Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 01:49

ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Τεστ: Πόσο καλοί είμαστε για τα παιδιά μας;

ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Τεστ: Πόσο καλοί είμαστε για τα παιδιά μας;

Από τον Ακίνδυνο Αναλυτάκο

Τί θέλουμε από τη ζωή μας και τί μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας; Σημειώστε σε ένα χαρτί πόσα «α», πόσα «β» και πόσα «γ» συλλέγετε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο και δείτε τί «τύπος» είστε για τα παιδιά μας και τις νεότερες γενιές γενικότερα:

 

  1. Πηγαίνετε με το αυτοκίνητο στη δουλειά σας:

α) Στηλώνω τα μάτια μπροστά, οπότε δεν βλέπω ποδηλάτες και πεζούς και δεν χρειάζεται να σταματήσω πουθενά.

β) Σταματάω πάντα στις διαβάσεις ποδηλάτων και πεζών.

γ) Σταματάω πάντα όποτε περνά πεζός ή ποδήλατο, πάντα, όχι μόνο στις διαβάσεις.

 

 

  1. Πετάτε τα σκουπίδια του σπιτιού.

α) Όλα τα σκουπίδια σε όποιον κάδο να’ ναι. Έτσι κι αλλιώς εγώ θα σώσω τον κόσμο;

β) Νομίζω ότι κάποια πάνε στην ανακύκλωση, οπότε αν έχει μπλε κάδο τα ξεχωρίζω.

γ) Ξέρω τί ανακυκλώνεται στην πόλη μου, διαχωρίζω προσεκτικά και ρίχνω τη βιομάζα πάντα σε κατάλληλο σημείο. Μακάρι να είχαμε κάδους διαχωρισμού και στην πλατεία να το βλέπουν τα παιδιά…

 

 

 

  1. Ο δήμος ετοιμάζει καρναβάλι στην πόλη.

α) Άντε μπράβο! Να πέφτουν τα δεκαχίλιαρα, να γίνεται τζέρτελο με ηχειάρες, κάνα καραχυδαίαρο παρουσιαστή, να λιώσουμε κι εκείνα τα κυκλάμινα στην πλατεία που ξέμειναν απ’ τα Χριστούγεννα.

β) Υπάρχουν θεσμικά όργανα και δημοτικό συμβούλιο, ό,τι αποφασίζουν είναι καλό για την πόλη. Καρναβάλι και φιέστες; Καρναβάλι και φιέστες.

γ) Δεν μπορούν να στηρίξουν τα σχολεία να κάνουν κήπους ενώ θέλουν και ευρωπαϊκή πρωτιά στην αειφορία. Δημοτικές αρχές για καρναβάλια. Άτιμα ψηφαλάκια…

 

  1. Το Σαββατοκύριακο πάμε εκδρομή στο βουνό.

α) Να φάμε κάνα ντόπιο κοψιδάκι, να αναπνεύσει οξυγόνο το πνευμόνι μας. Ουπς! Μού’ πεσε το άδειο ποτήρι του καφέ απ’ το παράθυρο πάνω στη στροφή…

β) Όλη την εβδομάδα στην πόλη, μια εκδρομή το Σου-κού στο βουνό θα μας τονώσει οικογενειακώς. Να δουν και τα παιδιά λίγη φύση.

γ) Τα βουνά μας καταρρέουν μες στην εγκατάλειψη. Πάμε να στηρίξουμε το χωριό γιατί αν περιμένουν από την πολιτεία οι άνθρωποι…

 

  1. Πολιτισμός στην Πόλη.

α)  Να μας φέρουν πάλι φέτος εκείνη την κοπελίτσα την τραγουδιάρα που αρέσει στα παιδιά, να φάμε κι εμείς κάνα πιτόγυρο.

β) Υπάρχουν αξιόλογοι συμπολίτες μας που κάνουν τέχνη. Ο Δήμος μάλλον δεν έχει χρήματα για αυτά. Τί να πρωτοκάνει ένας Δήμος; Καλά τα πάει η πόλη.

