Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 13:10

Μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις - “Ποιος κερδίζει;-Ποιος πληρώνει;”

Μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις - “Ποιος κερδίζει;-Ποιος πληρώνει;”

Το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2023 είναι κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της λεγόμενης πράσινης μετάβασης και ο λαός δεν θα ωφεληθεί απ’ αυτό. Αυτό υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με κεντρικό ομιλητή τον ευρωβουλευτή του κόμματος, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο. Εκείνος τόνισε, μεταξύ άλλων, όπως στη συνέχεια και ο Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας, ότι, για παράδειγμα, το Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας δεν προβλέπει τίποτα για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα θωράκισης έναντι της Κλιματικής Αλλαγής και των φυσικών φαινομένων, αλλά αντίθετα προβλέπει διάθεση πολλών εκατομμυρίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για την ενεργειακή αυτονομία κτιρίων, κάτι που ανέφεραν ότι στηρίζει τα οικονομικά συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιριών πράσινης μετάβασης και μπορεί να ενδιαφέρει τους εύπορους, αλλά ο εργαζόμενος λαός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος ούτε της ενεργειακής αυτονομίας της οικίας του ούτε της απόκτησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου…

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Γρηγόρη Οικονομόπουλου, πολιτικού μηχανικού, στελέχους του ΚΚΕ, που από τη μια μίλησε για τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων που ανακοινώνεται ότι θα γίνουν στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του προγράμματος των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων, αλλά από τη άλλη παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια του Δήμου Καλαμάτας, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για κτίρια που στάζουν, κτίριο πάνω σε έδαφος που ενδεχομένως διαβρώνεται με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, σχολικές αίθουσες με καλώδια σε τοίχους, σχολικά κτίρια χωρίς πλήρη πρόσβαση, αίθουσες τάξης μαθητών με ειδικές ανάγκες χωρίς παράθυρα και πολλά πολλά άλλα. Ο Γρηγόρης Οικονομόπουλος παρουσίασε με αυτόν τον τρόπο τις προτεραιότητες που τίθενται, στις οποίες δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση η κατάσταση των σχολείων και η ασφάλεια των παιδιών, αλλά έργα και δράσεις που ωφελούν τους επιχειρηματικούς ομίλους της πράσινης μετάβασης. 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “ο αστικός σχεδιασμός της λεγόμενης «κλιματικά ουδέτερης και έξυπνης πόλης» αφορά  ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ευρωαϊκή Ένωση αλλά όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.  Πρόκειται λοιπόν για κατεξοχήν «πόλεις των μονοπωλίων», πράσινων και ψηφιακών,  ομίλων των κατασκευών και νέων τεχνολογιών, που μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκουν διέξοδο για τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους, που αλλιώς δεν θα επένδυαν πουθενά και αποτελούν πονοκέφαλο για τα καπιταλιστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, σήμερα όπου η οικονομία της ΕΕ είναι σε ύφεση και διαφαίνεται και νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση”.

Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ακόμη, μιλώντας για τις επιλογές που προτάσσουν την ικανοποίηση των συμφερόντων των μονοπωλίων έναντι των λαϊκών αναγκών, ότι “η στρατηγική “κόστους-οφέλους” διαπερνά όλες αυτές τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, είναι μία στρατηγική που έχει κάψει τον ελληνικό λαό, και τον λαό της Μεσσηνίας συγκεκριμένα. Γιατί είναι κοστοβόρα τα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά έργα και δεν αποδίδουν γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία. Είναι η στρατηγική που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών και οδηγεί στα καθημερινά Τέμπη”.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές “κι ο λαός μας έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, στέλνοντας πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας, επιλέγοντας ευρωβουλευτές που δεν θα είναι κλακαδόροι των αντιλαϊκών επιλογών, αλλά μαχητές και συμπαραστάτες του αγώνα των ανθρώπων του μόχθου, για τις δικές τους ανάγκες. Στις 9 του Ιούνη με δυνατό ΚΚΕ ετοιμάζουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, την Ευρώπη του Σοσιαλισμού”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος, μίλησε για το ρόλο της τοπικής διοίκησης στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας και τονίζοντας ότι αυτό, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από τους φόρους των εργαζομένων, θα χρηματοδοτήσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για έργα που δεν αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων. Τόνισε επίσης ότι στο βασικό πλαίσιο του προγράμματος των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων και του Κλιματικού Συμβολαίου Καλαμάτας, συμφωνούν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όποιο κομματικό σχηματισμό και αν στηρίζονται, εκτός του ΚΚΕ. 

Παρέμβαση έκανε επίσης ο Πέτρος Τσίτουρας, γραμματέας της ΚΟΒ Οικοδόμων - Κατασκευών, με θέμα: "Το πρόβλημα με τα πανάκριβα ενοίκια στην Καλαμάτα: Η πράσινη ανάπτυξη στις κατασκευές και οι επιπτώσεις στη λαϊκή στέγη", αναδεικνύοντας την ανάγκη για σύγχρονο κρατικό σχεδιασμό που να καλύπτει τη λαϊκή στέγη. Καλώντας το λαό να παλέψει για άμεσα μέτρα ενάντια στα πανάκριβα ενοίκια, όπως διεύρυνση και αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, αυξήσεις στους μισθούς κλπ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Γρηγόρη Οικονομόπουλου. 

Στ.Μ.