Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 21:45

Δωρεάν κλινικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού στην Πύλο – Η πρόληψη σώζει

Νίκη Κωνσταντακοπούλου, Άγγελος Χρονάς, Ελένη Αλειφέρη και Παναγιώτης Πετρόπουλος Νίκη Κωνσταντακοπούλου, Άγγελος Χρονάς, Ελένη Αλειφέρη και Παναγιώτης Πετρόπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και ο Σύλλογος Κυριών Πύλου έχουν διοργανώσει για την Παρασκευή και το Σάββατο κλινικές εξετάσεις και επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού». Σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των διοργανωτών κάλεσαν τις γυναίκες της ευρύτερης περιοχής της Πύλου να μη χάσουν την ευκαιρία και να συμμετέχουν τόσο στις κλινικές εξετάσεις όσο και στην ενημέρωση. Χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Πετρόπουλος, σχολίασε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι κακοήθης, γιατί σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος και ότι τελικά κακοήθες είναι να μην κάνει μια γυναίκα τις προληπτικές εξετάσεις. Η δε εκπρόσωπος του Συλλόγου Κυριών Πύλου, Νίκη Κωνσταντακοπούλου, σημείωσε ότι σε τρία από τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου διαπιστώθηκε η ύπαρξη της νόμου και μάλιστα στα δύο από τα τρία μέλη η διαπίστωση έγινε στο πλαίσιο προληπτικών εξετάσεων ανάλογες με αυτές που θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο…

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι πρόκειται για την τρίτη επιστημονική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού που γίνεται τα τρία τελευταία χρόνια και τόνισε ότι καθοριστική είναι η συμβολή για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών του περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου, γιατρού στο Ιπποκράτειο, Άγγελου Χρονά. Τα δύο προηγούμενα χρόνια οι σχετικές εκδηλώσεις είχαν γίνει στην Τριφυλία (Γαργαλιάνους) και στην Καλαμάτα.

Η Ελένη Αλειφέρη τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας, γι’ αυτό και η υποστήριξη σχετικών εκδηλώσεων είναι στις προτεραιότητές της.

Ο αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Πετρόπουλος, ανέφερε από την πλευρά του ότι η φύση και ο ανθρώπινος οργανισμός συνήθως αφήνουν να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να εκδηλωθεί σε σοβαρές διαστάσεις μια σοβαρή νόσος. Αυτό, τόνισε, δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να αντιμετωπίσει τη νόσο όσο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Υπογράμμισε λοιπόν ότι η πρόληψη έχει καθοριστική σημασία και κάλεσε τις γυναίκες να μην αμελούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι πριν δύο χρόνια, σε ανάλογες προληπτικές εξετάσεις που έγιναν στην Πύλο και τη Χώρα εξετάστηκαν συνολικά 122 γυναίκες και διαπιστώθηκε ότι τρεις από τις εξεταζόμενες είχαν αρχίσει να νοσούν.

Τέλος τόνισε ότι ο Δήμος Πύλου-Νέστορος εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία προκειμένου να υποστηρίζει εκδηλώσεις για την ενημέρωση των δημοτών όσον αφορά τα θέματα υγείας και για την πραγματοποίηση διαφόρων εξετάσεων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Χρονάς ανέφερε ότι οι κλινικές εξετάσεις και η επιστημονική διημερίδα θα γίνουν από ομάδα 12 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από την Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο του μαστού από 5.000 έως 5.500 γυναίκες, καθώς και ότι κατά μέσο όρο νοσεί μία στις οχτώ γυναίκες. Επέμεινε ωστόσο ότι ο καρκίνος είναι ιάσιμος σε πρώιμο στάδιο και υπογράμμισε ότι οι γυναίκες θα πρέπει, από την ηλικία των 40 ετών και πάνω, να κάνουν τις προβλεπόμενες προληπτικές εξετάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι η νόσος αυτή δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών, Νίκη Κωνσταντακοπούλου σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή στις προληπτικές εξετάσεις περίπου 150 γυναίκες από την Πύλο και τα γύρω χωριά. Σχολίασε μάλιστα ότι είναι συγκινητικό το γεγονός πως πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν έχουν κάνει ούτε καν μαστογραφία, παρότι έχουν μπει στην ηλικία που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τις προληπτικές εξετάσεις. Σημείωσε ότι οι λόγοι που γυναίκες δεν φροντίζουν να εξετάζονται είναι ο φόβος, η έλλειψη ενημέρωσης και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η αδιαφορία.

Οι κλινικές εξετάσεις θα γίνουν στο Κέντρο Υγείας Πύλου την Παρασκευή από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις οχτώ το βράδυ, το Σάββατο από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δύο μετά το μεσημέρι και από τις τέσσερις το απόγευμα μέχρι τις έξι απόγευμα. Στις 7:30 το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο της Μεθώνης.
Στ.Μ.