Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 18:45

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Καλαμάτας: Τώρα τρέχουμε…

Στην Αλεξανδρούπολη η διαβούλευση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχει αρχίσει από τον Ιούλιο, ενώ σε άλλες περιοχές ξεκίνησε το φθινόπωρο και σε κάποιες στις αρχές του 2016 Στην Αλεξανδρούπολη η διαβούλευση για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη έχει αρχίσει από τον Ιούλιο, ενώ σε άλλες περιοχές ξεκίνησε το φθινόπωρο και σε κάποιες στις αρχές του 2016

ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΗΣ 
Διάβασε καλύτερα, φαίνεται, η δημοτική αρχή Καλαμάτας τους όρους του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τώρα τρέχει να καλύψει το χαμένο χρόνο ώστε να καταρτίσει πρόταση που θα μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση…

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, πίστευε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κάνει ανάπλαση 10.000.000 ευρώ στη Ναυαρίνου. Τελικά, ύστερα από την επαφή με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευρύτερο και πολυσύνθετο πρόγραμμα και όχι για ένα εργαλείο που χρηματοδοτεί την αντικατάσταση φωτιστικών, την τοποθέτηση κυβόλιθων και την ανακατασκευή πεζοδρομίων…
Σήμερα έγινε σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στο Δημαρχείο, υπό το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών και αιρετών παραγόντων. Μετά τη σύσκεψη βγήκε δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «σχετικά με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, θα γίνει δημόσια διαβούλευση, ενώ για την παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο θα διεξαχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός. Τα έργα που θα περιληφθούν, θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά όσον αφορά στην ανάπτυξη, να υπάρχει διάχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων, οι παρεμβάσεις να υπηρετούν την κοινωνική συνοχή και να περιληφθούν ει δυνατόν καινοτομίες. Είναι αναγκαίο να μην πρόκειται απλά για εκτέλεση μεμονωμένων τεχνικών έργων, αλλά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Επίσης, όσα γίνουν θα πρέπει να συναρτώνται με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ
Για το πρόγραμμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, στην οποία έχει βάλει τίτλο «Ανακόλουθη και κατώτερη των περιστάσεων η δημοτική αρχή Καλαμάτας σε σχέση με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης». Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Η δημοτική αρχή Καλαμάτας  με πρόσφατο δελτίο τύπου  αναγκάζεται να αποκαλύψει ότι ματαιώνει την ολοκληρωμένη ανάπλαση της παραλίας, την οποία η ίδια είχε εξαγγείλει ως έργο στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ. Κι αυτό γιατί το προβλεπόμενο διεκδικούμενο κονδύλι δεν θα είναι πλέον 10 εκατομμύρια ευρώ -όπως κατ’ επανάληψη είχε ανακοινωθεί από τον δήμαρχο- αλλά πολύ λιγότερο, πιθανώς το 1/3 αυτού. Με αυτό τον τρόπο για μια ακόμη δημοτική περίοδο (2014-2019) και για μια ακόμα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ (2014-2020) η παραλία της Καλαμάτας -που αποτελεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης μας- θα παραμείνει στο περιθώριο, με την υλοποίηση ίσως μόνο κάποιων αποσπασματικών παρεμβάσεων που πιθανώς να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν αφού δεν θα πληρούν τα κριτήρια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Είναι γνωστό ότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας η βασική χρηματοδοτική πηγή των Δήμων είναι το νέο ΕΣΠΑ.  Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται  έγκαιρος προγραμματισμός και καλή προετοιμασία έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νέου ΕΣΠΑ.
Δυστυχώς λόγω των συνεχών παλινωδιών και της συνήθους  τακτικής της δημοτικής αρχής να παίρνει αποφάσεις σε κλειστές συσκέψεις, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, με μεταβαλλόμενους στόχους και αδιευκρίνιστες προτεραιότητες, είναι άμεσος ο κίνδυνος το πρόγραμμα ΒΑΑ να μην αξιοποιηθεί  και το τελικό σχέδιο ΒΑΑ να μην εγκριθεί αφού ούτε ολοκληρωμένη στρατηγική διαθέτει, ούτε ώριμες μελέτες υπάρχουν αλλά ούτε διάθεση ουσιαστικής διαβούλευσης διαφαίνεται.  Είναι γνωστό άλλωστε ότι  η έγκριση του τελικού σχεδίου ΒΑΑ  πρέπει να πληροί  τα ακόλουθα συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης:
1.      Ολοκληρωμένος χαρακτήρας της στρατηγικής (να διασυνδέει δράσεις και να διαθέτει μακροπρόθεσμο όραμα)
2.      Ποιότητα της στρατηγικής (να ικανοποιεί  συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους)
3.      Ωριμότητα σχεδίου ΒΑΑ (να έχει ώριμες μελέτες)
4.      Συμμετοχικότητα στην ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής (να «εμπλέξει» την κοινωνία, τους πολίτες αλλά και τα άλλα επίπεδα διακυβέρνησης στην όλη διαδικασία)
Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να πάψει να κρύβεται πίσω από δελτία τύπου, να αμφιταλαντεύεται, λόγω άγνοιας του αντικειμένου, μεταξύ προτάσεων και να αποκλείει πολίτες και φορείς από την διαδικασία λήψης αποφάσεων γιατί προφανώς  φοβάται τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα την διαβούλευση έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την βέλτιστη αξιοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ προς όφελος της Καλαμάτας και προς το συμφέρον των πολιτών».