Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 10:07

Απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών στη Μικρή Μαντίνεια προανήγγειλε ο περιφερειάρχης!

Απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών στη Μικρή Μαντίνεια προανήγγειλε ο περιφερειάρχης!

“Φοβούμαι ότι δεν θα υπάρξει άλλη λύση εκτός από τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και της απελευθέρωσης του χώρου, είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί”, δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στις ιδιοκτησίες στην περιοχή που δημιουργείται κίνδυνος διαβρώσεων, κάτω από το δρόμο της Μικρής Μαντίνειας, μεταξύ του Messinian Bay και της εισόδου του παραλιακού οικισμού. “Μου λένε οι μηχανικοί δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα σωτηρίας του δημοτικού δρόμου από το Messinian Bay προς τη Μικρή Μαντίνεια” τόνισε ο περιφερειάρχης και πρώην δήμαρχος Καλαμάτας...

Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι “προχωράμε σε μελέτη η οποία θα στοιχίσει πάρα πολλά χρήματα όσον αφορά την προστασία της ακτής. Υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν καταγραφεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. 

Ο κ. Νίκας μίλησε ακόμη για “κατασκευές οι οποίες έγιναν με τον τρόπο που έγιναν, στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν με τον τρόπο που νομιμοποιήθηκαν, που η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει προσδιορίσει τη συγκεκριμένη ζώνη παραλίας για εκείνο το σημείο και εν πάση περιπτώσει ας ανοίξουν οι ακτές μετά τις εμπειρίες τις οποίες έχουμε να μπορεί να κατεβαίνει ο  κόσμος προς τη θάλασσα”.

Η περιφερειακή αρχή έχει “αναβάσει” στο site της Περιφέρειας και σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (υπογράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενος Παναγιώτης Μαντζουράκης) στο οποίο σημειώνεται: “...θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η σύνταξη μελέτης γεωλογικής καταλληλόλητας - ευστάθειας πρανών και χρήζει άμεσης επανεξέτασης ο καθορισμός του αιγιαλού, λόγω των κατολισθήσεων των πρανών που έχουν συντελεστεί, διότι αυτός μπορεί να μην είναι υλοποιήσιμος και να επιβάλλεται η επαναχάραξή του. Σύμφωνα δε με το άρθρο 1 του Ν. 2971/2001 το οποίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του Ν. 4607/23-4-2019 ΦΕΚ 65/Α/24-4-2019 καθορίζεται ότι η παραλία είναι η ζώνη της ξηράς, η οποία προστίθεται στον αιγιαλό προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηρός με τη θάλασσα και αντίστροφα και για τη διατήρηση και προστασία των ακτών από τη διάβρωση. Το τροποποιημένο νομοθετικό πλαίσιο που αναφέραμε σε ότι αφορά τη ζώνη παραλίας είναι ιδιαίτερα αυστηρό και απαιτεί ειδική αιτιολόγηση στην περίπτωση που η γραμμή παραλίας χαραχθεί σε απόσταση μικρότερη των 30μ. από τη γραμμή του αιγιαλού.

Η ζώνη αυτή θα προστάτευε τα πρανή και θα τα είχε απαλλάξει από τις δυνάμεις που ασκούν οι κατασκευές που υπάρχουν σήμερα και συμβάλλουν στα κατολισθητικά και διαβρωτικά φαινόμενα που παρατηρούνται.

Οι απόψεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μεσσηνίας μας βρίσκουν σύμφωνους και θεωρούμε πως είναι απολύτως απαραίτητες οι μελέτες που προτείνουν να συνταχθούν, για να αποφευχθούν νέα κατολισθητικά φαινόμενα.

Παρακαλούμε τέλος το Δήμο Καλαμάτας, το αυτοτελές Γραφείο Μεσσηνίας και το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΝ στο οποίο κοινοποιείται το παρόν να μας ενημερώσουν για τις απόψεις τους και τις όποιες ενέργειές τους”.