Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Το λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τι δείχνει

Το λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τι δείχνει

ΕΚΤΩΡ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ 
Μια μικρή ανάλυση για το τι δείχνει και από τι είναι εμπνευσμένο το λογότυπο της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσίασε το μεσημέρι ο Έκτωρ Τσατσούλης,…

ΕΚΤΩΡ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ 
Μια μικρή ανάλυση για το τι δείχνει και από τι είναι εμπνευσμένο το λογότυπο της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσίασε το μεσημέρι ο Έκτωρ Τσατσούλης,…

…εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21. Τόνισε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχει γίνει καθολικά αποδεκτό» το λογότυπο αυτό και συνολικά η εταιρική ταυτότητα, που σχεδιάστηκαν από τον Οδυσσέα Γαληνό-Παπαρούνη, ο οποίος ήταν και μόνος που υπέβαλε υποψηφιότητα για την παροχή γραφιστικής υποστήριξης και υπηρεσιών ιστοσελίδας κατά το διαγωνισμό που έγινε από το Γραφείο Υποψηφιότητας και τη Φάρις.
Ακόμη, ο Έκτωρ Τσατσούλης είπε ότι ο γραφίστας και η εταιρεία του έκαναν και άλλες προτάσεις στο Γραφείο Υποψηφιότητας, το οποίο όμως επέλεξε τη συγκεκριμένη.
Ο δε Νίκος Μπασακίδης, εντεταλμένος από το δήμαρχο για τα θέματα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, περιέγραψε το λογότυπο ως «έργο νέων ανθρώπων, ευφάνταστο και δημιουργικό».
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του λογότυπου, «ο λογότυπος του Καλαμάτα 21 είναι επηρεασμένος από τη μουσική, το χορό, το θέατρο, την τέχνη καθολικά - στοιχεία όπου αποτελούν μέρος του πολιτισμού μιας πόλης. Η Καλαμάτα, μέσα από την υποψηφιότητά της, θέλει να γίνει η πρώτη πόλη που διεκδικεί πολιτιστική αναγνώριση ισάξια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε μια σύγχρονη ταυτότητα που μέσα από την κίνηση και την πολυχρωμία της, αποπνέει αισιοδοξία και δυναμική για το μέλλον.
Οι φόρμες είναι επηρεασμένες από γραφικά που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο χορό από τον Rudolf von Laban, πρωτεργάτη του σύγχρονου χορού και καθηγητή. Τα σχήματα και τα χρώματα της ταυτότητας υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στο χώρο δημιουργώντας αφηρημένες συνθέσεις, εμπνευσμένες από χορογραφίες και παραστάσεις, μέσα από τις οποίες γεννιέται το σύμβολο της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για το 2021». 
Το λογότυπο δημιουργήθηκε από την høly, «μια πολυσυλλεκτική δημιουργική ομάδα με εμπνευστή τον Οδυσσέα Γαληνό-Παπαρούνη και έδρα την Αθήνα. Στόχος της, να δημιουργήσει μια πρότυπη κοινότητα επαγγελματιών με κοινή φιλοσοφία γύρω από το design και επιθυμία να ποιήσουν έργα με συνοχή, ουσία και ειλικρίνεια.
H høly έχει μέχρι σήμερα υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα έργων branding για εμπορικές εταιρείες ενώ αφιερώνει σημαντικό χρόνο για τη δημιουργική pro-bono υποστήριξη νέων εταιρειών/start- ups και ανεξάρτητων πρωτοβουλιών (TEDxAcademy και TEDx Kalamata), το σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων όπως το cyclus™ [smartwatch concept], τη δημιουργία προϋποθέσεων σύμπραξης μεταξύ δημιουργικών ομάδων, καθώς και την προώθηση συνεργασιών μεταξύ νέων σχεδιαστών και εμπορικών πελατών».
Στ.Μ.