Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016 18:14

Η βροχή, το πεισμωμένο κοινό και ο αντιφασιστικός αγώνας στην κατοχή

Τάσος Κωστόπουλος, Μιχάλης Μπορνόβας (συντονιστής), Ηλίας Μπιτσάνης Τάσος Κωστόπουλος, Μιχάλης Μπορνόβας (συντονιστής), Ηλίας Μπιτσάνης

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 
Ήταν ασυνήθιστο αυτό που συνέβη χθες το βράδυ, δεύτερη ημέρα του 5ου Αντιρατσιστικού-Αντιφασιστικού Φεστιβάλ. Την ώρα που ξεκίνησαν οι ομιλίες για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον ΕΛΑΣ και για τον αντιφασιστικό αγώνα στην κατοχή, ξεκίνησε και η βροχή! Ωστόσο, ούτε ένας από όσους πήγαν στο Πάρκο του Λιμενικού για να ακούσουν τους ομιλητές δεν έφυγε! Ήθελαν να ακούσουν για τον ένδοξο αγώνα των πατριωτών και τη σκληρή και δύσκολη αλλά νικηφόρα δράση τους απέναντι στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, φανερούς και κρυφούς…

Για το θέμα για την απελευθέρωση της Καλαμάτας μίλησε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, ο οποίος παρουσίασε πλήθος στοιχείων για τα γεγονότα και τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν όσον αφορά τον αγώνα των πατριωτών για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη αλλά και τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς.
Ο Ηλίας Μπιτσάνης υπογράμμισε ότι ήταν ένας αγώνας μεταξύ των πατριωτών και των δοσιλόγων και προδοτών, που όμως αμέσως μετά την απελευθέρωση παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται ακόμη από ένα κομμάτι της δεξιάς και τις ακροδεξιάς ως αγώνας μεταξύ εθνικοφρόνων και κομμουνιστών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση γιατί ο λεγόμενοι εθνικόφρονες ήταν καθαρά συνεργάτες των κατακτητών ενώ, από την άλλη, στον αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ δεν συμμετείχαν μόνο κομμουνιστές.
Για τον αντιφασιστικό αγώνα κατά την κατοχή μίλησε ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος, που με συγκεκριμένα στοιχεία περιέγραψε την εγκληματική δράση των συνεργατών των κατακτητών απέναντι στους πατριώτες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, αλλά και την αντίσταση, μαζί και αντεκδίκηση, των αγωνιστών για την ελευθερία. Τόνισε δε ότι τα κίνητρα των δοσιλόγων ήταν ευτελή, όπως ο μισθός από τα χέρια του κατακτητή, γι’ αυτό και δεν μπόρεσαν να υπερισχύσουν απέναντι στους πατριώτες που αγωνίστηκαν για τα υψηλότερα ιδανικά.
Επίσης και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσπάθεια των αναθεωρητικών ή μεταναθεωρητικών ιστορικών να διαστρεβλώσουν την ιστορία με κίνητρο την υπηρέτηση συμφερόντων της τάξης που επικράτησε και επικρατεί.
Λόγω της βροχής το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, σε ό,τι αφορά τις συναυλίες, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, στήθηκε ωστόσο μικρό γλέντι, ενώ κόσμος σε παρέες είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που τον απασχολούν.
Το Φεστιβάλ διοργάνωσε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, με την υποστήριξη σειράς φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων της περιοχής.
Στ.Μ.