Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 00:20

Οι επιλογές της δημοτικής αρχής υπονομεύουν το μέλλον της πόλης υποστηρίζει η παράταξη Μάκαρη

Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Κώστας Γεωργακίλας και πίσω Χρήστος Ζόμπολος και Νίκος Χριστόπουλος Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Κώστας Γεωργακίλας και πίσω Χρήστος Ζόμπολος και Νίκος Χριστόπουλος

ΠΑΡΑΛΙΑ, ΓΠΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ 
Οι επιλογές της δημοτικής αρχής για το παραλιακό μέτωπο της πόλης δεν βασίζονται σε κανένα επιστημονικό σχεδιασμό που να έχει προκύψει ύστερα από διαβούλευση με τους πολίτες. Η απόφασή της να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου εξυπηρετεί μόνο πελατειακές σκοπιμότητες και καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες σε μερίδα του κόσμου. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τον Βιολογικό Καθαρισμό και το χώρο επεξεργασίας των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές πληγές στο Δήμο. Αυτά υποστήριξαν, μεταξύ πολλών άλλων, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης και οι σύμβουλοι της δημοτικής ομάδας Σταμάτης Μπεχράκης, Κώστας Γεωργακίλας, Δημήτρης Φαββατάς, ο τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος και ο κοινοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Χρήστος Ζόμπολος…

MAKARHS-.jpgΟ επικεφαλής και τα μέλη της δημοτικής ομάδας εκτός από τα θέματα του παραλιακού μετώπου, του Γενικού Πολεοδομικού, των περιβαλλοντικών ζητημάτων μίλησαν για τις αναπλάσεις στο κέντρο της Καλαμάτας και την ανισόρροπη ανάπτυξη που τόνισαν ότι δημιουργείται σε βάρος των γειτονιών και συνοικιών της πόλης, για τις αθλητικές υποδομές, για το αεροδρόμιο, για τον τρόπο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι η Καλαμάτα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της πορείας της διότι αυτή την περίοδο λαμβάνονται αποφάσεις για μείζονα ζητήματα που θα επηρεάσουν την εξέλιξή της.

Είπε ότι η δημοτική αρχή με τις επιλογές της προκαλεί μια ανισόρροπη ανάπτυξη υπέρ του κέντρου της πόλης, παρότι έχει να διαχειριστεί πολλά χρήματα, ένα μέρος των οποίων τόνισε ότι θα μπορούσε να το διαθέσει για παρεμβάσεις στις γειτονιές και τις συνοικίες. Σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, από το δάνειο των 4.000.000 ευρώ που έλαβε πρόσφατα.

PARALIA-NAVARINOU-ANASTΑντιγραφή.jpgΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση που ετοιμάζει η δημοτική αρχή στο τμήμα της Ναυαρίνου από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε για μια μάλλον πρόχειρη επιλογή που δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα. Υπογράμμισε ακόμη ότι η δημοτική αρχή πάει να υλοποιήσει αυτή την παρέμβαση χωρίς να έχει ούτε κυκλοφοριακή μελέτη.

Η πρόταση της δικής του παράταξης, σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, είναι να μελετηθεί το σύνολο της παραλιακής ζώνης και μάλιστα σε βάθος 100 μέτρων και όχι αποκλειστικά η οδός Ναυαρίνου. Επιπλέον υπογράμμισε ότι κυρίαρχο ζήτημα που συνδέεται με την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης είναι η ολοκλήρωση της διάνοιξης της οδού Κρήτης, ενώ για τη λειτουργία της παραλιακής οδού σημείωσε ότι οι απόψεις της παράταξής του είναι κοντά στις απόψεις των τεχνικών φορέων της Καλαμάτας, που έχουν προτείνει την πεζοδρόμηση.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Επάνω σε αυτό το θέμα ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι η συζήτηση για την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας είναι λάθος να εξαντλείται στο αν η Ναυαρίνου θα γίνει πεζόδρομος ή μονόδρομος ή θα διατηρηθεί η αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πεζόδρομου στη Ναυαρίνου, στον οποίο όμως θα μπορεί να γίνεται ήπια κυκλοφορία οχημάτων τουλάχιστον την περίοδο που η κίνηση είναι μειωμένη. Ακόμη ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι η Παραλία είναι η περιοχή της Καλαμάτας που τη θερινή περίοδο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, ότι η Καλαμάτα βγάζει χρήματα από την Παραλία και γι΄ αυτό θα πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα εμπεδώνουν στον κάτοικο και τον επισκέπτη ότι πρόκειται για την περιοχή που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φήμη και το χαρακτήρα της πόλης.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ-ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ
Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την εναπόθεση λυματολάσπης σε εκτάσεις στη δυτική παραλία, ιδιαίτερα σε έκταση που βρίσκεται στα όρια αποστραγγιστικού χάνδακα. Το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε ο κ. Μάκαρης και ανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα η παράταξή του θα συναντηθεί για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, όπως σημείωσε είχε συναντηθεί για το ίδιο θέμα με τον προκάτοχό του Γιάννη Τσιρώνη.

