Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 21:19

Οι παρεμβάσεις στο Κάστρο της Μεθώνης θα είναι άμεσες και ολοκληρωμένες ανακοινώνει η υπουργός Λίνα Μενδώνη

Οι παρεμβάσεις στο Κάστρο της Μεθώνης θα είναι άμεσες και ολοκληρωμένες ανακοινώνει η υπουργός Λίνα Μενδώνη

Σε απάντησή της σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση), σχετικά με τις καταρρεύσεις στο Κάστρο της Μεθώνης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σημειώνει ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα προχωρήσει άμεσα και σε σωστικά μέτρα και στην εκπόνηση μελετών για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αλλά και στην εκπόνηση προγραμματικού σχεδίου για τη συνολική ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου…

Η απάντηση της υπουργού κ. Μενδώνη έχει ως εξής: “Η αποκατάσταση των τειχών που έχουν καταρρεύσει στο κάστρο της Μεθώνης έχει ήδη δρομολογηθεί. Στις 15.01.2021 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο μνημείο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα, και αποφασίστηκε η λήψη άμεσων σωστικών μέτρων.

Το ΥΠΠΟΑ, σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προχωρεί στην άμεση εκπόνηση μελετών ωρίμανσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματα στο ανάπτυγμα των τειχών του κάστρου της Μεθώνης, και όχι μόνο των κατά καιρούς καταρρεύσεων των ανωδομών τους. Οι μελέτες (Αρχιτεκτονική, Στατική, Γεωτεχνική και Ακτομηχανική μελέτη) θα εκπονηθούν στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να ωριμάσει το έργο αποκατάστασης του κάστρου, με σκοπό την ένταξή του στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η εν λόγω Προγραμματική θα υπογραφεί εντός του Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων προχωρούν στην εκπόνηση ενός σχεδίου (Master plan) για την συνολική ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης”.