Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 17:02

Πόνος στον αυχένα και τη μέση

Πόνος στον αυχένα και τη μέση

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζονται στον αυχένα, στο κεφάλι και στα άνω άκρα. Στα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνονται πόνος (άλγος), μυϊκοί σπασμοί (κράμπες), δυσαισθησίες όπως αίσθημα καύσου και μουδιάσματα (αιμωδίες). Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο παρουσιάζεται ο ασθενής στο γιατρό είναι πόνος συσφικτικού τύπου (πιάσιμο) στην περιοχή του αυχένα με αντανάκλαση στον ή στους ώμους.



Ενίοτε συνοδεύεται με κεφαλαλγία (πονοκέφαλο) ομοίως συσφικτικού τύπου. Στις ημέρες μας η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου βαίνει αυξανόμενα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής που περιλαμβάνει κακή στάση σώματος, καθιστική εργασία και έλλειψη φυσικής άσκησης.

 

Τι προκαλεί το Αυχενικό Σύνδρομο

Τα αίτια του αυχενικού συνδρόμου συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Μυϊκές θλάσεις
    • Μυϊκές διατάσεις
    • Μυϊκοί σπασμοί
    • Διάταση του αυχενικού συνδέσμου
    • Χρόνια εκφύλιση μεσοσπονδύλιων δίσκων
    • Αυχενικές δισκοκήλες
    • Οστεοαρθρίτιδα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
    • Ρευματολογικές αρθρίτιδες

Πέραν όμως των αιτίων του αυχενικού συνδρόμου υπάρχει και μια σειρά παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξή του. Παρακάτω αναφέρονται οι σημαντικότεροι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου :

Κάπνισμα, Κατανάλωση αλκοόλ, Μειωμένη λήψη ύδατος, Αυξημένο σωματικό βάρος,  Έλλειψη φυσικής άσκησης – δραστηριότητας, Θυρεοειδοπάθειες, Εργασία γραφείου, Επαγγελματίες οδηγοί, Επαγγέλματα οικοδομής.

 

Οσφυαλγία (Πόνος στη μέση)

Τι είναι οσφυαλγία 

Είναι ο ιατρικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στη μέση. Ετυμολογικά είναι λέξη σύνθετη αποτελούμενη από το ‘’άλγος’’ που σημαίνει πόνος και την αρχαία λέξη ‘’οσφύς’’ που σημαίνει μέση. Συμπερασματικά οσφυαλγία σημαίνει πόνος στην μέση. Είναι τόσο συχνή ώστε αποτελεί την πρώτη αιτία επίσκεψης στο γιατρό σπονδυλικής στήλης, νευροχειρουργός, και απουσίας από την εργασία. 

 

Αίτια Οσφυαλγίας 

Η οσφυαλγία δεν είναι νόσος αλλά ένα σύμπτωμα μέσω του οποίου εκφράζεται ένα ευρύ φάσμα παθήσεων ή κακώσεων. Η πιο συχνή αιτία οσφυαλγίας είναι οι ΜΥΟΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ κακώσεις, ΘΛΑΣΕΙΣ ή ΣΠΑΣΜΟΙ (lubago) που φτάνουν μέχρι και το 90% των περιπτώσεων.

Άλλα συχνά αίτια είναι:

  1. i. Δισκογενής πόνος (εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος)
    ii. Οστεοαρθρίτιδα σπονδυλικών Αρθρώσεων
    iii. Δισκοκήλη
    iv. Όγκοι σπονδυλικής στήλης
    v. Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
    vi. Ρευματοειδής και αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα
    vii. Σπονδυλική στένωση
    viii. Σπονδυλολίσθηση

 

Διάγνωση Οσφυαλγίας (Πόνου στην Μέση)

Η ακριβής διάγνωση του αίτιου της οσφυαλγίας ακολουθεί μια κλιμάκωση που περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

(1) Εξονυχιστική κλινική εξέταση με αξιολόγηση μυοσκελετική και νευρολογική, ενίοτε και αγγειολογική.

(2) Λήψη πλήρους ιστορικού για την καταγραφή των συμπτωμάτων αλλά και των συνυπαρχουσών νόσων.

(3) Αιματολογικές εξετάσεις με ειδικούς δείκτες (ρευματολογικούς, αιματολογικούς κτλ.) για τον αποκλεισμό φλεγμονών, ρευματολογικών και ογκολογικών παθήσεων.

(4) Αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη.

(5) Triplex αγγείων για τον αποκλεισμό αγγειακών βλαβών

Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η ανεύρεση του αίτιου της οσφυαλγίας έτσι ώστε να μπορέσει ο ειδικός στην σπονδυλική στήλη να θέσει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας. 

 

Θεραπεία οσφυαλγίας χωρίς χειρουργείο 

Η θεραπεία του συμπτώματος της οσφυαλγίας κατά βάση συντηρητική, δηλαδή σε ένα συντριπτικό ποσοστό οι πάσχοντες δεν θα χρειαστεί να χειρουργηθούν. Το πρωτόκολλο θεραπείας που προτείνουμε είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και έχει ως εξής:

• Αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά, φυσικοθεραπεία, κλινική κινησιολογία
• Ενδοαρθρικές εγχύσεις αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων, καθοδηγούμενες από ακτινοσκοπικό σύστημα πλοήγησης σε περιπτώσεις που η οσφυαλγία οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα. Επισκληριδίως εγχύσεις αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις
• Αναθεώρηση τρόπου ζωής με ελάττωση σωματικού βάρους, φυσική άσκηση (εμείς προτείνουμε το pilates- reformer και την κολύμβηση), διακοπή καπνίσματος, μετριασμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ορμονική ρύθμιση με την βοήθεια του ενδοκρινολόγου και θεραπεία τυχόν αυτοάνοσων αρθρίτιδων από εξειδικευμένο ρευματολόγο.
• Εξισορρόπηση της ψυχικής σφαίρας διότι το stress, η κατάθλιψη και άλλα ψυχικά νοσήματα είτε εκλύουν είτε ευοδώνουν συμπτώματα όπως η οσφυαλγία ρίχνοντας τον ουδό δηλαδή το όριο αντίληψης του πόνου.  

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΛΑΤΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙ | ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