Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 11:18

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος…

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος…

Με πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε χθες το βράδυ να ζητηθεί από την κυβέρνηση η αποπομπή από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης των εκπροσώπων των παρατάξεων που εκλέχτηκαν με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής, του Δημήτρη Τζεμπετζή στην περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καταψήφισε η παράταξη του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, η οποία υποστήριξε ότι ο κ. Τζεμπετζής είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα και δεν έχει προκαλέσει και πως η ηγεσία πρέπει να διαχωρίζεται από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής…

Το θέμα μπήκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισήγηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκου Γόντικα, ο οποίος είπε ότι επειδή πρόκειται για ύψιστο πολιτικό ζήτημα που πρέπει να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία, αποφεύγει να θέσει το θέμα όπως το προσεγγίζει το κόμμα του,το ΚΚΕ, αλλά με μια ευρύτερη διάσταση. Κάλεσε λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο να υιοθετήσει το ψήφισμα στο οποίο ομόφωνα έχει καταλήξει για το ίδιο θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στο ψήφισμα αυτό του Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποπομπή των εκλεγμένων με τους συνδυασμούς που στήριξε η Χρυσή Αυγή, επειδή, όπως τονίζεται συγκεκριμένα, οι αυτοδιοικητικοί αυτοί συνδυασμοί είναι βραχίονες του κόμματος που με απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση. 

Πρόταση για απόφαση είχε καταθέσει και ο Θανάσης Πετράκος, ο οποίος την απέσυρε υπέρ της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η παράταξη του Πέτρου Τατούλη τάχθηκε υπέρ της πρότασης που απέσυρε ο Θανάσης Πετράκος, αλλά τελικά, μπροστά στην κορυφαία πολιτική σημασία του θέματος, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν σε προσαρμογές και υποβλήθηκε για ψήφιση συγκεκριμένη πρόταση, που καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της περιφερειακής αρχής. 

Ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι “εμείς δεν συμφωνούμε με την μετατροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ένα λαϊκό δικαστήριο που θα παίρνει αποφάσεις και θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο παρανόμως για να καλεί ή να μην καλεί περιφερειακούς συμβούλους. Αν συμβεί αυτό θα είναι παράνομο και θα πάσχουν οι αποφάσεις. Όσον αφορά τον κ. Τζεμπετζή, εγώ δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο αλλά μου δίνει την εντύπωση, στον καιρό που τον ξέρω εδώ, ενός ανθρώπου αξιοπρεπούς, που ψηφίζει κατά την κρίση του, ολιγόλογο. Δεν τον άκουσα ούτε μια φορά να τοποθετείται με τρόπο που να δίνει την εντύπωση ότι είναι φορέας μιας εγκληματικής οργάνωσης”. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Νίκας πρόσθεσε ότι “σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό να στιγματιστούν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν δώσει  απολύτως κανένα δικαίωμα. Και που ξέρετε που ανήκει σήμερα ο εν λόγω ή τι σκέψεις περνούν από το μυαλό του;”. 

Ακόμη ο περιφερειάρχης τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ό,τι έγινε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε και τελείωσε από τους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο Πέτρος Τατούλης, πρώην περιφερειάρχης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν κάνει δίκες και δεν μετατρέπεται σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά ενσωματώνει την απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως. Τόνισε λοιπόν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να ενσωματώσει την απόφαση της δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει να συνεχιστεί η επώαση του φιδιού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ακόμη σημείωσε ότι κανείς δεν έχει προσωπικά με κανέναν και δεν μπορούν να μπαίνουν ηθικολογικά αλλά πολιτικά τα ζητήματα στο Σώμα.

Τέλος ο κ. Τατούλης σχολίασε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τότε αντιμετώπισε την ακροδεξιά με θάρρος και με πολιτικούς όρους, δεν φοβήθηκε την ΕΠΕΝ, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Η απόφαση της αντιπολίτευσης πήρε 19 ψήφους, ενώ τα κατά από την παράταξη της περιφερειακής αρχής, που κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής, πήρε 17 ψήφους.

Στ.Μ.