Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 13:32

Κύριος σκοπός η φιλαναγνωσία στις μικρές ηλικίες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Κύριος σκοπός η φιλαναγνωσία στις μικρές ηλικίες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, μεγαλώνει, συγχρονίζεται με την ψηφιακή εποχή, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στον πνευματικό της ρόλο. Τον απολογισμό του 2016 και την παρουσίαση των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για το 2017, παρουσίασε η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Στέλλα Καρλαύτη, την Παρασκευή το βράδυ, σε μια εκδήλωση όπου έγινε και η κοπή της πίτας του νομικού προσώπου. Όπως τόνισε η ίδια, ο πρώτος στόχος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες…

Η κ. Καρλαύτη ανέφερε ότι το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο κατάφερε το 2016 να εκμεταλλευτεί πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι τόνισε ότι έμεναν ανεκμετάλλευτοι από το 2010. Έτσι, συνέχισε η πρόεδρος, πέρσι ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης διπλασιάστηκε σε σχέση με πρόπερσι, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δείχνει ότι ακόμη και μέσα στα ιδιαίτερα στενά δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης πόρων. Σημείωσε, επίσης, ότι χάρη σε αυτό κατέστη δυνατή η προμήθεια πολλών δεκάδων νέων τίτλων βιβλίων.
VIVLIOTHIKH-KARLAFTH-STE-13-02-17.jpgΗ πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου είπε ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας έχει μεγάλη δυναμική και επισκεψιμότητα και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι καθημερινά την επισκέπτονται 60 με 70 άτομα, ενώ οι ενεργοί χρήστες ανέρχονται σε περίπου 2.160 κάθε μήνα.
Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης η κ. Καρλαύτη σημείωσε ότι ο κατάλογος των βιβλίων είναι διαθέσιμος στο σύνολό του στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του νομικού προσώπου, η οποία επίσης δημιουργήθηκε πρόσφατα, όπως και ότι ολόκληρος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός (υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλα μέσα) είναι σε λειτουργία.
Ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, συνέχισε η πρόεδρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, είναι η έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο υπηρετούν στο νομικό πρόσωπο η προϊσταμένη και μία υπάλληλος. Πρόσθεσε όμως ότι τα κενά καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τους εθελοντές της Βιβλιοθήκης, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά.
Στους στόχους του Εφορευτικού Συμβουλίου, ανέφερε ακόμη η κ. Καρλαύτη, είναι ο εμπλουτισμός της Μεσσηνιακής Συλλογής της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, μια συλλογή που σημείωσε ότι δημιουργήθηκε πρόσφατα. Επίσης τόνισε ότι το Εφορευτικό Συμβούλιο δίνει ιδιαίτερο βάρος στις συνεργασίες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης με τις Σχολικές Βιβλιοθήκες του Νομού, τις οποίες και υποστηρίζει. Πρόσθεσε δε ότι αρκετά σημαντική είναι η συνεργασία με τη Σχολική Βιβλιοθήκη του (Δυσπρόσιτου) Γενικού Λυκείου Μεθώνης. Κατά τα άλλα, αναφέρθηκε στις συνεργασίες με τα Παιδικά Χωριά SOS, με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας, με το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες, με το ιδιωτικό ΙΕΚ Ορίζων.
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που προγραμματίζονται για το 2017 η κ. Καρλαύτη αναφέρθηκε στη διοργάνωση του Μαραθώνιου Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, στις 18 Μάρτη, εκδήλωση που θα γίνει για πρώτη φορά στην Καλαμάτα. Επίσης είπε ότι προγραμματίζεται για τον Μάρτη εκδήλωση για τη γεωπολιτική διάσταση της 25ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών. Ακόμη, στις 2 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με εργαστήρια αφηγήσεων και κατασκευών, ενώ η Κεντρική Βιβλιοθήκη θα συμμετέχει στο Έτος Κάλλας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί και ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Βιβλιοθήκης στη πεζογραφία, την ποίηση, το θεατρικό έργο και το δοκίμιο, ο οποίος θα αφορά κατοίκους και καταγόμενους από τη Μεσσηνία.
KARLAFTH-STE-LEVENTHS-MA-13-02-17.jpg
H πρόεδρος και το μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Στέλλα Καρλαύτη και Δημήτρης Λεβέντης ανίστοιχα
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ενώ το φλουρί έτυχε στην Αντωνία Παυλάκου-Χριστακοπούλου, της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Κλείνοντας η πρόεδρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ευχαρίστησε τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου για τη συνεργασία τους, τους Βασίλη Κωνσταντινόπουλο, Γιάννη Αλεβίζο, Μιχάλη Μιχαήλ, Τάσο Πολυχρονόπουλο, Ελένη Νικητάκη, Βασίλη Φλώρο, Χρήστο Λάβδα, Ηλία Πουλόπουλο και Δημήτρη Λεβέντη.
Στ.Μ.