, είναι όμως και ψέματα ή συκοφαντίες;

Πάντως σίγουρα δεν είναι ψέμα κάτι άλλο που έγραψε ο Βασίλης Κοσμόπουλος στην ανακοίνωσή του, το οποίο δεν ξέρουμε πόσο πολύ μπορεί να πείραξε τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, οπωσδήποτε όμως έχει τη σημασία του.

Είναι η αναφορά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προς “τους κατοίκους της πόλης της Καλαμάτας, που μας ανέδειξαν με διαφορά πρώτη δύναμη στις περασμένες εκλογές”. 

Να θυμίσουμε ότι στην πόλη της Καλαμάτας ο Βασίλης Κοσμόπουλος πήρε περίπου 750 ψήφους περισσότερους από τον Θανάση Βασιλόπουλο, διαφορά πολύ μεγάλη. 

Αλλά και γενικότερα στον πρώην καποδιστριακό Δήμο Καλαμάτας ο Βασίλης Κοσμόπουλος πήρε περίπου 250 ψήφους περισσότερους από τον Θανάση Βασιλόπουλο. 

Βέβαια στο τέλος εκείνο που μετράει είναι ότι ο Θανάσης Βασιλόπουλος εκλέχτηκε δήμαρχος, ανεξάρτητα από την ήττα του στην πόλη της Καλαμάτας. 

Πιθανόν λοιπόν το ξύσιμο αυτού του τραύματος να έπαιξε το ρόλο του για το ύφος με το οποίο επέλεξε να απαντήσει ο δήμαρχος στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. 

Πάντως ο Βασίλης Κοσμόπουλος σχολίασε το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με έμμεσο τρόπο, την απάντηση του δημάρχου με τους χαρακτηρισμούς για λαϊκισμό, ανακρίβειες και συκοφαντίες. 

Συζητήθηκαν στη συνεδρίαση μεταξύ άλλων θεμάτων και κάποια που αφορούν έργα, τα οποία καθυστερούν μήνες ή και χρόνια και έχουν πάρει αλλεπάλληλες παρατάσεις και τώρα επιμηκύνσεις. 

Δεν είμαι λαϊκιστής και δεν λέω ότι το έργο έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2020 και ακόμη είναι στη μέση” είπε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, που συνέχισε με το ίδιο μοτίβο και για επόμενο έργο που αργεί. 

Έκρινε λοιπόν ο αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, ότι δεν έπρεπε να μείνουν αναπάντητα τα σχόλια του Βασίλη Κοσμόπουλου και σημείωσε ότι “δεν νιώθουμε καμία ανικανότητα και καμία αδυναμία” να υλοποιηθούν τα έργα, αποδίδοντας τους λόγους των μεγάλων καθυστερήσεων στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, επίσης στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση (μεγάλη αύξηση τιμών και κατά συνέπεια το κόστος των έργων ξεπέρασε το κόστος που είχαν υπολογίσει οι ανάδοχοι). 

Επιπλέον όμως ο Νίκος Μπασακίδης είπε ότι η Τεχνική Υπηρεσία καταπιάνεται σήμερα με έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 74.000.000 ευρώ, σχολιάζοντας ότι το 2015 είχε τριπλάσιο προσωπικό από σήμερα αλλά το μέγεθος του τεχνικού προγράμματος του Δήμου ήταν στο ⅕ του σημερινού. 

Κάποιος που θα το ακούσει αυτό μπορεί και να ισχυριστεί ότι ο Νίκος Μπασακίδης “τη βγαίνει” στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Νίκα, της οποίας ήταν βέβαια στέλεγχος, λέγοντας με έμμεσο τρόπο ότι έκανε πολύ λιγότερα από όσα κάνει η σημερινή δημοτική αρχή του Θανάση Βασιλόπουλου. 

Στ.Μ.