LYMATOLASPH-VIOLOG.jpgΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ
Για το ίδιο ζήτημα ο Κώστας Γεωργακίλας πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Δυτικής παραλίας και του Ασπροχώματος ότι η λυματολάσπη, εφόσον γίνει η επεξεργασία της με μεθόδους που ορίζει η επιστήμη, παύει όχι μόνο να είναι απόβλητο αλλά γίνεται προϊόν με εμπορική αξία που αποφέρει έσοδα. Επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε το νερό που διοχετεύεται στη θάλασσα μετά από την επεξεργασία των λυμάτων, ενδεχομένως με μικροβιακό φορτίο όπως σημείωσε, να περνάει από μια ακόμη φάση επεξεργασίας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται για την άρδευση καλλιεργειών.

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ…
Για τη Μαραθόλακκα ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη περιβαλλοντική πληγή και επανήλθε στο θέμα της εξαφάνισης περίπου 30.000 τόνων υπολείμματος. Μάλιστα παρουσίασε και φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν, όπως είπε, ένα μεγάλο κομμάτι της Μαραθόλακκας να είναι γεμάτο υπολείμματα, το 2016,  ενώ στο ίδιο κομμάτι, σε φετινή δορυφορική φωτογραφία, τα υπολείμματα έχουν εξαφανιστεί. Γι’ αυτό το ζήτημα, ανέφερε ο κ. Μάκαρης, η δημοτική αρχή δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις.

KALAMATA-OURANOS.jpgΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Σε ό,τι αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες, γιατί αλλαγές σε θέματα που έχουν κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορούν να γίνουν. Πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν μόνο σημειακές τροποποιήσεις, οι οποίες μάλιστα ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν διότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα. Επιπλέον ο κ. Μάκαρης υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή αντί να μπλέξει σε αυτή τη διαδικασία της αναθεώρησης του ΓΠΣ, που επέμεινε ότι δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει να προωθήσει την γενικευμένη πράξη εφαρμογής για τις συνοικίες της Καλαμάτας, η οποία σημείωσε ότι αφορά περίπου 700 στρέμματα.

ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Για το ίδιο θέμα ο Κώστας Γεωργακίλας τόνισε ότι η επιλογή της δημοτικής αρχής να προχωρήσει τη διαδικασία για την αναθεώρηση του ΓΠΣ είναι δημαγωγική και έχει πελατειακές σκοπιμότητες, ενώ ο Σταμάτης Μπεχράκης πρόσθεσε ότι η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με σάλπισμα από το δήμαρχο προς τις συντεχνίες που θίγονται από ρυθμίσεις του ΓΠΣ, όταν κατά τα άλλα ο δήμαρχος διατυπώνει την κατάφορη αντίθεσή του στις πιέσεις των συντεχνιών.

ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Για τις αθλητικές υποδομές ο Μανώλης Μάκαρης είπε ότι η δημοτική αρχή δεν εισάκουσε την παράταξή του από την αρχή και δεν ένταξε στον κατάλογο με τα έργα που θα προταθούν για κατασκευή με σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) ενός Παλαί Ντε Σπορ και ενός νέου κολυμβητηρίου. Η πρόταση της παράταξής του, συνέχισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, υιοθετήθηκε τελικά από τη δημοτική αρχή, όταν ο κατάλογος με τα έργα που υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κρίθηκε ότι δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του σχετικού προγράμματος ΣΔΙΤ.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Για το αεροδρόμιο Καλαμάτας ο Μανώλης Μάκαρης διαφώνησε με την επιθυμία και τις ενέργειες του δημάρχου να δοθεί, μαζί με το παλιό αεροδρόμιο της Τριόδου, στη Fraport. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν ο δήμαρχος είναι ικανοποιημένος από το έργο της Fraport στα υπόλοιπα αεροδρόμιο της χώρας που έχει πάρει. Όπως σημείωσε, η παράταξή του προτείνει να διερευνηθεί η δυνατότητα αναβάθμισης και διαχείρισης του αεροδρομίου σε συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Καλαμάτας. Πρόσθεσε ότι η παράταξή του δεν είναι αντίθετη και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εφόσον όμως δεν μπορούν μόνοι τους η Περιφέρεια και ο Δήμος να αναβαθμίσουν το αεροδρόμιο.
Στ.Μ.