Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 03:35

Εβδομήντα ένα χρόνια φρικτός πόνος και αναμονή για τη δικαίωση

Εβδομήντα ένα χρόνια φρικτός πόνος και αναμονή για τη δικαίωση

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ 
«Αθάνατοι!»... Μνημόσυνο τελέστηκε χθες για τους εκατοντάδες πατριώτες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί, ακριβώς 71 χρόνια πριν, στο παλιό στρατόπεδο της Καλαμάτας. Αθάνατοι ήρωες που όμως δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη…
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ 
«Αθάνατοι!»... Μνημόσυνο τελέστηκε χθες για τους εκατοντάδες πατριώτες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί, ακριβώς 71 χρόνια πριν, στο παλιό στρατόπεδο της Καλαμάτας. Αθάνατοι ήρωες που όμως δεν έχουν δικαιωθεί ακόμη…

Πολλοί δεν γνωρίζουν αυτή την τραγική ιστορία της πόλης. Ήταν άνθρωποι που συνελήφθηκαν σε μπλόκο των Γερμανών στην παλιά αγορά της Καλαμάτας. Εκτελέστηκαν την επομένη και βρέθηκαν θαμμένοι στα παλιά σφαγεία της Δυτικής Παραλίας ένα χρόνο μετά. Όμως τα θύματα δεν δικαιώθηκαν, για πολιτικούς λόγους δεν τους αποδόθηκε ποτέ η τιμή που αρμόζει σε όσους βρέθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα του κατακτητή και έπεσαν για την πατρίδα. Δεν έχει φτιαχτεί καν ένα μνημείο στο τόπο της εκτέλεσής τους, αν και φαίνεται τελευταία να δρομολογείται η επιτέλεση αυτού του ηθικού χρέους, χάρη στις πιέσεις συγγενών των θυμάτων και ιδιαίτερα του Θόδωρου Μπρεδήμα.
Και στο φετινό μνημόσυνο η ιστορική αναφορά έγινε από την αντιστασιακή Πότα Κακκαβά, που σημείωσε ότι οι εκτελεσθέντες είναι συνολικά 534 άτομα. Όπως τόνισε, οι Γερμανοί στο μπλόκο τους, με τη συνεργασία των Ελλήνων συνεργατών τους, συνέλαβαν συνολικά 1.800 άτομα. Τα πιο πολλά αφέθηκαν ελεύθερα ύστερα από παρεμβάσεις διαφόρων παραγόντων και οι υπόλοιποι εκτελέστηκαν, αν και οι Γερμανοί έλεγαν στους συγγενείς που αναζητούσαν τους ανθρώπους τους ότι τους έστειλαν εργάτες στα εργοστάσια της Γερμανίας.
Η Πότα Κακκαβά τόνισε ότι οι ήρωες αυτοί δεν χρειάζονται στεφάνια, δεν τα έχουν ανάγκη, τα περιφρονούν γιατί τους φτάνουν τα στεφάνια της δόξας που φόρεσαν και είναι αμάραντα.
Αναφερόμενη γενικότερα σε αυτή την ιστορία της πόλης και τη σχετική εκδήλωση σχολίασε πως ορισμένοι μιλούν για αναμόχλευση των παθών και του μίσους. Η ίδια όμως απάντησε ότι την αναμόχλευση τη φοβούνται αυτοί που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα και ότι η λησμονιά φέρνει καινούργια μίση και πάθη.
Κλείνοντας η Πότα Κακκαβά ευχήθηκε «κατάρα και ανάθεμα σε αυτούς που έφεραν τα πάνω κάτω και πραγματικά δεν δικαιώθηκαν οι νεκροί μας ούτε στον τόπο της εκτέλεσής τους».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, που κατέθεσε και στεφάνι, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης, ο επικεφαλής της Αλλαγής Θόδωρος Μπρεδήμας, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Φάβας, καθώς και λίγοι συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική.
Στο τέλος της εκδήλωσης τόσο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου με το σύμβουλο της πλειοψηφίας, Γιώργο Φάβα, όσο και ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισαν ότι η εκδήλωση αυτή πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί, πρόκειται για ηθικό χρέος απέναντι στους νεκρούς αλλά και για μια ιστορία που πρέπει να αναδειχθεί εκπαιδευτικά, να γνωρίσουν ιδίως οι νέοι τη φρίκη του πολέμου και του φασισμού.
Στ.Μ.