Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 03:25

"Επιφανειακές αναπλάσεις" και το 2017 στην Καλαμάτα και "σπατάλη των μειωμένων πόρων" του Δήμου

Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ 
Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για το 2017 είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις ανάγκες του Δήμου και των κατοίκων του. Περιλαμβάνουν και πάλι έργα επιφανειακών αναπλάσεων, έργα για το φαίνεσθαι και όχι έργα υποδομής που δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθούν τραγικές καταστάσεις όπως στις πλημμύρες του Σεπτέμβρη. Είναι ένας προϋπολογισμός και ένα τεχνικό πρόγραμμα φτώχιας αλλά ταυτόχρονα και σπατάλης μέσα στην κρίση, γιατί τα λίγα χρήματα δεν αξιοποιούνται για τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου και των κατοίκων του. Αυτά υποστηρίζει η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία παρουσίασε τις απόψεις της σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς…

Ο Μανώλης Μάκαρης αναγνώρισε ότι οι επιχορηγήσεις του Δήμου από το κράτος έχουν περικοπεί σε μεγάλο βαθμό, ότι οι μνημονιακοί περιορισμοί πιέζουν έντονα και το Δήμο Καλαμάτας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτές τις περικοπές με διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ, κάτι που υποστήριξε ότι δεν το κάνει. Ειδικότερα είπε ότι η δημοτική αρχή όφειλε να έχει εντάξει στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα την εκπόνηση μελετών για την ένταξη αναγκαίων έργων στο ΕΣΠΑ, πράγμα που επέμεινε ότι δεν έχει γίνει.
Επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υποστήριξε ότι ενώ στον  προϋπολογισμό εντείνεται η περιστολή δαπανών εντούτοις η δημοτική αρχή έχει προβλέψει τη διάθεση περίπου 500.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις, γιορτές και τελετές. Ακόμη σημείωσε ότι στο νέο προϋπολογισμό οι πρόσοδοι του Δήμου από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του έχουν μειωθεί στα 90.000 ευρώ, κάτι που σχολίασε ότι είναι αδικαιολόγητο, δεδομένου ότι πρόσφατα εκκενώθηκαν διάφορα δημοτικά κτίρια, με τη μεταφορά των δημοτικών υπηρεσιών στο νέο Δημαρχείο, τα οποία ο Δήμος οφείλει να αξιοποιήσει και να αποκτήσει και έσοδα.
Επιπλέον ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές παρελθόντων ετών ανέρχονται στα 13 εκατ. ευρώ περίπου ωστόσο στον προϋπολογισμό προβλέπεται να εισπραχθούν την επόμενη χρονιά μόλις 400.000 ευρώ περίπου. Σχολίασε ότι αν κάθε χρόνο ο Δήμος εισπράττει αυτό το ποσό τότε θα χρειαστεί να περάσουν 30 χρόνια μέχρι να μαζέψει όλα τα χρήματα που του οφείλονται… Ακόμη σημείωσε ότι προκαλεί απορία το γεγονός ότι για τη χρήση του αιγιαλού ο Δήμος προβλέπει να εισπράξει το 2017 μόλις 1.760 ευρώ!
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας παρατήρησε ότι παρά τις αλλεπάλληλες χρονιές κρίσης και ύφεσης, τα τέλη στην Καλαμάτα σήμερα είναι ακριβότερα απ’ ότι ήταν το 2010. Για τα τέλη καθαριότητας σχολίασε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους κατευθύνεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, όπου όμως ακόμη και η ίδια η δημοτική αρχή αναγνωρίζει ότι η διαχείριση που γίνεται εκεί είναι ατελής.
Ακόμη ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι υπάρχει μια άδικη ανισοκατανομή των πόρων και των έργων στο Δήμο. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα κατανέμονται 67 ευρώ ανά κάτοικο στην πόλη της Καλαμάτας, 10 ευρώ ανά κάτοικο στον υπόλοιπο Καποδιστριακό Δήμο Καλαμάτας, 7 ευρώ ανά κάτοικο της Δημοτικής Ενότητας Άριος, 4 ευρώ ανά κάτοικο της Δ.Ε. Αρφαρών και 7 ευρώ ανά κάτοικο της Δ.Ε. Θουρίας.
Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σχολίασε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δανεισμό, διότι η δημοτική αρχή δανείζεται για να κάνει επιφανειακές αναπλάσεις αντί για έργα υποδομής, χρήματα που θα κληθούν να αποπληρώσουν οι επόμενες γενιές.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης παρατήρησε από την πλευρά του ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων η δημοτική αρχή ουσιαστικά σπαταλάει τα λίγα χρήματα που υπάρχουν, καταρτίζοντας τα προγράμματα του Δήμου μακριά από την κοινωνία. Το αποτέλεσμα είναι, συνέχισε, να μην μπαίνουν σωστές προτεραιότητες και τα έργα που γίνονται να μην αποδίδουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις οδούς Αναγνωσταρά, Μπουλούκου, Αριστοδήμου, στις οποίες υπογράμμισε ότι δραστηριοποιείται ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του επαγγελματικού κόσμου της πόλης και η δημοτική αρχή αντί να υποστηρίξει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μέσα μάλιστα στην εποχή της κρίσης, έχει εγκαταλείψει αυτές τις περιοχές με αποτέλεσμα ακόμη και οι δρόμοι να βρίσκονται σε κατάσταση ανάλογη με τους βομβαρδισμένους δρόμους του Χαλεπίου, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι έχει καθοριστική σημασία η συμμετοχή της κοινωνίας στο προγραμματισμό του Δήμου. Και για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να υπάρξει θεσμική αλλαγή στο σύστημα εκλογής του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλαγή που θα δώσει ώθηση στις συλλογικές διαδικασίες, στη διαβούλευση με την κοινωνία, στην ενασχόληση μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας με τα κοινά.
Στ.Μ.