Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 17:57

«Ξεσηκωμός» στους μεγάλους Δήμους -εκτός Καλαμάτας- για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

«Ξεσηκωμός» στους μεγάλους Δήμους -εκτός Καλαμάτας- για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ
Το κλείσιμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών της χώρας, την Τρίτη μετά την Καθαρή Δευτέρα, ως διαμαρτυρία για νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και με την οποία τα παιδιά ηλικίας 4 χρόνων θα γράφονται υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, αποφάσισαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και ο συνδικαλιστικός φορέας των βρεφονηπιοκόμων. Ωστόσο ο Δήμος Καλαμάτας σημειώνει την αντίθεσή του με την απόφαση για το κλείσιμο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει αιχμές για την ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον συνδικαλιστικό φορέα των βρεφονηπιοκόμων, με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, θα χάσουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι, θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες των παιδιών…

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, με τη νομοθετική ρύθμιση θα προκληθεί η «σταδιακή συρρίκνωση και απαξίωση της λειτουργίας 1.600 πετυχημένων δημοτικών δομών, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί», θα επηρεαστεί «η ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο θα πρέπει να ενταχθούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, στην ευαίσθητη ηλικία των 4 ετών, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένες οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές για να καλυφθούν οι ανάγκες τους».

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την ΚΕΔΕ, θα τεθούν σε κίνδυνο χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και θα απαξιωθεί και υποβαθμιστεί ο παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός ρόλος όλου του παιδαγωγικού προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τις οικογένειες των παιδιών η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι «θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες. Γιατί είναι γνωστό ότι τα Νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν για 3 (από τους 12) μήνες το χρόνο, η ημερήσια λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς αφού το ωράριο τους είναι μικρότερο σε σχέση με το διευρυμένο των παιδικών σταθμών. Ενώ επιπρόσθετα, δεν διασφαλίζονται η σίτιση και η υγιεινή διαβίωση των παιδιών (απουσία βοηθητικού προσωπικού)».

Από την πλευρά του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, έγινε η δήλωση πως «η ΚΕΔΕ δε νομιμοποιείται να αναστέλλει τη λειτουργία Δημοτικών Δομών και πολύ περισσότερο Παιδικών Σταθμών, από την αναστολή λειτουργίας των οποίων πλήττονται οι εργαζόμενοι γονείς και τα παιδιά τους. Αναστολή λειτουργίας γίνεται μόνο με απεργία των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων και η ΚΕΔΕ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο».

Τέλος, ο Δήμος Καλαμάτας καλεί τους γονείς να επικοινωνήσουν με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς την Τρίτη το πρωί προκειμένου να ενημερωθούν εάν θα ανοίξουν.
Στ.Μ.