Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 17:21

Επέκταση των αστικών λεωφορείων μέχρι το Νοσοκομείο αποφάσισε ο Δήμος

Μπροστά οι εκπρόσωποι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και πίσω του Αστικού, το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Μπροστά οι εκπρόσωποι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και πίσω του Αστικού, το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ - ΤΑΞΙ 
Πέρασε νωρίτερα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, η εισήγηση για την επέκταση της αστικής περιοχής της πόλης, ώστε τα αστικά λεωφορεία να φτάνουν μέχρι το Νοσοκομείο. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ωστόσο αντιδρά και προειδοποιεί ότι η απόφαση αυτή θα είναι σε βάρος όλης της Μεσσηνίας, εκτός μόνο της Καλαμάτας…

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ - ΤΑΞΙ 
Πέρασε νωρίτερα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, η εισήγηση για την επέκταση της αστικής περιοχής της πόλης, ώστε τα αστικά λεωφορεία να φτάνουν μέχρι το Νοσοκομείο. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ωστόσο αντιδρά και προειδοποιεί ότι η απόφαση αυτή θα είναι σε βάρος όλης της Μεσσηνίας, εκτός μόνο της Καλαμάτας…

Αντιδρούν επίσης οι ιδιοκτήτες ταξί.
Η οριστική απόφαση, που δεν αναμένεται να αλλάξει, θα ληφθεί αύριο το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την εισήγηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έκανε ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, που τόνισε ότι η επέκταση του Αστικού ΚΤΕΛ μέχρι το Νοσοκομείο είναι ένα χρόνιο αίτημα του συνόλου των κατοίκων της Καλαμάτας και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, δίκαιο, διότι θα εξυπηρετείται καλύτερα αλλά και οικονομικότερα ο κόσμος.
Ο εκπρόσωπος του Αστικού ΚΤΕΛ, Γιώργος Καλογερόπουλος, σημείωσε ότι ο συγκοινωνιακός του φορέας μπορεί να εξυπηρετήσει τη σύνδεση με το Νοσοκομείο, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος πιέζει τους ανθρώπους του Αστικού ώστε να γίνει αυτή η επέκταση.
Ο νομικός σύμβουλος και μέτοχος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Αθανάσιος Καράμπελας, υποστήριξε ότι υπάρχουν νομοθετικές απαγορεύσεις που δεν επιτρέπουν να αφαιρεθεί αυτό το συγκοινωνιακό έργο από το Υπεραστικό.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γιώργος Πετρουλάκης, τόνισε ότι εφόσον επεκταθεί η αστική περιοχή μέχρι το Νοσοκομείο τότε το Υπεραστικό, βάσει του νόμου -που δεν επιτρέπει στο Υπεραστικό να εκτελεί συγκοινωνιακό έργο μέσα σε αστικές περιοχές- θα σταματήσει να εξυπηρετεί τους κατοίκους της Μεσσηνίας που έχουν ως προορισμό το Νοσοκομείο. Δηλαδή, τα δρομολόγια από Πυλία και Μεσσήνη στο Ασπρόχωμα δεν θα στρίβουν για να περάσουν και από το Νοσοκομείο αλλά θα πηγαίνουν κατευθείαν στην Καλαμάτα. Όσοι δε επιβάτες θέλουν να πάνε στο Νοσοκομείο θα αναγκάζονται να κατέβουν στο Ασπρόχωμα και να πάρουν άλλη συγκοινωνία. Όπως ισχυρίστηκε, αυτό θα συμβεί επειδή το επιβάλλει η νομοθεσία και όχι επειδή δεν θα θέλει το Υπεραστικό να εξυπηρετήσει τον κόσμο.
Ο Γιώργος Πετρουλάκης ζήτησε να μείνει η κατάσταση ως έχει, δεδομένου, όπως υποστήριξε, ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ εξυπηρετεί άριστα την κίνηση προς το Νοσοκομείο. Επιπλέον δε ζήτησε να επαναδρομολογηθεί γραμμή του Υπεραστικού από το ξενοδοχείο Φωτεινή, στη Βέργα, μέχρι το Νοσοκομείο, μέσω της Παραλίας, ώστε να εξυπηρετείται και ο κόσμος της πόλης που δεν μπορεί να δαπανήσει χρήματα για ανέβει στον σταθμό του Υπεραστικού και να πάρει το λεωφορείο για το Νοσοκομείο.
Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, από το Σωματείο ιδιοκτητών ταξί, τόνισε από την πλευρά του ότι ο κλάδος του θα αντιδράσει δυναμικά εφόσον επεκταθεί η αστική περιοχή, διότι το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί και άλλο η δουλειά των ταξί που ήδη έχει πέσει κατακόρυφα. Επιπλέον δεν σχολίασε ότι το σχέδιο κάποιων είναι να επεκταθούν τα αστικά λεωφορεία όχι μόνο μέχρι το Νοσοκομείο αλλά και ως το αεροδρόμιο και το Αρχοντικό, κάτι που υπογράμμισε ότι θα είναι η απόλυτη καταστροφή για τα ταξί.
Η Κέλλυ Μπουκέα, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν την επέκταση του Αστικού μέχρι το Νοσοκομείο εδώ και πολλά χρόνια, γιατί με τη σημερινή κατάσταση η μετακίνησή τους στην εργασία τους γίνεται με μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία και με κόστος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, όπως και ο σύμβουλος της παράταξής του, Παναγιώτης Αλούπης, συμφώνησαν για την επέκταση της αστικής περιοχής. Τόνισαν όμως ότι ο Δήμος πρέπει να δει συνολικά το ζήτημα των συγκοινωνιών στην Καλαμάτα, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές που δεν εξυπηρετούνται όπως τα Λαίικα, ο Κορδίας, η Κηπούπολη, τα Ακοβίτικα κ.ά Επιπλέον δε υπογράμμισαν ότι πρέπει να γίνει συνεννόηση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ώστε να μην σταματήσει την εξυπηρέτηση της υπόλοιπης Μεσσηνίας προς το Νοσοκομείο.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος, σύμβουλος της Αλλαγής, επίσης συμφώνησε με την επέκταση της αστικής περιοχής, αναφέροντας ότι η δική του παράταξη ζητάει χρόνια να συμβεί αυτό. Πρόσθεσε όμως ότι το Αστικό θα πρέπει να αναλάβει περιοχές που της έχει αφήσει ακάλυπτες και όχι να επιλέγει γραμμές κατά τα συμφέροντά του. Σε ό,τι αφορά τα ταξί, ο Γιάννης Χριστόπουλος σημείωσε ότι μπορεί να χάσουν ένα μέρος της δουλειάς τους από την επέκταση του αστικού στο Νοσοκομείο, τόνισε όμως από την άλλη ότι η δουλειά τους έχει αυξηθεί με τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται τον τελευταίο καιρό.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, ψήφισε λευκό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μονομερής ενέργεια από την πλευρά του Δήμου που όχι μόνο δεν θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα.
Στ.Μ.