γ) Να κάνεις μικροπολιτική με τον πολιτισμό. Που έχουμε φτάσει. Όπου κι αν κοιτάξω η πόλη με πληγώνει. Άτιμα ψηφαλάκια…

 

Αποτελέσματα:*

Αν συγκεντρώσατε περισσότερα «α»:

Είστε το μέλλον. Μακάρι οι νέες γενιές να σας μοιάσουν γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν να επιβιώσουν στους καιρούς που έρχονται. Μπορεί να μην είμαστε κοινωνία «ο θάνατός σου η ζωή μου», αλλά εκεί πάμε. Όποιος έχει διαβάσει ιστορία, η οποία ως γνωστόν επαναλαμβάνεται, όποιος έχει τη δική σας εμπειρία το γνωρίζει. Τα παιδιά θα έπρεπε να σας έχουν πρότυπο.

Αν συγκεντρώσατε περισσότερα «β»:

Ξέρετε το σωστό. Ξέρετε πως να παραλάβετε τον κόσμο και να τον παραδώσετε ίδιο. Γιατί να είστε τόσο τυπικοί; Χαλαρώστε λίγο, ρίξτε το έξω. Τόσες λαμογιές γύρω σας, δεν μπορεί κάποια στιγμή κάτι θα σας διδάξουν. Και εσείς να τις διδάξετε στα παιδιά. Οι νέες γενιές δεν πρέπει να προχωρούν «με τον σταυρό στο χέρι».

Αν συγκεντρώσατε περισσότερα «γ»:

Γιατί βασανίζεστε; Τί νομίζετε ότι θα καταφέρετε εκτός από το να σας λένε γκρινιάρηδες και γραφικούς; Πού περιμένετε να βρείτε ομοϊδεάτες; Στην πολιτεία; Στο έθνος; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Στον πλανήτη; Καλύτερα να δείτε καλύτερα γύρω σας και να μην βασανίζετε τις νέες γενιές με κηρύγματα. Κι αυτό που νομίζετε ότι όταν είστε το ζωντανό παράδειγμα «για έναν καλύτερο κόσμο» έχετε κάνει το χρέος σας είναι λάθος. Στ’ αλήθεια τώρα πιστεύετε ότι «πρέπει να γίνετε η αλλαγή που θέλετε δείτε στον κόσμο»;  Είστε η μειοψηφία που δε θα έπρεπε να υπάρχει.

-----------------

* Υπάρχει βέβαια και η άποψη που ερμηνεύει αλλιώς τα αποτελέσματα:

Αν έχετε περισσότερα «α», δεν ωφελεί να σας εξηγήσει κανείς τί συμβαίνει γιατί είστε «αήττητοι». Ποτέ κανείς δε σας νίκησε και ποτέ δε θα μπορέσετε να νικήσετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Ενδεχομένως και που κάνατε αυτό το τεστ είναι χάσιμο χρόνου. Ας μην ρωτήσουμε και τί σχέση έχετε με τη νέα γενιά. Σας ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση.

Αν έχετε περισσότερα «β», από εσάς εξαρτάται να κάνετε το επόμενο βήμα και να κοιμάστε πραγματικά ήσυχοι τα βράδια. Αυτή η μικρή σκιά στη συνείδησή σας, αυτή η αμφιβολία είναι το κλειδί για να είστε πραγματικά χρήσιμοι στον κόσμο και κυρίως στον εαυτό σας και τις νέες γενιές. Ίσως τα παιδιά σας βρουν τις απαντήσεις που εσείς δυσκολεύεστε να βρείτε. Μάλλον τους δίνετε τα προσόντα. Διαβάστε και το παρακάτω.

Αν έχετε περισσότερα «γ», είστε σίγουροι πως κάθε άνθρωπος με αξίες και συνέπεια μετράει και καλά κάνετε. Ξέρετε πως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως τίποτα δεν πάει χαμένο και πως οι πολλοί δεν έχουν πάντα δίκιο. Ίσως δεν έχετε διαβάσει Σωκράτη, αλλά του μοιάζετε στη σκέψη. Το θαυμαστό είναι πως ξέρετε τί να κάνετε και με όσους έχουν πολλά «α».  Έχετε διδαχτεί από την ιστορία και δεν το βάζετε κάτω παρ’ ότι καταστρέψαμε το κλίμα και την βιωσιμότητα του πλανήτη. Τα παιδιά και οι νέες γενιές σας χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένα με όλα αυτά που τους ετοιμάζουμε…