Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 03:30

Απολογισμός της «Πελοπόννησος Πρώτα» σε αντιπαράθεση με τα πεπραγμένα του Πέτρου Τατούλη

Απολογισμός της «Πελοπόννησος Πρώτα» σε αντιπαράθεση με τα πεπραγμένα του Πέτρου Τατούλη

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ REX
Με αναφορές στην «ιδιοτέλεια», την «αδιαφάνεια» και την «αλαζονεία» της περιφερειακής αρχής του Πέτρου Τατούλη, η μείζων μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, «Πελοπόννησος Πρώτα», προσκαλεί στον απολογισμό της δράσης της, που θα γίνει την Τετάρτη, στις έξι το απόγευμα, στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX»…

Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Πατσαρίνος και η περιφερειακή σύμβουλος Στέλλα Καρλαύτη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Διοικητήριο, τόνισαν ότι η περιφερειακή αρχή δεν είναι μόνο ότι κάνει κακές επιλογές αλλά υποστηρίζει τις επιλογές αυτές και με κακή διαχείριση. Και ως παράδειγμα ο Νίκος Πατσαρίνος έφερε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας επίσης ότι η παράταξή του διαφωνούσε και διαφωνεί με τη σύμβαση της Περιφέρειας, ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει ότι είναι ανάγκη για την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα έστω με τη συγκεκριμένη σύμβαση…

Η Στέλλα Καρλαύτη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο απολογισμός που θα γίνει την Τετάρτη αποτελεί μια δημοκρατική διαδικασία, στην οποία πιστεύει η παράταξή της και θεωρεί ότι μέσα από αυτή υπηρετείται η αναγκαιότητα στη δημοκρατία για σύνθεση και ώσμωση απόψεων. Επίσης σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία του δημόσιου απολογισμού έρχεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη και επικίνδυνη λογική της ανάθεσης, η οποία πρόσθεσε ότι οδηγεί σε συγκεντρωτικές, αυταρχικές και αλαζονικές συμπεριφορές, σαν αυτές που είπε ότι διακρίνουν τη συμπεριφορά της περιφερειακής αρχής.  

Τόσο η Στέλλα Καρλαύτη όσο και ο Νίκος Πατσαρίνος αναφέρθηκαν και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, που θα γίνει στην Τρίπολη στα τέλη Φλεβάρη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπαν, η περιφερειακή αρχή δεν έχει κάνει τίποτα, δεν έχει ανοίξει καμία συζήτηση για τη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων που θα υποβληθούν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Σχολίασε μάλιστα ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» ότι ο περιφερειάρχης απαντάει σχετικά ότι πρόκειται για θέμα της πλειοψηφίας που έχει κάνει την προετοιμασία της.

Επιπλέον ο Νίκος Πατσαρίνος υποστήριξε ότι η περιφερειακή αρχή δεν έχει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, δεν συνεργάζεται με τους Δήμους, δεν έχει σωστή στάση απέναντι στους φορείς και αυτό επειδή, όπως είπε, λειτουργεί με ιδιοτέλεια, με αδιαφάνεια και με αλαζονεία.

Στο ίδιο πλαίσιο ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» ανέφερε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν λειτουργούν σωστά τα συλλογικά όργανα, το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή, ενώ έφερε ως παράδειγμα και την Επιτροπή Διαβούλευσης τονίζοντας ότι έχει συνεδριάσει μόλις μία φορά, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πως αυτή η συνεδρίαση έγινε επειδή υπήρχε υποχρέωση από το νόμο.

Ακόμη ο Νίκος Πατσαρίνος υποστήριξε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα μεγάλα έργα είτε είναι σταματημένα είτε έχουν μεγάλες ελλείψεις, ότι η περιφερειακή αρχή κάνει σχεδιασμούς για την Ενεργειακή Κοινότητα, για τη δημιουργία Διαστημικής Πύλης, για την ίδρυση περιφερειακής τράπεζας χωρίς κανένα διάλογο. Είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μοναδική στη χώρα που δημιούργησε Κέντρα Κοινότητας στις έδρες των Νομών όταν στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας Κέντρα Κοινότητα έχουν δημιουργηθεί στις έδρες κάθε Δήμου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην Αρκαδία και στην Κορινθία δεν υπάρχει Κέντρο Κοινότητας ούτε καν στις έδρες των Νομών.

Ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» συνέχισε τονίζοντας ότι οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για τη μεταφορά των μαθητών ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζεται να δώσει και νέα παράταση. Είπε ότι για το ζήτημα των πυρηνελαιουργείων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και μάλιστα ότι η περιφερειακή αρχή «τορπίλισε» την «αξιόλογη προσπάθεια» που ξεκίνησε για το συγκεκριμένο ζήτημα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Ακόμη ο Νίκος Πατσαρίνος υποστήριξε ότι η περιφερειακή αρχή ξοδεύει χρηματοδοτήσεις, που κανονικά προορίζονται για το εθνικό οδικό δίκτυο, σε δρόμους που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά το δρόμο προς την Παναγία Γιάτρισσα στη Μάνη. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι το λιμάνι της Κυπαρισσίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επί εφτά χρόνια και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάστασή του. Μίλησε για σειρά ακόμη ζητημάτων, όπως και για την κατασκευαστική εταιρία του αδελφού του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, η οποία παίρνει έργα της Περιφέρειας, τονίζοντας γι’ αυτό το ζήτημα ότι, παρά τα ερωτήματα και τις καταγγελίες της παράταξής του, ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι «συμβατό» από που συμβαίνει δεν έχει δοθεί ακόμη.

Ο Νίκος Πατσαρίνος ανέφερε επίσης ότι η χώρα κάνει μια προσπάθεια να πατήσει στα πόδια της, ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας όμως ότι για να ολοκληρωθεί η στροφή και να εδραιωθεί η δίκαιη ανάπτυξη χρειάζεται η συμβολή και η συμμετοχή όλων.
Στ.Μ.