Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 18:48

Να σταματήσει η «καταστροφή της πλατείας», ζητάει το Εικαστικό Επιμελητήριο

Να σταματήσει η «καταστροφή της πλατείας», ζητάει το Εικαστικό Επιμελητήριο

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Νέα επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία ζητάει να σταματήσουν άμεσα τα έργα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και να διασωθεί το επιδαπέδιο έργο τέχνης, απέστειλε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών.

Την επιστολή υπογράφουν η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύα Μελά και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Βαρβογλής, που υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο τέχνης είναι μοναδικό και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να καταστρέψει.
Ειδικότερα σημειώνουν: «Ο Δήμος Καλαμάτας προχωράει άμεσα στην ανακατασκευή της πλατείας Καλαμάτας. Η ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας έγινε το 1970 και έχουν τοποθετηθεί λευκά και μαύρα μάρμαρα Ταϋγέτου, σε εξαιρετικά γεωμετρικά σχέδια, με εναλλαγές άσπρου μαύρου, δημιουργώντας ένα τεράστιο επιδαπέδιο έργο μοντέρνας τέχνης με στοιχεία op art. Αυτό το μοναδικό έργο μοντέρνας τέχνης, ακόμα και αν ο δημιουργός του είναι άγνωστος, έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία και κανείς δε δικαιούται να το καταστρέψει. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι ανάγκη να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Απαιτούμε να μην καταστραφεί το συγκεκριμένο και αντιπροσωπευτικό έργο του 1970 της Καλαμάτας, που ίσως να είναι και το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα.
Δεν είναι κτήμα του Δήμου Καλαμάτας και κανενός άλλου, αλλά ανήκει στο λαό της Καλαμάτας. Επειδή αποτελεί πολιτιστική έκφραση της Σύγχρονης εποχής (1970) και είναι δείγμα της συγκεκριμένης τέχνης op art του Εικοστού αιώνα ανήκει σε όλους μας.
Παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα, να σταματήσετε τις εργασίες ανακατασκευής και να επανεξετάσετε το θέμα».