Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 00:00

«Στο πυρ το εξώτερον» η Αρχαιολογία…

Ο αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος (δεξιά) παρουσιάζει στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τις αλλαγές που προτείνει η Τεχνική Υπηρεσία για μικρές αλλαγές στη μελέτη όσο αφορά το τμήμα Πεταλίδι-Καλαμάκι Ο αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος (δεξιά) παρουσιάζει στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τις αλλαγές που προτείνει η Τεχνική Υπηρεσία για μικρές αλλαγές στη μελέτη όσο αφορά το τμήμα Πεταλίδι-Καλαμάκι

ΤΖΑΝΕ - ΚΑΛΑΜΑΚΙ 

Τροποποιήσεις στη μελέτη του δρόμου Τζάνε-Καλαμάκι, ο οποίος θα έπρεπε να έχει τελειώσει αλλά καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, με κίνδυνο ακόμη και να μην μπορέσει να ολοκληρωθεί, ζήτησε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Η συζήτηση που έγινε περιελάμβανε και «κατηγορητήριο» κατά της Αρχαιολογίας…

Το Τζάνε-Καλαμάκι, τμήμα του Ριζόμυλος-Κορώνη, είναι έργο που γίνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος, δημοπρατήθηκε προς τα τέλη του 2012, η σύμβαση υπογράφτηκε στα τέλη του 2013 και σύμφωνα με τη συμβατική προθεσμία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, ωστόσο δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος Νοέμβρη. Δυνατότητα άλλης παράτασης δεν υπάρχει, διότι τελειώνει το ΕΣΠΑ.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, αρχικά ζήτησε την αναβολή του θέματος ώστε να προηγηθεί μια ενημερωτική συνάντηση στο Πεταλίδι για να τοποθετηθούν και οι κάτοικοι της περιοχής που λένε ότι θίγονται με όσα προβλέπεται να γίνουν.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος απάντησε ότι το έργο θα καταλήξει στις καλένδες αν μπουν σε αυτή τη φάση ζητήματα αλλαγής της χάραξης, τα οποία πρόσθεσε ότι μπορούσαν να μπουν πριν από την έγκριση της μελέτης, την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όταν αντινομάρχης υποδομών ήταν ο Στάθης Αναστασόπουλος. Επιπλέον είπε ότι τη συνάντηση στο Πεταλίδι θα μπορούσε να την έχει κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Στάθη Αναστασόπουλου, που επί δική της θητείας ξεκίνησε το έργο. Πάντως ο Νίκος Ξαρχάκος δεν αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί και μια ενημερωτική συνάντηση στο Πεταλίδι, ενώ και ο Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε ότι ούτε ο ίδιος αποδέχεται αιτήματα αλλαγής της χάραξης και τελικά συμφώνησε να συζητηθεί χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των σχετικά μικρών αλλαγών της μελέτης, τις οποίες εισηγείται η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, υπογράμμισε ότι το έργο κινδυνεύει σοβαρά να μην ολοκληρωθεί. Αυτός ο κίνδυνος θα ξεπεραστεί, εξήγησε, εάν ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα από τα τρία κομμάτια του δημοπρατημένου έργου. Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, τα άλλα δύο κομμάτια θα ενταχθούν στο καινούργιο ΕΣΠΑ ως «γέφυρα». Αυτό το κομμάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί, είπε ο κ. Σαμπαζιώτης, είναι το τμήμα από το Πεταλίδι μέχρι το Καλαμάκι. Όσον αφορά το τμήμα από το Τζάνε μέχρι το Πεταλίδι, τόνισε ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ διότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αμέλησε να προχωρήσει έγκαιρα στις απαλλοτριώσεις και τις επιτάξεις. Για το δε τμήμα από την είσοδο μέχρι την έξοδο του Πεταλιδίου, ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης είπε ότι καθυστερεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τόνισε μάλιστα ότι η Αρχαιολογία πραγματοποιεί τομές με χρηματοδότηση του έργου, κάτι που τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την Αρχαιολογία από τα λεφτά του έργου, γιατί αυτό που κάνει η Υπηρεσία είναι να υπονομεύει το έργο από το οποίο πληρώνεται. Επιπροσθέτως δε σχολίασε ότι η Αρχαιολογία, επειδή δεν έχει χρήματα για άλλα έργα, βρήκε το Τζάνε-Καλαμάκι ως ευκαιρία για να απασχολείται με κάτι. Ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης πρότεινε λοιπόν να ζητηθεί από την Περιφέρεια να σταματήσει να χρηματοδοτεί την Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω του συγκεκριμένου έργου για τις έρευνες στα σημεία από τα οποία θα περάσει ο δρόμος, καθώς και να ασκηθεί παρέμβαση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να μην αλλάξει η χάραξη στο Πεταλίδι, εφόσον δεν έχει βρεθεί η αρχαία ακρόπολη της πόλης. Σχετικά μάλιστα σημείωσε ότι σε σύσκεψη που είχε γίνει στο υπουργείο Πολιτισμού, με εντολή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η ίδια η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, είχε διαβεβαιώσει ότι εφόσον δεν βρεθεί η αρχαία ακρόπολη τότε η χάραξη δεν θα πειραχτεί και τα τυχόν αρχαία ευρήματα θα επιχωματωθούν.
Ο αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος, δεν διαφώνησε με όσα υποστήριξε ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, πρότεινε όμως, και έγινε αποδεκτό, η παρέμβαση του Δήμου προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γίνει σε επόμενη φάση, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια.
Τέλος, ο Νίκος Ξαρχάκος παρουσίασε τις αλλαγές που εισηγήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία, όσον αφορά τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο τμήμα Πεταλίδι-Καλαμάτα και οι οποίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στ.Μ.