Δευτέρα, 15 Μαϊος 2017 18:17

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Απεργία γιατί το ένα μνημόνιο ακολουθεί το άλλο…

Γιώργος Κανέλης και Σωτήρης Τσώνης Γιώργος Κανέλης και Σωτήρης Τσώνης

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ 
Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει απολύτως τίποτα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, συμπληρώνοντας ότι, αντίθετα, αναγκάστηκε να αποδεχθεί και νέα μέτρα που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κανέλης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι με τα νέα μέτρα κατεδαφίζονται και οι τελευταίες κατακτήσεις. Και οι δύο απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, την Τετάρτη στις 10:30 το πρωί κάτω από το κτίριό του…

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τσώνης ανέφερε ότι με το 4ο μνημόνιο δεν υπάρχει καμία ευνοϊκή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, «ξεχειλώνει» περαιτέρω το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, μειώνεται το αφορολόγητο, έρχονται νέες μειώσεις στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις… Όπως σχολίασε, «όσο χάνεται το στοίχημα της ανάπτυξης τόσο το ένα μνημόνιο θα έρχεται μετά το άλλο» και υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η χώρα από την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί είναι να καταρτιστεί και εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, να σταματήσουν οι Έλληνες να είναι οι κακοί μαθητές της Ευρώπης. Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, δεν υποστηρίζει ότι πρέπει η χώρα να αποδέχεται ό,τι ζητάει η τρόικα, πρέπει όμως να δει την αλήθεια κατάματα, να σταματήσει να είναι ο ουραγός της Ευρώπης και να υλοποιήσει το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο οποίο προαναφέρθηκε.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κανέλης απεύθυνε κάλεσμα μαζικής και ενωτικής συμμετοχής στην απεργία της Τετάρτης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα κατεδαφίζει τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που είχαν απομείνει όρθια μέχρι τώρα. Τόνισε ότι το μεγάλο κεφάλαιο και οι πλούσιοι μένουν για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο, ενώ στο στόχαστρο των μέτρων εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους οποίους επιβάλλεται ακόμη πιο δυσβάσταχτη φορολόγηση και νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις αποδοχές. Επιπλέον ο κ. Κανέλης ανέφερε ότι με τα νέα μέτρα η ΔΕΗ και το νερό γίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μειώνεται δραματικά η κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η κρίση γίνεται εξαιρετικά σκληρή για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλης εταιρίας το 2016 μειώθηκε η κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα κατά 7%, ενώ τους πρώτους μήνες του 2017 η μείωση έχει πιάσει το ποσοστό του 20%!
Στ.Μ.